mumc+ GOED

Folder

Uw kind op de kinderafdeling B2

Informatie voor de ouders

Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het MosaKids Kinderziekenhuis. Deze afdeling is voor kinderen van 0 tot 18 jaar. 
In deze folder leest u meer over het verblijf van uw kind op de kinderafdeling. U krijgt ook informatie over wat u als ouder kunt doen en verwachten.

De kinderafdeling van het MosaKids Kinderziekenhuis is op afdeling B2 (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d156).

Bezoekuren en contact

Afhankelijk van de reden van de opname krijgt uw kind een één- of tweepersoonskamer. 
U bent 24 uur per dag welkom bij uw kind. 
Eén ouder mag blijven slapen (zie het hoofdstuk ‘rooming-in’).

De bezoekuren zijn iedere dag van 15.30 tot 19.00 uur
Familie, vriendjes en vriendinnetjes mogen dan op bezoek komen. Zorg ervoor dat er niet meer dan 2 personen tegelijk op de kamer zijn.

De tijd buiten de bezoekuren is voor de rust en verzorging van uw kind.

U kunt overdag altijd bellen voor informatie over uw kind. Soms kan de verpleegkundige niet aan de telefoon komen, omdat hij of zij bezig is. Dan kunt u later terugbellen of vragen of de verpleegkundige u terugbelt.

Wat kan ik doen als ouder?

Als ouder kunt u bij uw kind zijn en meehelpen bij de zorg. Hierdoor vindt uw kind het verblijf in het ziekenhuis minder eng. 
Dit zorgt er namelijk voor dat:

  • uw kind minder bang is. Als u erbij bent, voelt uw kind zich veilig
  • uw kind beter meewerkt bij ingrepen of behandelingen
  • uw kind minder lang in het ziekenhuis hoeft te zijn. Omdat u een deel van de zorg kunt uitvoeren.

Als ouder kunt u bijvoorbeeld:

  • de verpleegkundige helpen bij de dagelijkse verzorging, zoals wassen en helpen met eten
  • uw kind begeleiden en troosten bij bijvoorbeeld bloed prikken en andere handelingen
  • uw kind begeleiden bij een operatie, onderzoek of behandeling.
  • Tip: overleg samen met de verpleegkundige wat u kunt doen bij de verzorging van uw kind.

Op de afdeling werken we volgens family integrated care. Hieronder leggen we uit wat dat betekent.

  • U en uw kind weten het beste wat hij of zij nodig heeft en wanneer uw kind zich het prettigst voelt. Daar luisteren we graag naar. 
    We verwachten van u als ouder dat u actief meedoet bij de zorg. Kijk samen met de verpleegkundige waar u hulp bij nodig heeft.
  • Een belangrijk onderdeel van family integrated care is dat u betrokken wordt bij de artsenvisite aan bed. Tijdens de week komt de arts elke dag tussen 9.30 uur en 12.00 uur bij uw kind op de kamer met de verpleegkundige. Dat noemen we visite aan bed. Zorg dus dat u in de ochtend op de kamer bij uw kind bent. Dan kunt u vragen stellen en meedenken over de behandeling. 
    In het weekend komt er alleen een arts als dat nodig is. 
    Wilt u een oudergesprek met de arts? Zeg dit dan tijdens de visite. Dan plannen we een afspraak op een later tijdstip.
  • Tussen 15.00 uur en 15.30 uur dragen de verpleegkundigen hun werk over aan elkaar. Dat gebeurt bij uw kind aan bed. Blijf op dat moment op de kamer met uw kind. 

Bij uw kind op de kamer slapen

Als uw kind in het ziekenhuis is opgenomen, kan één van de ouders 24 uur per dag bij het kind zijn. Dat noemen we rooming-in. Deze ouder mag blijven slapen bij het kind op de kamer. 

Dit zijn de huisregels:

  • U maakt zelf uw slaapplek in orde. We hebben stretchers op voorraad. Beddengoed en handdoeken vindt u in de waskarren. Het beddengoed bewaart u in de kast op de kamer voor de volgende nacht.
  • Vanaf 19.30 uur mogen de stretchers op de kamer. De relaxstoel verplaatsen we dan naar de gang.
  • Vanaf 20.00 uur begint de nachtrust.
  • Uw kind slaapt in zijn of haar eigen bed en niet bij u op de stretcher. Dit is voor de veiligheid.
  • Om 7.30 uur worden de stretchers opgeruimd. De relaxstoel kan dan terug naar de kamer. Overdag kunt u rusten in de relaxstoel. De stretcher blijft opgeruimd tot 19.00 uur.
  • De ouder die blijft slapen, kan een ontbijt krijgen.
  • Zorg voor een nette, opgeruimde kamer. De ruimte rondom het bed van uw kind moet vrij blijven. Dit is belangrijk voor de veiligheid van u en uw kind.

