Visuele weergave isolatie

Folder

Vragen over VRE-bacterie

Het Maastricht UMC+ neemt, net als alle andere ziekenhuizen in Nederland, maatregelen om verspreiding van de VRE-bacterie te voorkomen.

Wat is VRE?

VRE staat voor ‘Vancomycine-Resistente Enterokok’.
Enterokokken zijn bacteriën die vaak voorkomen in de maag en darmen.
De VRE-variant van die bacterie is ongevoelig voor behandeling met antibiotica die veel gebruikt worden, zoals vancomycine.

Is VRE gevaarlijk?

Nee, gezonde mensen merken niets van de aanwezigheid van VRE. En de bacterie kan op natuurlijke wijze weer uit het lichaam verdwijnen.
Wanneer uw weerstand verzwakt is, kan VRE soms infecties veroorzaken. In dat geval krijgt u speciaal daarvoor bestemde antibiotica.

Hoe verspreidt de bacterie zich?

De bacterie verspreidt zich via direct contact. Dit kan via de handen of via voorwerpen. Bijvoorbeeld via het bed, het nachtkastje of het toilet. Deze bacterie kan daar goed overleven. Op deze manier kan de bacterie worden overgebracht van de ene naar de andere patiënt.

Welke maatregelen neemt het ziekenhuis?

Om verspreiding te voorkomen is het belangrijk om een goede hygiëne strikt in acht te nemen. Zoals het wassen van de handen na toiletgebruik. Ook nemen de betreffende afdelingen extra hygiënemaatregelen.
Patiënten die drager zijn van de VRE-bacterie worden verpleegd in contactisolatie.

Wat betekent dat voor mij als bezoeker?

Als bezoeker van het Maastricht UMC+ loopt u geen risico op een besmetting met VRE. Als u een bezoek brengt aan één van de betreffende afdelingen vragen we u om uw handen te wassen of te desinfecteren.

Meer informatie

Meer informatie en veel gestelde vragen vindt u op de website van Maastricht UMC+ (www.mumc.nl/patient-bezoeker/uw-welzijn/kwaliteit-patientveiligheid/de-vre-bacterie-veelgestelde-vragen).
Voor extra vragen kunt u ook contact opnemen met uw behandelend arts of de unit Infectiepreventie van Maastricht UMC+ via:
telefoonnummer  043 - 387 7135.

Websites

www.mumc.nl > patiënt & bezoeker > Kwaliteit en Veiligheid> VRE-bacterie

Of typ in de zoekfunctie: 'VRE' en klik op: 'De VRE-bacterie: veelgestelde vragen'

Laatst bijgewerkt op 6 november 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1717