Na overleg met uw behandelend arts is besloten tot een 6 minuten looptest. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Longfunctie op niveau 2.
Volg route G - groen.
Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Longfunctie.
Voorbereiding
U hoeft uw luchtweg medicatie of andere medicatie niet te stoppen voor dit onderzoek, tenzij u specialist iets anders met u heeft afgesproken. Het is beter om kort voor het onderzoek geen zware maaltijd te nuttigen en geen zware inspanning te verrichten. Draag voor het onderzoek makkelijk zittende kleding.
Wanneer een van onderstaande op u van toepassing is, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Longfunctie. T: 043 - 387 72 25
- Aneurysma
- Longembolie
- Recent hartinfarct
- Recent herseninfarct/ hersenbloeding
- Inspanningsbeperking
Het onderzoek
Bij deze test loopt u gedurende zes minuten zo snel mogelijk, in een gang op en neer. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk afstand af te leggen. Voor, tijdens en na de test worden uw hartslag en zuurstofsaturatie gemonitord. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.
Houd bij deze looptest rekening met onderstaande:
- U mag een wandelstok of rollator gebruiken.
- Medicatie die u gebruikt, mag u gewoon door blijven slikken.
- Twee uur voor de test moet u inspanning vermijden.
- Gebruik voor de looptest hooguit een lichte maaltijd.
- Zorg voor geschikte schoenen en kleding.

Na het onderzoek
Wanneer u voor het onderzoek in overleg met uw arts tijdelijk met uw medicatie bent gestopt, mag u nu weer uw (luchtwegverwijdende) medicatie innemen. U kunt na het onderzoek weer naar huis en zelf met de auto of het openbaar vervoer reizen.
Mogelijke complicaties
Het gaat in het algemeen om een veilig onderzoek. Overleg wel van tevoren met de afdeling Longfunctie als u het advies heeft gekregen om inspanningen te vermijden. Bijvoorbeeld omdat u hartpatiënt bent of andere medische problemen heeft.
Bij vragen kunt u altijd terecht bij uw arts of de afdeling Longfunctie.
De uitslag
De arts informeert u over de uitslag bij de eerstvolgende afspraak op de polikliniek. Bent u doorverwezen door uw huisarts, dan krijgt u de uitslag via uw huisarts.
Contact
Heeft u vragen met betrekking tot uw doorverwijzing, neem contact op met uw huisarts of specialist.
Heeft u vragen over het onderzoek, neem dan contact met ons op.
Afdeling Longfunctie
T: 043 -387 72 25
maandag t/m vrijdag van 8:00 uur tot 17:00 uur