


Folder
Verwisselen van de dag- en nachtzak bij een verblijfskatheter
Informatie en instructie via de Academie voor Patiënt en Mantelzorger
Algemene informatie
U heeft een verblijfskatheter gekregen.
Met u is besproken dat het wenslijk is dat u of uw mantelzorger de dag- en nachtzak gaan verwisselen.
Dit een eenvoudige handeling. Het voordeel van het zelf doen van deze eenvoudige handeling is dat u niet afhankelijk bent van derden.
Voorbereiding
Een goede hygiëne is belangrijk bij het verwisselen van de dag- en nachtzak. Even snel u handen onder de kraan houden om ze te wassen voordat u of uw mantelzorger uw dag- en nachtzak gaat verwisselen is niet voldoende. Hoe zorgt u voor een goede hygiëne?
- Schone omgeving, schone handen. Zeep bij het handen wassen uw handen en polsen goed in en vergeet ook niet het gebied tussen uw vingers, de duimen en de bovenkant van uw handen. Droog uw handen met een schone handdoek of een wegwerphanddoekje en draai met die doek ook de kraan dicht. Neem elke dag een schone handdoek.
- Laat geen huisdieren in de buurt wanneer u uw dag- en nachtzak verwisselt.
- Zorg dat u tijdens de dag- en nachtzak wissel niets aanraakt wat niet noodzakelijk is.
- Maak uw schaar schoon met alcohol 70% wanneer u uw dagzak op de gewenste maat wilt knippen.




Verwisselen dag- en nachtzak
De urine die uit de blaas komt, wordt opgevangen in een urinezak. Overdag kunt u hiervoor een dagzak gebruiken, voor de nacht is er een nachtzak. De urinezak kunt u om de zeven dagen vervangen voor een nieuwe zak in verband met mogelijke nare luchtjes.
Van de afdeling heeft u een kleine voorraad meegekregen voor de komende periode (startpakket Medireva). Als deze op zijn, kunt u deze zelf bijbestellen. De informatie voor het bestellen zit in de doos (startpakket).
Het doorkoppelen van een dagzak naar een nachtzak en andersom gebeurt telkens op dezelfde manier. De nachtzak wordt aangesloten op de dagzak.
De urine die in de dag- nachtzak zit kunt u leegmaken in het toilet. De urinezak kan eventueel onder de kraan worden doorgespoeld en te drogen worden gelegd.
Let er goed op dat bij het wisselen naar een nieuwe zak of doorkoppelen van dagzak naar nachtzak het kraantje dicht zit!
Wanneer neemt u contact op?
- Is er geen urineproductie, kijk dan eerst of er geen knik in de katheterslang zit. Zit er geen knik in de katheter neem dan contact op.
- Bij koorts boven de 38.5 graden Celsius.
- Als uw urine troebel is.
- Bij bloed in de urine.
- Als u pijn heeft bij de katheter.
- Als de katheter is uitgevallen.
Contact
Heeft u medische vragen neem dan, binnen kantooruren, contact op met de verpleegafdeling waar u ontslagen bent. Het telefoonnummer vindt u op uw ontslagformulier.
Buiten kantooruren kunt u hierover contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp:
T: 043-3876700
Bij vragen over de instructie neemt u contact op met de
Academie voor Patiënt en Mantelzorger
T: 043-387 45 68
maandag, dinsdag, woensdag en donderdag
van 09.00 uur tot 12.00 uur.