MUC+

Folder

Diagnostische fietsergometrie met ventilatiemeting

Afdeling Longfunctie

Na overleg met uw behandelend arts is besloten tot een diagnostische inspanningstest met ventilatiemeting op de fiets ergometer. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Longfunctie op niveau 2. 
(Volg route G, - groen).

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Longfunctie.

Voorbereiding

Uw behandelend arts heeft met u besproken of u uw huidige medicijnen voorafgaand aan het onderzoek mag blijven gebruiken. Het is beter om kort voor het onderzoek geen zware maaltijd te nuttigen of zware inspanning te verrichten. Draagt u een korset meldt dit dan bij de longfunctieanalist die het onderzoek met u uitvoert.
Bij dit onderzoek is het verstandig sportkleding mee te nemen of het dragen van makkelijk zittende kleding.

Wanneer een van onderstaande op u van toepassing is neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Longfunctie. T: 043 - 387 72 25

  • Aneurysma
  • Longembolie
  • Recent hartinfarct
  • Recent herseninfarct/ hersenbloeding
  • Inspanningsbeperking

Het onderzoek

Er wordt onderzocht of de oorzaak van uw klachten vanuit de longen, het hart of uit de spieren komen. U gaat op een soort 'hometrainer' fietsen, waarbij u maximaal gaat inspannen. Op de fiets krijgt u een masker voor uw mond en neus om de ademgassen te meten. Met dit masker op krijgt u voldoende lucht en kunt u gewoon ademen. Op uw lichaam worden elektroden geplakt om uw hartritme te controleren. Met een band om uw bovenarm wordt uw bloeddruk gemeten en een knijper op uw oorlel controleert het zuurstofgehalte.
Eventueel wordt er tweemaal bloed afgenomen uit een slagader in uw pols. Dit gebeurt voor de test en bij maximale inspanning. Dit bloed zegt iets over het functioneren van uw longen. Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de longfunctie-analist. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Op de afdeling is een gelegenheid om te douchen of eventueel op te frissen. Het meebrengen van reservekleding is aan te raden.

Ergo
Inspanningstest op de fiets

Na het onderzoek

Wanneer u voor het onderzoek in overleg met uw arts tijdelijk met uw medicatie bent gestopt, mag u nu weer uw (luchtwegverwijdende) medicatie innemen. U kunt na het onderzoek weer naar huis en mag zelf met de auto of het openbaar vervoer reizen.

Mogelijke complicaties

Het gaat in het algemeen om een veilig onderzoek. Overleg wel van tevoren met de afdeling Longfunctie als u het advies heeft gekregen om inspanningen te vermijden. Bijvoorbeeld omdat u hartpatieĢˆnt bent of andere medische problemen heeft.
Bij vragen kunt u altijd terecht bij uw arts of de afdeling Longfunctie.

 

De uitslag

De arts informeert u over de uitslag bij de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Contact

Heeft u vragen over uw doorverwijzing? Bel dan met uw huisarts of specialist.
Heeft u vragen over het onderzoek? Bel dan met de afdeling Longfunctie

Afdeling Longfunctie:
Telefoonnummer: 043 -387 72 25 
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur

Laatst bijgewerkt op 15 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1565