MUMC+

Folder

Neus(bij)holtekanker

In dit blad leest u meer over een operatie bij neus(bij)holtekanker.

Er zijn veel verschillende vormen van neus(bij)holtekanker. De meest voorkomende zijn plaveiselcelkanker (in het slijmvlies) en adenocarcinoom (in het klierweefsel).

Oorzaken en symptomen

De precieze oorzaken van neus(bij)holtekanker zijn onbekend. Mogelijk is roken van invloed. Daarnaast lopen mensen die werken in de hout- en leerindustrie een verhoogd risico op een adenocarcinoom (kanker van klierweefsel). Wanneer u neus(bij)holtekanker heeft, kunt u last hebben van:

 • neusbloedingen
 • verstopte neus (meestal aan één kant)
 • tranende ogen
 • gevoelloosheid in het gezicht
 • dubbel zien
 • vocht achter het trommelvlies
 • pijn in neus, bovenkaak of hoofd

 

De operatie

Bij de operatie neemt de arts het tumorweefsel weg uit de neusholte en/of neusbijholte(n). Het hangt af van de plaats van de tumor hoe de operatie wordt gedaan. Dit kan door:

 • uw neusgaten
 • een snee langs de neus
 • de mondholte, als de bovenkaak betrokken is.

Voor deze operatie brengen we u helemaal onder narcose (verdoving). Het kan zijn dat u na de operatie nog bestraling nodig heeft, soms in combinatie met chemotherapie.

De behandeling

Via uw neusgaten
Kleine tumoren kunnen we soms via uw neusgat(en) verwijderen. Hiervoor gebruikt de hoofd-hals chirurg lange instrumenten en een kleine camera. Dit wordt ook wel endoscopische operatie of sleutelgatchirurgie genoemd. Deze manier van opereren is voor u minder belastend omdat de chirurg geen snede hoeft te maken.

Via uw wang
Vaak is het nodig om een operatie van buitenaf uit te voeren. Meestal maakt de hoofd-hals chirurg dan een snede in de plooi van uw neus naar uw wang. Via deze snede krijgt de arts toegang tot uw neus en neusbijholten. Deze operatie heet een laterale rhinotomie.

Heel soms moet de hoofd-hals chirurg zo veel weefsel verwijderen, dat hij weefsel van een ander deel van uw lichaam moet gebruiken om de wond te sluiten. Bijvoorbeeld huid of bot uit uw been. In dat laatste geval wordt u dus op twee plekken geopereerd: rondom uw neus en aan uw been.

Is de tumor doorgegroeid in uw bovenkaak of verhemelte? Dan moeten we ook dat weefsel verwijderen. Dit doen we via de mond. Daardoor kan er een opening ontstaan tussen uw neusholte en mond. Daardoor kunt u niet goed eten en praten. Daarom vullen we deze opening met een zogenaamde klosprothese. Deze prothese sluit uw neusholte af van uw mond.

Is de tumor doorgegroeid naar uw hersenvliezen? Dan voert de hoofd-hals chirurg de operatie soms samen met een neurochirurg uit.

Na de operatie

Na de operatie blijft u een paar dagen in ons ziekenhuis om te herstellen. Meestal is na deze operatie nog bestraling nodig.

Gevolgen van de operatie

De operatie bij neus(bij)holtekanker brengt een aantal gevolgen met zich mee. Wat deze gevolgen precies zijn, hangt af van de plaats van de operatie en hoe uitgebreid de operatie was.

 • Na een operatie van neus(bij)holtekanker kan uw wang gevoelloos zijn. Dit is meestal tijdelijk. Dat u niet voelt, komt omdat het weefsel rondom uw gezichtszenuwen gezwollen is. Als het weefsel weer slinkt, krijgt u weer gevoel in uw wang. Als de arts de zenuw weg heeft moeten nemen tijdens de operatie, komt het gevoel in die wang niet meer terug.

 • Na de operatie kunnen littekens achterblijven op de plek waar we een snede moesten maken. Meestal maakt de chirurg de snede in de plooi tussen uw neus en wang, waardoor de littekens bijna niet opvallen. Deze littekens kunnen soms wel pijn doen, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel. Uw arts kan u eventueel doorverwijzen naar een huidtherapeut. Deze kan met littekenmassage uw klachten verminderen. Ook zijn er speciale littekenpleisters die de littekens verzachten of verminderen.

 • Als er veel weefsel verwijderd is tijdens de operatie, kan de vorm van uw gezicht veranderen.

 • Na de operatie kunt u tijdelijk minder goed ruiken. Soms blijft dit zo. Als u minder goed kunt ruiken, verandert ook de smaak. Soms kunt u na de operatie uw neus niet meer normaal snuiten, omdat het moeilijk is druk op te bouwen.  

 • Door uw neus loopt een traanbuis. Soms moeten we deze bij de operatie doorsnijden of ontstaat er druk op. Dan kunt u na de operatie last krijgen van een tranend oog. 

 • Een klosprothese is een speciaal vormgegeven kunstgebit. De klosprothese vult een gat in de kaak op dat is ontstaan na de operatie. Meestal is een klosprothese nodig na een grote operatie van een tumor in het gehemelte of de bovenkaak.

  Wat is het verschil tussen een klosprothese en een kunstgebit?

  Een normaal kunstgebit heeft kunsttanden, en een roze gedeelte dat lijkt op het zachte weefsel aan de binnenkant van de mond. Bij een klosprothese is dit roze gedeelte vrij groot. Het vervangt namelijk het deel van het weefsel dat de arts bij de operatie heeft weggehaald.

  Klosprothese op maat door een speciale tandarts

  Voor een klosprothese kunt u terecht bij een speciale tandarts: de maxillofaciaal prothetist (MFP-tandarts). Eerst krijgt u een tijdelijke prothese. Later krijgt u de definitieve klosprothese. Deze maakt de tandarts speciaal voor u op maat. Hiervoor heeft u een aantal keer een afspraak bij de tandarts. De mondhygiënist leert u hoe u de klosprothese kunt verzorgen.

   
  Pas na de bestraling een definitieve prothese

  Krijgt u na de operatie nog bestraling? Dan wacht de tandarts met het maken van de definitieve prothese totdat u klaar bent met alle bestralingen.

MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Tijdens kantooruren (ma-vrij van 8.30 - 17.00)
Polikliniek KNO                                    043-387 54 00                  
Polikliniek MKA                                    043-387 52 00
Verpleegafdeling A1/A2:                   043-387 42 10/741 10
Polikliniek Oncologie                         043-387 64 00                

Buiten kantooruren of in het weekend neemt u contact op met de Spoed Eisende Hulp (SEH): 043-387 67 00 

Websites

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1668