MUC+

Folder

Sputum inductie

Afdeling Longfunctie

Na overleg met uw behandelend arts is besloten tot een sputum inductie. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Longfunctie op niveau 2. 
(Volg route G, - groen).

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Longfunctie.

Voorbereiding

U hoeft uw luchtweg medicatie niet te stoppen voor dit onderzoek. Eet geen zware maaltijd en verricht geen zware inspanning voor het onderzoek. Draag voor het onderzoek makkelijk zittende kleding.

Wanneer een van onderstaande op u van toepassing is, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Longfunctie. T: 043 - 387 72 25

  • Aneurysma
  • Longembolie
  • Recent hartinfarct
  • Recent herseninfarct/ hersenbloeding
  • Recente oogoperatie
  • Inspanningsbeperking

Het onderzoek

Bij deze test laten wij u hoesten om zo slijm diep uit de longen te verkrijgen. U gaat een aantal keren aan een apparaat ademhalen, waar een zoutoplossing wordt verneveld. Met behulp van deze vernevelde zoutoplossing wordt de slijmproductie in de luchtwegen gestimuleerd, zodat u gemakkelijker slijm ophoest.
Deze verneveling herhalen wij minimaal drie keer en duurt per keer vijf minuten. Het slijm uit de luchtwegen wordt opgevangen in een potje en onderzocht in het laboratorium. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 1,5 uur.

Na het onderzoek

Wanneer u voor het onderzoek in overleg met uw arts tijdelijk met uw medicatie bent gestopt, mag u nu weer uw (luchtwegverwijdende) medicatie innemen. U kunt na het onderzoek weer naar huis en mag zelf met de auto of het openbaar vervoer reizen.

Mogelijke complicaties

Het gaat in het algemeen om een veilig onderzoek. Overleg wel van tevoren met de afdeling Longfunctie als u het advies heeft gekregen om inspanningen te vermijden. Bijvoorbeeld omdat u hartpatiënt bent of andere medische problemen heeft.
Bij vragen kunt u altijd terecht bij uw arts of de afdeling Longfunctie.

De uitslag

De arts informeert u over de uitslag bij de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Contact

Heeft u vragen met betrekking tot uw doorverwijzing, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of specialist.

Heeft u vragen over het onderzoek, neem dan contact met ons op.

Afdeling Longfunctie
T: 043 -387 72 25
maandag t/m vrijdag van 8:00 uur tot 17:00 uur

Laatst bijgewerkt op 3 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1566