mumc+ GOED

Folder

ECG-onderzoek (hartfilmpje) bij kinderen

Informatie voor ouders en kind

Binnenkort krijgt uw kind een ECG-onderzoek (hartfilmpje). Met deze informatie kunt u zichzelf en uw kind hierop voorbereiden. Het oudere kind en de adolescent (jong volwassene) kunnen zelf de informatie lezen om zo meer te weten te komen over het onderzoek.

Voorbereiding

Door kinderen voor te bereiden op een onderzoek geef je ze grip op de situatie, ze weten wat er gaat gebeuren. Belangrijk is ook dat ze weten waarom ze een ECG-onderzoek krijgen. Dit kan een kind motiveren. Ze begrijpen de reden van het onderzoek beter. Wanneer een kind op de hoogte is van wat er gaat gebeuren kan dit de onzekerheid wegnemen. Onzekerheid geeft spanning en maakt een kind angstig. Een eerlijke voorbereiding is minder beangstigend dan een vaag weten. Daarnaast kunnen enge fantasieën voorkomen of weggenomen worden. 

Vertel uw kind wanneer iets pijn doet en wanneer niet. Kinderen mogen best even huilen. Belangrijk is het kind hierin te ondersteunen. 

Kinderen hebben er baat bij als de ouder rustig is. U hoeft daarom ook niet bij het onderzoek aanwezig te zijn als u zich hierbij niet prettig voelt. Uw kind kan uw spanning overnemen, waardoor het bang of angstig wordt. In dit geval kunt u beter even op de gang wachten.

ECG-onderzoek bij kinderen
ECG-onderzoek bij kinderen

Het onderzoek

Een hartfilmpje wordt gemaakt om te kijken of er veranderingen in het hartritme voorkomen.

Het onderzoek duurt ongeveer vijf tot vijftien minuten en doet geen pijn. Meestal doen twee ECG- assistenten het onderzoek bij je. De elektroden (plakkers of dopjes) worden droog op je been, arm of borst geplakt. Aan alle plakkers of dopjes zitten lange kabels. Deze kabels zitten aan het ECG- apparaat waarmee het hartfilmpje wordt gemaakt. Het ECG-apparaat maakt een sissend geluid. Het hartfilmpje is geen videofilm maar een lang papier met kriebellijntjes.

Terwijl het hartfilmpje wordt gemaakt lig jij op je rug op het bed. Als het filmpje klaar is, stopt het apparaat en worden de plakkers of dopjes weer van je been, arm of borst gehaald. Je blijft dan soms nog wel een halve dag rode vlekjes zien, maar die verdwijnen vanzelf.

Meestal worden voor baby’s tien kleine plakkers gepakt. Voor de kleuters worden doorgaans kleine dopjes gebruikt die lijken op kleine ballonnetjes en voor de kinderen ouder dan tien jaar worden de grotere doppen gebruikt.

Het onderzoek gebeurt op de Functieafdeling ECG. Volg route 7 op niveau 1 (blauw).

Wie mag er mee?

Papa en mama mogen met je mee.

Mogelijke complicaties

Dit onderzoek is niet gevaarlijk en doet geen pijn.

Wanneer krijg je de uitslag?

De uitslag van het onderzoek zal de dokter met je papa en mama bespreken, meestal al dezelfde dag.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met één van de medewerkers van de Functieafdeling van het hart of het Pedagogisch Team.

Telefoonnummer Functieafdeling ECG:
043-387 52 01

Telefoonnummer Pedagogisch Team:
043-387 51 57

Laatst bijgewerkt op 12 april 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1548