https://info.mumc.nl/sites/default/files/styles/crop_thumbnail/public/2021-02/Mumc%2B.jpg?itok=1az92HRc

Folder

Ruggenmergstimulatie (ESES); Definitieve implantatie

Op basis van de resultaten van de proefstimulatie (ESES) die u onlangs hebt gehad komt u in aanmerking voor de definitieve implantatie van de ruggenmergstimulator. In deze tekst kunt u alles wat de arts en pijnverpleegkundige u vertellen nog eens rustig nalezen.

Aandachtspunten voor de definitieve implantatie van de ruggenmergstimulatie

Er zijn een aantal situaties die u aan uw pijnspecialist moet melden als de definitieve ruggenmergstimulatie ter sprake komt. Deze zijn hetzelfde als bij de proefstimulatie:

 • In geval van zwangerschap kunt u geen implantatie voor ruggenmergstimulatie ondergaan omdat er röntgenapparatuur wordt gebruikt.
 • Als u ziek bent of koorts hebt op de dag van uw behandeling kunt u geen implantatie voor ruggenmergstimulatie ondergaan en moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden. Ook ontstekingen of wonden van de huid in het operatiegebied kunnen redenen zijn om de operatie uit te stellen. Neem in dit geval liefst zo vroeg mogelijk contact op met de pijnverpleegkundige of pijnspecialist.
 • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, contrastvloeistof of verdoving, meld dit dan aan uw pijnspecialist voordat de afspraak voor de behandeling wordt gemaakt.
 • Gebruikt u bloedverdunners, meld dit dan aan uw pijnspecialist voordat de afspraak voor de behandeling wordt gemaakt. U krijgt dan mogelijk een advies om de medicatie tijdelijk te staken.
 • Hebt u een pacemaker voor het hart of een andere stimulator (bijvoorbeeld voor de blaas), meld dit dan vooraf aan de pijnspecialist.
 • Ruggenmergstimulatie geneest de pijn niet. Het kan u wel helpen om de pijn beter te verdragen.

Uw voorbereiding op de definitieve implantatie

 • 7 dagen voorafgaand aan de definitieve plaatsing wast u m.b.v. een washandje het lichaam en de haren dagelijks met de voorgeschreven Hibiscrub. Verder gebruikt u 2 maal per dag de Bactroban neuszalf volgens voorschrift.
 • Neem toiletartikelen en nachtkleding mee, omdat u na de plaatsing van het implantaat een nacht in het ziekenhuis opgenomen wordt. Neem geen waardevolle zaken mee.
 • Nuchter zijn: De behandeling vindt niet onder algehele anesthesie plaats maar u krijgt wel medicijnen voor sedatie (bewustzijnsverlaging). Daarom moet u voor deze behandeling nuchter zijn. U mag 6 uren voor de ingreep niets meer eten. Dus ook eventuele sondevoeding moet gestopt worden. U mag tot 2 uur voor de ingreep water en thee zonder melk drinken. Koffie en melk gelden als voedsel.
 • Uw gebruikelijke medicijnen en/of pijnstillers zoals paracetamol, Tramadol en Oxycodon neemt u ’s morgens in met een klein slokje water.
 • Hebt u diabetes mellitus, bespreek dan met uw pijnspecialist of u uw medicatie moet innemen op de dag van de behandeling.

Gebruikt u bloedverdunners?

Deze moet u mogelijk voor de behandeling tijdelijk stoppen, vanwege het risico van een bloeding. De afspraken die specifiek voor u van toepassing zijn worden door de pijnspecialist met u besproken.

 • Het gebruik van homeopathische geneesmiddelen moet een week voor de behandeling gestaakt worden.
 • Het is raadzaam 24 uur voor en na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken.
 • Draag tijdens de behandeling geen make-up, nagellak, haargel, sieraden, piercings, bril, contactlenzen en/of kunstgebit. Piercings en kunstnagels moet u zelf verwijderen.

Het verloop van de behandeling

Op de dag van de behandeling meldt u zich 15 minuten voorafgaand aan op het afgesproken tijdstip bij het Chirurgisch Dagcentrum. Volg hiervoor de route H (groen) naar de 2e verdieping.
Op het Chirurgisch Dagcentrum verwisselt u uw kleding voor een operatiehemd. Dit hemd sluit aan de achterzijde. Vervolgens wordt u door een verpleegkundige naar de behandelruimte gebracht. Hier staan een behandeltafel, een röntgenapparaat en televisiemonitors.
Er wordt een infuus in uw hand of arm geplaatst om antibiotica toe te dienen ter voorkoming van infecties. U neemt vervolgens in buikligging plaats op een kussen op de behandeltafel. De behandeling zelf duurt meestal 1 uur. Tijdens de behandeling worden uw bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten gehouden.
De huid in de omgeving van de implantatie wordt ontsmet met een koude, rode vloeistof. De pijnspecialist dekt met enkele steriele doeken de plaats af om steriel te kunnen werken. De huid wordt plaatselijk verdoofd en het litteken van de proefplaatsing wordt heropend. Wanneer de definitieve implantatie direct aansluit aan de proefperiode, wordt in principe gebruikgemaakt van de elektrode die reeds bij de proefstimulatie ingebracht en gefixeerd is.
Vervolgens wordt een onderhuidse pocket in de bil gemaakt voor de batterij. De elektrode wordt onderhuids naar de batterij geleid en aangesloten. Daarna wordt de huid weer gesloten en wordt u naar de recovery- of de verpleegafdeling gebracht.

