Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het Maastricht UMC+. Op de kinderafdeling worden kinderen van 0 -18 jaar opgenomen. Dit informatieblad informeert u over het verblijf van uw kind op de kinderafdeling (afdeling B2), afdelingsregels, operatie en onderzoeken. Dit blad geeft u ook informatie over ouderparticipatie. Dit helpt het verblijf van uw kind zo aangenaam mogelijk te maken.
Afhankelijk van de opname-indicatie komt uw kind op een één- of tweepersoonskamer terecht. U mag 24 uur per dag bij uw kind aanwezig zijn. Eén ouder kan blijven slapen (zie ‘rooming-in’).
Bezoekuren
De bezoekuren zijn dagelijks van 10.00-12.00 uur en van 15.00-19.00 uur. Familie, vriendjes en vriendinnetjes mogen op bezoek komen. Hierbij is het verzoek om niet meer dan 2 personen tegelijkertijd op de kamer te laten.
De tijd tussen 12.00uur en 15.00uur is gereserveerd voor het rust– en verzorgingsmoment van uw kind.
U kunt op alle momenten van de dag bellen om informatie over uw kind te krijgen. Het is niet altijd mogelijk dat de verpleegkundige aan de telefoon kan komen, omdat hij/zij bezig kan zijn met werkzaamheden op de afdeling. In dat geval kunt u later terugbellen of vragen of hij/zij u terug kan bellen.
De arts
Op de kinderafdeling komen artsen van verschillende specialismen. Daarnaast is de kinderarts vrijwel altijd medebehandelaar. Het tijdstip waarop de arts langs komt varieert, kinderartsen komen meestal tussen 9.00 uur en 12.00 uur langs bij u en uw kind. Voor de overige specialismen is dit moeilijk te zeggen. Op het moment dat u een uitgebreid gesprek wilt met de arts kunnen we dit voor u inplannen.
Ouderparticipatie
Ouderparticipatie is aanwezig zijn bij uw kind en actief deelnemen in de zorg voor uw kind tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Door de aanwezigheid van één of beide ouders, wordt de ziekenhuisopname als minder traumatisch ervaren door uw kind. Op het moment dat u actief deelneemt in de zorg, zorgt dit voor:
- minder angst bij uw kind. Door uw aanwezigheid voelt uw kind zich veilig, in een voor hem of haar onveilige omgeving;
- betere medewerking tijdens ingrepen of behandelingen;
- een verkorte duur van opname, doordat u de zorg kan uitvoeren.
Bij ouderparticipatie kan gedacht worden aan:
- het ondersteunen van de verpleegkundige bij de dagelijkse verzorging, zoals het wassen en tijdens eetmomenten;
- het begeleiden/troosten van uw kind bij de uitvoering van een verpleegtechnische handeling, bijvoorbeeld bloed prikken;
- het begeleiden van uw kind bij een operatie, onderzoek of behandeling.
Overleg het met de verpleegkundige als u actief betrokken wilt worden in de zorg voor uw kind. Samen met hem/haar maakt u afspraken hierover.
Verpleegtechnische handelingen
Op de kinderafdeling worden verschillende verpleegtechnische handelingen uitgevoerd, met elk hun eigen doel. Denk hierbij aan bloed prikken, het verzorgen van wonden en het inbrengen van een voedingssonde. Tijdens de uitvoering van verpleegtechnische handelingen is het voor uw kind prettig als u aanwezig bent. U kunt dan uw kind troosten en afleiden van de handeling, zodat uw kind deze als minder vervelend ervaart.
Bij de uitvoering van verpleegtechnische handelingen is het belangrijk dat u, als ouders, uw eigen grenzen bewaakt. Geef het aan bij de verpleegkundige als u er liever niet bij aanwezig bent.
Rooming-in
Op het moment dat uw kind in het ziekenhuis verblijft, is het mogelijk dat één van de ouders 24- uur per dag bij het kind verblijft, dit wordt rooming-in genoemd. Deze ouder mag blijven slapen bij het kind op de kamer. Hieronder een aantal huisregels:
- U bent zelf verantwoordelijk voor het klaarmaken van uw slaapplek. U kunt een stretcher nemen uit de daarvoor bestemde voorraad. Beddengoed en handdoeken haalt u uit een van de waskarren. Het beddengoed bewaart u in de kast op de kamer voor de volgende nacht.
