mumc+ GOED

Folder

Behandeling van zenuwpijn

Met de Qutenza® huidpleister

Op de pijnpoli heeft uw arts met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een Qutenza® huidpleister. Op dit blad informeren wij u over deze behandeling. De behandeling vindt plaats op het Chirurgisch Dagcentrum. Volg H 2 – Groen.

Pleister

Hoe werkt de pleister?

De huidpleister wordt gebruikt bij volwassenen met zenuwpijn, in een beperkt gebied, zoals bijvoorbeeld de voetzolen. De Qutenza® huidpleister mag in combinatie met andere pijnstillers gebruikt worden. Qutenza® is een huidpleister die een hoge dosis capsaicine bevat (8%). Capsaicine is een stofje dat in hete pepers zit zoals Spaanse peper, chilipeper en het pittige karakter aan de peper geeft. Capsaicine wordt via de pleister door de huid heen opgenomen en heeft effect op de pijnprikkelontvangers (nociceptoren) in de huid.

Als de behandeling aanslaat , merkt u dat vaak pas na een paar weken. De werking houdt ongeveer 3 maanden aan. Indien u goed effect heeft gehad op de eerste behandeling, kan deze herhaald worden. Wanneer de behandeling de eerste keer geen of nauwelijks effect heeft gehad, wordt deze niet meer herhaald.

Voorbereiding

 • De pijnverpleegkundige spreekt met u de datum en tijdstip van behandeling af.
 • De behandeling vindt poliklinisch plaats op het Chirurgisch Dagcentrum en wordt uitgevoerd door de pijnverpleegkundige.
 • De behandeling vindt plaats in een ruimte waar ook andere patiënten behandeld worden met een Qutenza® huidpleister.
 • Houdt u er rekening mee dat u twee tot vier uur in het ziekenhuis bent voor de behandeling.
 • Draag gemakkelijk zittende kleding zodat het te behandelen gebied goed bereikbaar is.
 • Gebruik geen huidlotion op het te behandelen gebied.
 • U mag na de behandeling niet zelfstandig naar huis gaan. Zorg dat iemand u meeneemt of naar huis kan brengen. 

U moet ons waarschuwen bij:

 • (mogelijke) zwangerschap of wanneer u borstvoeding geeft;
 • overgevoeligheid voor hete pepers;
 • overgevoeligheid voor lidocaine of andere verdovingsmiddelen;
 • een recent hartinfarct;
 • beschadiging van de huid van het behandelgebied;
 • bekend bent als COPD patiënt;
 • hoge bloeddruk welke niet onder controle is.

De behandeling

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van het Chirurgisch Dagcentrum. De pijnverpleegkundige legt in het kort uit wat er gaat gebeuren en vraagt hoeveel pijn u op dat moment heeft. Cijfer tussen 0 (geen pijn) en 10 (ergst denkbare pijn). U kunt voor de behandeling een dosis paracetamol krijgen of eigen pijnmedicatie gebruiken. 

De pijnverpleegkundige tekent, in overleg met u, het pijnlijke gebied af met een pen of markeerstift. Het teveel aan haar in het behandelgebied wordt weggeknipt, zodat de pleister goed contact kan maken met het de huid.
Op het afgetekende gebied wordt de Qutenza huidpleister gelegd. Omdat de pleister zelf niet plakt, bevestigen wij deze met een tapeverband. De tijd dat de pleister moet blijven zitten varieert van 30min tot 60min. Ook hierbij kunt u gewoon blijven zitten of liggen.

Na het verwijderen de Qutenza huidpleister, smeert de verpleegkundige een reinigende en verkoelende gel op het behandelgebied . Na ongeveer 5 min wordt de gel verwijderd met water en wordt de plek afgedroogd. Als laatste wordt u nabehandeld met een koude pakking.

Het is normaal dat de huid tijdens de behandeling prikkend en branderig aanvoelt of rood wordt. Raak het behandelgebied niet met uw handen aan gedurende 3-4 dagen. De capsaicine zit dan nog in/op de huid.

Mogelijke bijwerkingen

 • Rode, pijnlijke en/of branderige huid op de plaats waar de huidpleister heeft gezeten.
 • Gedurende een paar dagen; jeuk, - zwelling -blaartjes en/of droogheid van de huid waar de huidpleister heeft gezeten
 • Soms komt het voor dat u een hogere bloeddruk hebt , een snelle hartslag, oogirritatie en/of prikkelhoest.

Weer thuis

Een prikkend en branderig gevoel kan enkele dagen na de behandeling aanhouden. Ook kan het behandelde gebied enkele dagen extra gevoelig zijn voor warmte. Gebruik daarom geen heet water voor het baden/douchen als u merkt dat uw huid te gevoelig is. Koeling is een goede manier om de eventuele pijn en branderigheid te verminderen.  Probeer de eerste dagen zonder en/ of warmte mijden. Koeling kan middels coolgel, water of coolpacks.  Na ongeveer 3 weken belt de pijnverpleegkundige u om te vragen hoe het met uw pijnklachten gaat, en eventueel een nieuwe afspraak te plannen.

Contact

Polikliniek Anesthesiologie en pijngeneeskunde
043-387 4500 tijdens kantooruren

Chirurgisch Dagcentrum
043-387 24 00

Bij spoedgevallen buiten kantooruren belt u met
043-387 65 43 (algemeen nummer van het ziekenhuis) en vraagt u naar de dienstdoende assistent Anesthesiologie.

 

Websites

Laatst bijgewerkt op 3 november 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1570