mumc+

Patiëntinformatie

Lumbaalpunctie op de Spoedeisende Hulp

U bent door uw huisarts verwezen naar de Spoedeisende Hulp (SEH) van Maastricht UMC+. Na onderzoek van de arts kan deze een lumbaalpunctie (ruggenprik) voor u afspreken. Dit onderzoek vindt plaats op de Spoedeisende Hulp. Op dit blad informeren wij u over de lumbaalpunctie.

De lumbaalpunctie

Een ruggenprik of lumbaalpunctie gebeurt door middel van een prik tussen de wervels in de onderrug. De naald wordt tussen de wervels doorgevoerd naar een kleine ruimte waar zich hersenvocht (liquor) bevindt. Het afgenomen hersenvocht gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Normaal gesproken is hersenvocht helder en kleurloos. De punctie duurt ongeveer vijftien minuten.

Lumbaalpunctie
Lumbaalpunctie

Doel

Het doel van een lumbaalpunctie is het onderzoeken van hersenvocht (liquor) op bijvoorbeeld bloed- of ontstekingscellen. Dit gebeurt in het laboratorium van het ziekenhuis.

Uitslag

U blijft op de SEH totdat de uitslag van het hersenvocht bekend is, meestal duurt dit één tot twee uur. De arts informeert u hierover. Sommige onderzoeken van het hersenvocht duren enkele dagen. In dit geval wordt de uitslag tijdens het volgend polikliniekbezoek met u besproken. U krijgt een afspraak voor een poliklinische controle mee naar huis.

Mogelijke complicaties

Mogelijk kan er wat hersenvocht lekken via de insteekopening. Het gevolg kan zijn dat u hoofdpijnklachten krijgt. De kans op hoofdpijn na een lumbaalpunctie is echter heel klein (minder dan 5 procent).

Nazorg

Na de lumbaalpunctie blijft u nog een kwartiertje op de behandeltafel liggen. Dit is om het risico op lekkage te verkleinen.

Thuis hoeft u niet in bed te gaan liggen.

Verder is het belangrijk dat u de dag van de punctie extra drinkt. (1 à 2 liter extra). Hiermee verkleint u het risico op hoofdpijnklachten.

Contact

Krijgt u thuis alsnog hoofdpijn dan is het advies om toch in bed te gaan liggen totdat de hoofdpijn afneemt.

Wanneer de hoofdpijn, ondanks de bedrust aanhoudt, neem dan contact op met uw behandelend arts of met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH).

Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00

Websites

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021