Ronald MC Donald Huis

Wilt u graag dicht bij uw kind zijn, maar niet op de ziekenhuiskamer slapen? Dan kunt u in het Ronald McDonald Huis logeren. Hier moet u voor betalen. 
In het Ronald McDonald Huis is een fijne huiselijke sfeer met verschillende mogelijkheden om te overnachten.

Het Ronald McDonald Huis ligt naast het ziekenhuis, zo’n 3 minuten lopen. 
Wilt u in het Ronald McDonald Huis logeren? Geef dit dan door aan de verpleegkundige. Hij of zij reserveert voor u een kamer, als er plaats is. Daarna krijgt u een e-mail om de kamer te bevestigen.

De arts

Op de kinderafdeling werken artsen van verschillende specialismen. De kinderarts is bijna altijd de medebehandelaar. 
Hoe laat de arts bij u en uw kind langskomt verschilt, maar de kinderarts komt meestal tussen 9.00 uur en 12.00 uur. 
Wanneer de andere specialisten langskomen, weten we niet altijd. Wilt u een uitgebreid gesprek met een arts? Geef dit dan gerust aan. Dan plannen we dit voor u in.

De verpleegkundige

Op de kinderafdeling werken ook verpleegkundigen. Zij doen verschillende handelingen. Die hebben allemaal een eigen doel. Bijvoorbeeld: bloed prikken, het verzorgen van wonden en het inbrengen van een sonde (een dun slangetje) voor voeding.

Het is voor uw kind fijn als u erbij bent als de verpleegkundige zo’n handeling doet. U kunt dan uw kind troosten en zorgen voor een beetje afleiding. Hierdoor vindt uw kind het vaak minder vervelend.

Het is wel belangrijk dat u op uw eigen grenzen let. Wilt u liever niet bij een handeling aanwezig zijn? Geef het dan aan bij de verpleegkundige.

Wie zijn er nog meer op de kinderafdeling?

Er werken nog meer mensen op de kinderafdeling:

  • Fysiotherapeut
  • Logopediste
  • Diëtiste
  • Psycholoog
  • Iemand van het kindercomfortteam
  • Maatschappelijk werker

Wilt u een gesprek met één van deze personen? Geef dit dan aan tijdens de visite aan bed van de arts of bij de verpleegkundige die uw kind verzorgt.

Medisch Pedagogisch Zorgverlener

De dokter of verpleegkundige kan een Medisch Pedagogisch Zorgverlener vragen om bij uw kind langs te gaan. Hij of zij is lid van het Pedagogisch Team. Zij begeleiden ook kinderen die voor een kort bezoek in het ziekenhuis zijn, zoals voor een onderzoek of bloedafname.

Ziekenhuisschool

Blijft uw kind voor een langere tijd in het ziekenhuis?  Dan is er een ziekenhuisschool. Daar krijgt uw kind les met eigen schoolspullen. Zo leert uw kind precies hetzelfde als de klasgenoten op zijn of haar eigen school.

Stichting Regenboogboom

Stichting Regenboogboom is voor kinderen die bijvoorbeeld een ziekte hebben. Zij organiseren activiteiten waardoor deze kinderen even worden afgeleid. Zo ontdekken ze hun eigen regenboogbos. Er worden liedjes gezongen, verhalen verteld en alle kinderen krijgen een regenboogkristal. Daarmee kan uw kind op elk moment zijn of haar eigen veilige plek weer opzoeken. Ze komen elke laatste vrijdag van de maand langs.

CliniClowns

De clowns van Stichting Cliniclowns komen elke dinsdag langs op de afdeling. Ze vrolijken uw kind op, zodat het even kan vergeten dat het ziek is. 

De liedjesfabriek

De Liedjesfabriek komt iedere derde donderdag van de maand langs om muziek te maken met uw kind.

Vrijwilligers

Op de afdeling werken we met verschillende vrijwilligers. Zij zijn er om uw kind, u als ouder en de verpleegkundigen te ondersteunen in de dagelijkse dingen op de afdeling. Bijvoorbeeld: een boekje lezen, een spelletje spelen, helpen bij het eten, even bij het kind zijn als de ouders een gesprek hebben met de artsen. 
De vrijwilligers lopen door de week dagelijks langs op de afdeling.

Speelkamer

De speelkamer bevindt zich net buiten de afdeling. Hier kan uw kind even zonder afleiding spelen.

Bert Buis

Bert Buis kindertelevisie maakt kindertelevisieprogramma's samen met de kinderen van de kinderafdeling. Uw kind kan zelf zien hoe het is om achter de camera te staan, te presenteren of zelf programma's te maken.

