MUMC

Patiëntinformatie

Bronchiale histamine provocatietest

longfunctie onderzoek

Na overleg met uw behandelend arts is er besloten om te testen of er sprake is van overgevoeligheid van uw luchtwegen. Dit wordt getest door het uitvoeren van longfunctieonderzoek. De testen vinden plaats op de afdeling Longfunctie op niveau 2. Volg route G - groen. Na het onderzoek kunt u direct weer naar huis.

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Longfunctie.

Voorbereiding

Gebruikt u medicijnen die de test kunnen beïnvloeden, dan heeft uw behandelend arts dit met u besproken. Zijn er toch nog vragen over het gebruik van bepaalde medicijnen voor het onderzoek, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Heeft u een kunstgebit, dan mag u dit gewoon inhouden. Draag het liefst comfortabele kleding die niet te strak zit. Als u een korset draagt, maak dit dan voorafgaand aan het onderzoek kenbaar aan de longfunctieanalist.

Wanneer een van onderstaande op u van toepassing is, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Longfunctie. T: 043 - 387 72 25

  • Aneurysma
  • Longembolie
  • Recent hartinfarct
  • Recent herseninfarct/ hersenbloeding
  • Inspanningsbeperking

Onderzoek

Met dit onderzoek wordt de gevoeligheid van de luchtwegen vast gesteld. U ademt verschillende keren het stofje 'histamine' in. U ademt hierbij aan een mondstuk met een knijper op uw neus. De histamine wordt verneveld, waardoor u via het mondstukje deze stof  inademt. Dit gebeurt met verschillende oplopende concentraties van de histamine.
Histamine is een lichaamseigen stofje, wat normaal gesproken alleen in het lichaam vrij komt als u ergens allergisch op reageert. Bij dit onderzoek kan histamine zorgen voor hoesten of een benauwd gevoel, maar dat hoeft niet.

Na iedere verneveling meten we de doorgankelijkheid van de luchtwegen door middel van een blaastest. Hierbij kunnen we zien of de luchtwegen vernauwen. Wordt er een vernauwing van de luchtwegen vastgesteld, dan krijgt u een luchtwegverwijdend medicijn, zodat de vernauwing wordt opgeheven.
Na een kwartier meten we de doorgankelijkheid van de luchtwegen nog een keer om te kijken of de vernauwing van de luchtwegen weer weg is. Dit gebeurt allemaal heel gecontroleerd tijdens het onderzoek. Het kan nooit zo zijn dat u helemaal geen lucht meer krijgt. Het onderzoek duurt ongeveer één uur.

Na het onderzoek

Wanneer u voor het onderzoek in overleg met uw arts tijdelijk met uw medicatie bent gestopt, mag u nu weer uw medicatie innemen. U kunt na het onderzoek weer naar huis en zelf met de auto of het openbaar vervoer reizen.

Mogelijke complicaties

Het gaat in het algemeen om een veilig onderzoek. Overleg wel van tevoren met de afdeling Longfunctie als u het advies heeft gekregen om inspanningen te vermijden. Bijvoorbeeld omdat u hartpatiënt bent of andere medische problemen heeft.
Bij vragen kunt u altijd terecht bij uw arts of de afdeling Longfunctie.

De uitslag

De arts informeert u over de uitslag bij de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Contact

Heeft u vragen over het onderzoek, neem dan contact met ons op.

Afdeling Longfunctie
T: 043 -387 72 25
maandag t/m vrijdag van 8:00 uur tot 17:00 uur

Laatst bijgewerkt op 24 november 2021