Als u tijdens de behandeling pijn ervaart, geef dit dan aan. Wij kunnen u dan pijnstillers en een beetje slaapmiddel via het infuus toedienen (procedurele sedatie). Maar het is wel belangrijk dat u aanspreekbaar blijft tijdens de behandeling.

Na de behandeling blijft u een nacht op de verpleegafdeling en geven wij u nog antibiotica via het infuus. Indien bij de definitieve plaatsing ook de elektrode verplaatst of vervangen is, maken we de volgende ochtend een röntgenfoto ter controle. Van de pijnverpleegkundige krijgt u instructies over de bediening van de stimulator en het herstarten met uw eventuele antistollingsmedicatie. In de loop van die ochtend mag u naar huis.

Weer thuis

 • U dient de eerste 6 weken rustig aan te doen. U mag niet tillen, reiken, bukken en geen plotselinge bewegingen maken.
 • De eerste 2 dagen mag u niet douchen of in bad. Vervolgens, totdat de hechtingen verwijderd zijn, mag u wel kort douchen. Probeer de wonden zo droog mogelijk te houden. U mag niet in bad.
 • De sterkte van de tintelingen die u ervaart kan afnemen en toenemen, afhankelijk van uw lichaamshouding. De sterkte kunt u zelf aanpassen met de afstandsbediening die u meekrijgt. Om deze te kunnen bedienen legt u hem op de batterij.
 • Na 10 dagen moeten de hechtingen verwijderd worden bij de huisarts.
 • U zult na de operatie een aantal dagen last hebben van de operatiewonden.
  Deze pijn voelt als een blauwe plek. De plek waar de batterij is geïmplanteerd kan nog een aantal weken gevoelig en opgezet zijn.
 • Uw eigen pijnmedicatie kunt u blijven innemen. In overleg met de pijnspecialist bouwt u deze bij voorkeur af als de ruggenmergstimulatie de pijnklachten vermindert.

U komt na 3 maanden en na 6 maanden na de implantatie voor controle op de polikliniek bij de pijnverpleegkundige.
Daarna komt u jaarlijks een keer op de pijnpolikliniek om de functie van de impulsgenerator en het systeem te testen. Middels vragenlijsten zal uw pijnervaring en kwaliteit van leven worden geëvalueerd.  Dit wordt ook door de ziektekostenverzekeraars geëist. Als u niet regelmatig op controle komt, kan dit tot problemen met de vergoeding van vervangingen van uw implantaat in de toekomst leiden.

Identificatiekaart

U krijgt een identificatiekaart om te kunnen aantonen dat u een implantaat hebt. Draag deze kaart altijd bij u. Dat kan noodzakelijk zijn bij detectiepoortjes op luchthavens e.d. Op dit kaartje staat ook informatie die van belang kan zijn bij het maken van mri's.

Mogelijke complicaties

De ruggenmergstimulator die bij u wordt ingebracht is voor het lichaam een vreemd voorwerp. De kans op een infectie is klein, maar wel aanwezig.
Neem contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde als u last krijgt van:

 • koorts
 • zwelling, roodheid, pusvorming
 • hoofdpijn
 • pijn bij het buigen van de nek
 • zich niet lekker voelen
 • een allergische reactie

Er bestaat een kleine kans op een bloeding rond het ruggenmerg. U krijgt dan heftige pijn in de rug en later een doof en verlammend gevoel in de benen. Neem dan direct contact op met onze polikliniek. De lead kan verschuiven waardoor u de tintelingen niet meer op de juiste plaats voelt.

Hebt u last van één of meer van de hier genoemde symptomen? Neem dan direct contact op met het ziekenhuis, de polikliniek Pijngeneeskunde of buiten kantooruren en in het weekend met de dienstdoende anesthesioloog,  om de situatie te bespreken.

MRI met ESES Systeem

Bepaalde medische ingrepen/onderzoeken en apparatuur kunnen uw stimulatiesysteem beschadigen. Dit geldt bijvoorbeeld voor onderzoek met MRI (Magnetic Resonance Imaging).
De MRI maakt gebruik van een sterk magneetveld, dat reageert op het metaal van de stimulator. Met sommige moderne systemen zijn onderzoeken in de MRI onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan. Overleg altijd van tevoren met uw arts welke onderzoeken met uw systeem wel of niet toegestaan zijn en of er alternatieven zijn voor zo’n onderzoek of behandeling. Zorg dat u ''de identificatiekaart''  bij u draagt.

Autorijden

Tijdens het besturen van een auto moet u de stimulator uitzetten. Het risico bestaat namelijk dat u onbedoeld plotselinge bewegingen maakt door de stimulatie als u bijvoorbeeld over een hobbel rijdt. Daarom is het gebruik van de stimulator niet veilig in het verkeer.

Contact

Hebt u nog vragen na het lezen van deze informatie, neem dan contact met ons op. 

Polikliniek Pijngeneeskunde
T: 043-387 45 00 (ma t/m vr 8.30-17.00 uur).

Bij spoedgevallen buiten kantoortijd
 T: 043-387 6543 en vragen naar de dienstdoende arts-assistent anesthesiologie.

Laatst bijgewerkt op 3 november 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1572