MUMC+

Folder

Conisatie

Informatie over een operatie aan de baarmoedermond

U ondergaat binnenkort een operatie aan de baarmoedermond: een conisatie. Deze operatie wordt vaak uitgevoerd bij afwijkingen van de baarmoedermond (CIN afwijkingen) en soms ook bij baarmoederhalskanker in een vroeg stadium. U wordt hiervoor opgenomen op de kortverblijfafdeling (VEA2) van het Maastricht UMC+. Dit betreft een dagopname.

De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Bij een conisatie snijdt de gynaecoloog met een mesje een kegelvormig stuk weefsel uit de baarmoederhals (een zogenaamde ‘conus’). De baarmoeder zelf blijft intact. Het krijgen van kinderen blijft ook gewoon mogelijk. Wel is het goed om bij een toekomstige zwangerschap uw gynaecoloog of verloskundige te vertellen dat u deze ingreep gehad hebt. Door de ingreep bestaat  er namelijk wel een iets grotere kans op vroegtijdige bevalling.

Na de conisatie zal de gynaecoloog het wondbed ‘dichtbranden’ of er wordt een hechting geplaatst.  Dit wordt gedaan om de hoeveelheid bloedverlies te beperken. Soms is het nodig een tampon in de schede te plaatsen. Deze zal na enkele uren door de verpleegkundige weer verwijderd worden.

Cervix - plaatje voor in informatieblad conisatie

Voorbereiding

Na uw afspraak, waarin is besproken dat er een conisatie wordt gepland, verwijzen wij u voor een consult naar de anesthesist; de arts-specialist voor narcose en pijnbestrijding. Deze bekijkt uw lichamelijke conditie en beslist of er voor de narcose nog aanvullend onderzoek nodig is.

De oproep

U ontvangt vanzelf een oproep voor de operatie via het Opnamebureau. Zij informeren u, meestal telefonisch, over de precieze datum en het tijdstip waarop u in het ziekenhuis verwacht wordt.

De opname

U wordt op de dag van de ingreep nuchter verwacht in het ziekenhuis, op het afgesproken tijdstip. Nuchter zijn houdt in dat u vanaf 00.00 uur niets meer mag eten. Tot 2 uur voor de operatie mag u wel nog heldere dranken (zoals water, thee, appelsap) drinken.
De verpleegkundige van de afdeling zal, bij aankomst, een kort intakegesprek met u voeren.
De afdeling wordt geïnformeerd wanneer het tijd is dat zij u naar de operatiekamer brengen.  Voordat u naar de operatiekamer gaat trekt u een ziekenhuisjasje aan. Andere kledingstukken mag u niet aanhouden en ook contactlenzen en een eventueel kunstgebit moet u uitdoen. Draag geen sieraden of make-up. Dit belemmert het controleren van bijvoorbeeld uw bloeddruk en pols tijdens de narcose.

Na de operatie

U wordt wakker op de uitslaapkamer, waar u verzorgd en intensief gecontroleerd wordt. Als u goed wakker bent en uw controles normaal zijn, gaat u terug naar de kortverblijfafdeling. Tijdens de operatie heeft u een infuus voor vochttoevoer en (zo nodig) medicijnen gekregen.  Zodra u zich goed genoeg voelt wordt dit infuus verwijderd en mag u naar huis. Na de operatie kunt u nog enige tijd (tot maximaal 4 weken) last hebben van vaginaal bloedverlies of bloederige afscheiding. Dit is normaal.

Adviezen voor thuis
 • Houd een week rust en vermijd zware lichamelijke inspanning
 • Gebruik maandverband bij vaginaal bloedverlies of bloederige afscheiding
 • Zolang u nog bloedverlies of afscheiding heeft is het advies:
  • Geen tampons gebruiken (alleen maandverband)
  • Geen seksueel contact
  • Niet in bad of zwemmen

De uitslag

De patholoog heeft ongeveer 7-10 dagen nodig om het weefsel te onderzoeken. Er wordt met u een afspraak gepland (meestal telefonisch) om de uitslag te bespreken.

Follow up

Afhankelijk van de uitslag van de conisatie wordt verdere follow up met u besproken. Meestal betekent dit dat er na 6 maanden een controle uitstrijkje gepland wordt op onze polikliniek. Als er een reden is om dit anders te plannen zal dit met u besproken worden.

Redenen om de arts of verpleegkundig specialist te waarschuwen

 • Veel meer bloedverlies dan een menstruatie bloeding
 • Koorts hoger dan 38.5 °C
 • Als u twijfelt of onzeker bent over bepaalde klachten
MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de verpleegkundig specialist.

Telefonisch spreekuur
ma-di-do-vrij van 13:00 - 14:00 uur
043 - 387 42 41 of
043 - 387 65 43 en vraag naar sein 5536

Polikliniek Oncologie
043-387 64 00 (ma-vrij van 8.00 - 16.00 uur)

Dienstdoende gynaecoloog (in de avond- of weekenduren)
043-387 65 43/ doorverbinden met dienstdoende van de gynaecologie

Websites

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2023