- Vanaf 19.30 uur mogen de stretchers op de kamer, waarna de rode stoel naar de gang wordt verplaatst.
- Vanaf 20.00 uur begint de nachtrust.
- Uw kind slaapt in zijn/haar eigen bed. Vanwege veiligheid mogen kinderen niet bij u op de stretcher slapen.
- Om 7.30 uur worden de stretchers opgeruimd, waarna de rode stoel terug naar de kamer wordt verplaatst.
Ronald MC Donald Huis
Wilt u dicht bij uw kind blijven, maar niet op de kamer overnachten? Dan kunt u ervoor kiezen om in het Ronald MC Donald Huis te verblijven. Tegen betaling biedt het Ronald MC Donald Huis een fijne huiselijke sfeer met verscheidene overnachtingsmogelijkheden. Het Ronald MC Donald Huis bevindt zich naast het ziekenhuis, op 3 minuten loopafstand. Geef het door aan de verpleegkundige als u in het Ronald MC Donald Huis wilt verblijven. Hij/zij zal dan een kamer voor u reserveren (indien er plaats is).
Een operatie
Op het moment dat uw kind geopereerd wordt, kunt u als ouder bij uw kind blijven wanneer hij/zij onder narcose wordt gebracht. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van het pedagogisch team. U blijft dan bij uw kind totdat hij/zij in slaap is. Dit zorgt er voor dat uw kind rustiger is op het moment dat hij/zij in slaap wordt gebracht. Daarnaast zal uw kind ook rustiger uit de narcose ontwaken.
Op de dag van de operatie kan de verpleegkundige een tijdsindicatie geven hoe laat de operatie van uw kind gepland staat. Helaas is het niet altijd mogelijk om deze tijd exact na te leven.
Naar de recovery - de uitslaapkamer
Op het moment dat uw kind naar de recovery gaat, wordt u op de hoogte gebracht. Laat daarom uw telefoonnummer achter bij de verpleegkundige. Zodra u hoort dat uw kind op de recovery is, mag u er gelijk naar toe. Is uw kind voldoende uitgeslapen volgens de slaapdokter, dan brengt een verpleegkundige u en uw kind terug naar de afdeling. Hier wordt de zorg voor uw kind voortgezet.
Onderzoeken
Er kunnen verschillende onderzoeken plaatsvinden, bijvoorbeeld een röntgenfoto of een MRI-scan. Om uw kind zo goed mogelijk te begeleiden, mag u er als ouder te allen tijde bij zijn. Op het moment dat u aanwezig bent tijdens het onderzoek, wordt dit als minder angstig ervaren door uw kind. U kunt er als ouder voor kiezen om het kind voor te bereiden met behulp van het pedagogisch team. Zij geven uw kind instructies over het onderzoek met behulp van beeldmateriaal.
Op de dag van het onderzoek geeft de verpleegkundige een tijdsindicatie wanneer het onderzoek plaatsvindt. Deze tijd is echter een richttijd en kan niet altijd nageleefd worden.

Rolstoel/kinderwagengebruik
Neemt u een rolstoel of kinderwagen meen naar de afdeling, dan vragen wij vriendelijk deze op de kamer
te plaatsen. Dit in om de gang vrij te houden en het plaatsgebrek op de gangen.
Ook zijn er rolstoelen en kinderwagens in verschillende maten aanwezig op de afdeling waar u altijd gebruik van mag maken.
De Ronald MC Donald Huiskamer
De huiskamer van het Ronald MC Donald Huis op de afdeling en is alleen voor papa’s en mama’s.
De huiskamer is om even bij te komen en niet bezig te zijn met de zorg voor uw kind en de ziekenhuisopname. Maak hier gebruik van en denk af en toe aan uzelf.
Contact
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u uw vragen stellen aan de verpleegkundigen op de afdeling.
Telefoonnummers:
Medium Care / AC-kant
043-387 42 25
Zorgunit rechts B-kant (4-18 jarigen)
043-387 42 20