MUMC+

Folder

Laserbehandeling bij strottenhoofdkanker

In dit blad leest u meer over laserbehandeling bij strottenhoofdkanker.

Strottenhoofdkanker

Strottenhoofdkanker wordt ook wel larynxcarcinoom genoemd. Strottenhoofdkanker ontstaat in de stembanden of het strottenklepje. Bijna alle tumoren in het strottenhoofd ontstaan in de buitenste cellaag, het slijmvlies. Tumoren die in het slijmvlies ontstaan, heten plaveiselcelcarcinomen. Strottenhoofdkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, meestal boven de vijftig jaar.

Oorzaken en symptomen

Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van strottenhoofdkanker zijn:

  • Roken.
  • Alcohol.

Als u strottenhoofdkanker heeft vanuit uw stembanden, kunt u last hebben van:

  • Heesheid.
  • Benauwdheid.
  • Pijn die uitstraalt naar de oren.

Laserbehandeling bij strottenhoofdkanker

Een beperkt kankergezwel van de stembanden kan vaak behandeld worden met een laseroperatie. Met een laserstraal wordt de tumor weggesneden.

Microlaryngoscopie met laser

Een beperkt kankergezwel van uw strottenhoofd kan vaak behandeld worden met een laseroperatie. Deze operatie vindt plaats onder algehele narcose. Tijdens de operatie plaatst de chirurg een stalen holle buis (laryngoscoop) in de keel waardoorheen de tumor via een microscoop bekeken wordt. Met een laserstraal wordt de tumor weggesneden. De duur van de operatie is ongeveer 30 minuten en vindt plaats in dagbehandeling, dat wil zeggen dat u in principe dezelfde dag weer naar huis mag.

Na de operatie

U mag enkele dagen niet spreken, zodat de stembanden zoveel mogelijk rust krijgen en de genezing zo optimaal mogelijk kan verlopen.

Weefselonderzoek

Na de operatie gaat het verwijderde weefsel naar de patholoog. Deze arts onderzoekt of er kankercellen aanwezig zijn in de randen van het weggehaalde weefsel. Als dat zo is, kan dat betekenen dat er toch nog meer kankercellen in uw lichaam zijn. Soms moet u dan opnieuw geopereerd worden of wordt u nog bestraald (radiotherapie).

Gevolgen van de operatie

Korte termijn
Omdat bij de operatie in de keel gekeken is met behulp van een laryngoscoop (stalen holle buis), kan het zijn dat het lijkt alsof u flink op de tong, wang of lippen gebeten hebt. Een risico van de operatie is zelfs schade aan de tanden. Verder kan het voorkomen dat uw nek pijnlijk is en uw smaak tijdelijk verminderd is. In principe zijn al deze bijeffecten tijdelijk.

Lange termijn
Op de lange termijn is er eigenlijk maar één belangrijke bijwerking: het effect op uw stem. Direct na de operatie is de stem vaak slecht vanwege de “brandwond” op de stembanden, dit herstelt langzaam. Vóór de operatie is in nagenoeg alle gevallen sprake van een slechte stem als gevolg van het kankergezwel op de stembanden. De operatie heeft als doel de tumor te verwijderen. Dit leidt wel tot een klein litteken op uw stemband. Vaak is de stem met dit litteken wel beter dan vóór de operatie (toen er nog een tumor op de stemband zat), maar niet meer helemaal zo goed als jaren ervoor toen de stembanden nog helemaal gezond waren. Soms is het litteken zo uitgebreid dat de stem niet veel beter is en in zeldzame gevallen zelfs slechter is dan vlak voor de operatie.

MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u via onderstaande telefoonnummers contact met ons opnemen tijdens kantooruren.

Polikliniek KNO                                    043-387 54 00                  
Polikliniek MKA                                    043-387 52 00
Verpleegafdeling A1/A2:                   043-387 42 10/741 10
Polikliniek Oncologie                         043-387 64 00                

Buiten kantooruren of in het weekend neemt u contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH): 043-387 67 00 

Websites

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1649