Bij u is het noodzakelijk uw ademhaling te ondersteunen met behulp van een toestel (de Airvo 2). In dit blad informeren wij u hierover.
Airvo 2
Met behulp van de Airvo 2 ondersteunen we uw ademhaling. Hierdoor wordt het zuurstofgehalte terug op peil gebracht en het benauwend gevoel kan verbeteren. Wij vragen u zoveel mogelijk door uw neus in- en uit te ademen met uw mond dicht. Zo komt de meeste zuurstof in uw longen. De zuurstof blaast met een bepaalde kracht (flow) door de slang en neusbril. Daarom maakt de Airvo 2 meer lawaai dan gewone zuurstoftherapie met een masker of gewone neusbril. Dit is normaal en kan geen kwaad.
Voordelen
- Doordat de zuurstof wordt verwarmd en bevochtigd zullen uw neus slijmvliezen van de luchtwegen ( o.a. neus, keel en luchtpijp) minder snel uitdrogen waardoor uw trilhaartjes (slijmvlies) hun functie behouden, sputum (slijm) beter opgehoest kan worden en de kans op een luchtweginfectie verkleind wordt.
- U kunt in principe gedurende deze behandeling eten en drinken.
- Tijdens de behandeling is een goede mondverzorging mogelijk.
- Door de kracht (flow) waarmee de zuurstof door de slang en neusbril gaat, komt de zuurstof makkelijker in de longen.
Wat betekent dit voor u
- U moet altijd aan de monitor gekoppeld blijven met een sensor op uw vinger, oor of voorhoofd.
- U hoort regelmatig alarmgeluiden. Dit kan storend zijn, maar de patiëntveiligheid vinden wij heel belangrijk.
- Sommige alarmen houden ook vanzelf op. De verpleegkundige komt dan ook niet altijd aan uw bed.
- Bij verergering/uitbreiding van uw klachten, moet u de verpleegkundige bellen. Ook als er geen alarmen gaan.
- De verpleegkundige kijkt of het mogelijk/veilig is om u even los te koppelen van de monitor.
- Iedere dag kijkt de arts of u deze therapie nog nodig heeft of dat er afgebouwd kan worden.
- Nadat de zuurstoftoediening via de Airvo is gestopt, blijft u nog 24 uur op dezelfde kamer ter observatie aan de monitor.
- Wilt u dit ook aan uw familie/contactpersoon laten lezen? Dit vinden wij heel belangrijk.
Controles
Tijdens de behandeling met de Airvo 2 houden wij uw zuurstofgehalte in het bloed goed in de gaten via zuurstofsaturatiemeting. Afhankelijk van deze uitslagen kan de therapie aangepast worden. Voor uw veiligheid maken we daarbij gebruik van een monitor. Deze monitor zet de alarmen ook door op een mobiele telefoon bij de verpleegkundige. Zo kan deze hier op de juiste manier op reageren. Een alarm hoeft niet te betekenen dat uw toestand is verslechterd, maar zo kan de verpleegkundige het zuurstofgehalte in uw bloed beter bewaken.
Contact
Heeft u of uw familie na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze gerust aan de verpleegkundige of aan uw behandelend arts.
Verpleegafdeling A3
T: 043-387 43 10 of 043-387 63 10
maandag tot en met vrijdag van 8:00uur tot 16:30 uur