Stichting tekenen voor kinderen

Een professionele tekenaar komt om de 2 weken op maandag langs om speciaal voor uw kind een mooie tekening te maken. 

Leuke speelhoekjes op de afdeling

Had u deze al gezien? 
- De route met QR-codes over de afdeling
- De duikboot met spelletjes op de afdeling
- Het achtbaan autootje aan de liften in de hal

Berendokters

De berendokters komen  om de 2 weken langs om samen met jou je favoriete knuffel te onderzoeken, te verzorgen,...

Voeding

  • Als uw kind nuchter moet zijn, betekent dit dat uw kind niets mag eten of drinken.
  • Is uw kind nuchter voor een operatie? Dan krijgt uw kind elk uur een beetje te drinken van de verpleegkundige. De verpleegkundige bepaalt hoeveel uw kind mag drinken.
  • Heeft uw kind speciale dieetvoorschriften of andere bijzonderheden rondom eten? Geef dit dan door aan de verpleegkundige.
  • We hebben vers fruit op de afdeling voor uw kind. Dat ligt bij de koffiecorner aan de voorkant van de afdeling. Wilt u het fruit liever pureren? Vraag dit aan een van de vrijwilligers of de verpleegkundige.
  • In de koelkasten in de keukentjes staat drinken, yoghurt en vla voor uw kind.
  • Babyvoeding zoals pap, melk, fruithapjes en groentepotjes is op de afdeling te krijgen. Speciale voeding kunt u bestellen in de papkeuken en wordt op maat gemaakt.
  • Op de afdeling werken we met ‘bel en bestel’. De voedingsassistent of verpleegkundige kan u hier meer over vertellen. 

Onderzoeken

Uw kind heeft misschien onderzoeken nodig zoals een röntgenfoto of MRI-scan. U mag hier als ouder altijd bij zijn. Daardoor is uw kind minder bang. 
Wilt u uw kind voorbereiden op een onderzoek met iemand van het Pedagogisch Team? Dat kan. Zij geven uw kind uitleg over het onderzoek met plaatjes.

Op de dag van het onderzoek vertelt de verpleegkundige hoe laat het onderzoek is. Dit is alleen een geschatte tijd dus soms is het onderzoek een beetje eerder of later.

Een operatie

Als uw kind een operatie onder narcose krijgt, mag u als ouder bij uw kind blijven. U blijft dan bij uw kind totdat het slaapt. Daardoor wordt uw kind wat rustiger. Ook als het weer wakker wordt. 
U bent als ouder dus welkom in de voorbereidingskamer en de uitslaapkamer. Broertjes en zusjes mogen niet mee.

Voor de operatie moet uw kind nuchter zijn. Dat betekent dat het niets mag eten. Uw kind mag totdat iemand van de operatiekamer belt wel een slokje drinken. De verpleegkundige bepaalt hoeveel uw kind mag drinken.

Op de dag van de operatie kan de verpleegkundige vertellen hoe laat de operatie van uw kind gepland staat. Helaas kunnen we ons niet altijd precies aan die tijd houden.

Na de operatie

Na de operatie gaat uw kind naar de recovery, de uitslaapkamer. Zodra uw kind hiernaartoe gaat, laten ze u dit weten. Geef daarom uw telefoonnummer door aan de verpleegkundige. Zodra u hoort dat uw kind op de uitslaapkamer is, mag u er meteen naar toe. 
Is uw kind voldoende uitgeslapen volgens de slaapdokter? Dan brengt een verpleegkundige u en uw kind terug naar de afdeling. Hier gaan we verder met de zorg voor uw kind.

Rolstoel of kinderwagen

Neemt u een rolstoel of kinderwagen mee naar de afdeling? Zet die dan op de kamer. Dan houden we de gang vrij voor mogelijke dringende situaties. Er staan rolstoelen en kinderwagens in verschillende maten op de afdeling. Daar mag u altijd gebruik van maken.

Naar huis

Als alles goed gegaan is, mag uw kind zo snel als het kan weer naar huis. 
Denk voor het naar huis gaan aan:

  • medicijnen die eventueel nodig zijn. Vraag hiervoor een recept aan de behandelend arts
  • een mogelijke controleafspraak. Bespreek dit met de arts;
  • de leefregels voor thuis. Zijn die duidelijk voor u?
  • de thuissituatie. Moet er nog iets geregeld worden? Bijvoorbeeld: krukken, verbandmaterialen, voeding.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan aan de verpleegkundigen op de afdeling.

Telefoonnummers: 
Zorgunit Medium Care 043-387 42 25 
Zorgunit rechts B-kant 043-387 42 20 

Websites

Laatst bijgewerkt op 16 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1556