mumc+

Patiëntinformatie

Procedurele sedatie

Bij een eicelpunctie

U krijgt een eicelpunctie onder procedurele sedatie. Op dit blad informeren wij over de voorbereiding, de sedatie en de punctie.

Wat is procedurele sedatie

Sedatie houdt in dat het bewustzijn wordt verlaagd tot een niveau waarop U zich slaperig en comfortabel voelt. Dit gebeurt door het toedienen van slaapmedicatie, al of niet in combinatie met pijnstillende middelen via een infuus. De mate van sedatie kan tijdens de ingreep worden aangepast; van lichte tot diepe sedatie. U blijft in principe wekbaar, de conditie is vergelijkbaar met slapen en u bent dus niet onder narcose.
De sedatie wordt gegeven door een daarvoor opgeleide professional (Procedurele Sedatie Analgesie; PSA specialist) van de afdeling Anesthesiologie.

Wachtkamer polikliniek Anesthesie
Wachtkamer polikliniek Anesthesie

Polikliniek Anesthesie

U krijgt een telefonische afspraak bij de polikliniek Anesthesie voor een screening van uw gezondheidstoestand. Hiervoor vult u vooraf een vragenlijst in. Aan de hand van deze vragenlijst bespreekt de anesthesioloog hoe de sedatie zal verlopen.

De vragenlijst kunt u voor de telefonische afspraak invullen op een ipad in de wachtkamer van de Anesthesie.
Dit kan zonder afspraak.
De poli Anesthesie vindt u op niveau 1. Volg 6 – 1 blauw.

Voorbereiding

  • U moet nuchter zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de ingreep niet meer mag eten.
  • Drinken van water en thee/koffie (zonder melk) mag tot twee uur voor de ingreep.
  • U meldt zich één uur voor het begin van de punctie aan de balie van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde.
  • U vindt het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde op niveau 1. Volg 4 – 1 blauw. Na het gesprek met de verpleegkundige krijgt u de voorbereiding voor de sedatie die u tijdens de punctie krijgt toegediend.
  • Vóór de punctie vragen wij uw partner, indien van toepassing, zaad te produceren. Er is hiervoor een speciale kamer aanwezig.
  • Neem een begeleider mee naar ziekenhuis; u mag niet alleen naar huis.

De punctie

De punctie vindt plaats op de polikliniek. Voor sedatie gelden dezelfde voorbereidingen als bij narcose. Voor de start van de ingreep krijgt u een ziekenhuishemd aan en wordt een infuusnaald ingebracht in een bloedvat in uw arm of hand. U wordt aangesloten aan een bewakingsmonitor, waar hartslag, bloeddruk, ademhaling en zuurstofgehalte van het bloed gemeten worden.

Na afloop brengen wij u op een brancard naar de uitslaapkamer, die naast de punctiekamer is. Wanneer de behandeling klaar is, bent u vrij snel wakker en alert.

Als u poliklinische bent geholpen, blijft u ongeveer een uur op de uitslaapkamer. De PSA specialist komt nog bij u langs om u te ontslaan.

Bijzondere omstandigheden

In sommige gevallen, bij een slechte hart en/of longfunctie, kan de operateur of de PSA specialist die de behandeling uitvoert, besluiten af te zien van toediening van het slaapmiddel, vanwege het risico op complicaties.

Weer thuis

Ga thuis op de bank of in bed liggen. Neem uw rust. De eerste nacht na de sedatie moet er iemand bij in huis zijn. De eerste 12 uur mag u niet werken of aan het verkeer deelnemen. Ook is het aan te raden de eerste 24 uur geen financiële beslissingen te nemen.

Bij spoed zoals hevig bloedverlies dat niet stopt, koorts, hevige buikpijn, belt u het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde en kiest u 1 voor spoed.
Buiten kantooruren wordt u automatisch doorgeschakeld met de verloskamers.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog klachten, neem dan contact met ons op.

Centrum voor Voortplantings Geneeskunde
043-387 53 60 op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur

E-mail: centrumvpg@mumc.nl

In geval van spoed (ook buiten kantooruren); belt u bovenstaand telefoonnummer en toets 1 voor spoed.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021