U krijgt een onderzoek in het ziekenhuis. De arts heeft dit met u besproken. Tijdens dit onderzoek doen wij een drukmeting (Manometrie) van de maag en twaalfvingerige darm. Met dit onderzoek meten we de beweging van de spieren in de maag en twaalfvingerige darm. We kijken ook hoe de kringspier werkt. Deze zit tussen de maag en de twaalfvingerige darm.
Voorbereiding
- U gebruikt medicijnen voor uw maag en twaalfvingerige darm. Het is belangrijk dat u deze 3 dagen voor het onderzoek niet meer inneemt.
- Op de ochtend van het onderzoek moet u nuchter zijn. U mag de avond voor het onderzoek vanaf 19.00 uur niets meer eten. Vanaf 22.00 uur mag u ook niets meer drinken.
- U mag de avond voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niet meer roken. Roken kan de resultaten van het onderzoek namelijk beïnvloeden.
- Gebruikt u medicijnen voor het hart, tegen hoge bloeddruk of epilepsie? Dan mag u deze vroeg in de ochtend met een klein beetje water innemen.

Het onderzoek
We verwachten u op de afgesproken tijd bij de Functiekamer MDL-ziekten op niveau 2. Volg G -2 Groen.
Voor het onderzoek brengen wij een dun slangetje (katheter) in de twaalfvingerige darm. Dit doen we via de neus. Tijdens het inbrengen mag u een beetje drinken. Zo glijdt het slangetje makkelijker naar binnen. Het inbrengen kan vervelend zijn. Misschien gaat u hiervan kokhalzen.
Als het slangetje in de maag ligt, controleren we de positie. Dit doen we met röntgendoorlichting (röntgenstraling). Het slangetje moet daarna via de kringspier naar de twaalfvingerige darm. Dit gaat soms lastig. Daarom kan dit even duren. Tijdens het inbrengen doen we een paar keer een röntgendoorlichting. Dit doen we om het slangetje goed te volgen.
Ligt het slangetje op de juiste plaats in de twaalfvingerige darm? Dan brengen wij u naar de Functiekamer Maag-, Darm-, Leverziekten. Hier start het onderzoek.
U neemt plaats op een bed. U krijgt een simpele maaltijd: twee witte boterhammen met roerei en water. Tijdens de rest van het onderzoek mag u niet meer eten of drinken. Na het onderzoek halen we het slangetje weer weg. U mag dan ook uw medicijnen weer innemen.
Het onderzoek duurt tenminste acht uur. Neem gerust boeken, tijdschriften of een tablet mee. Zo heeft u tijdens het onderzoek iets te doen.
Contact
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, vraag het dan aan uw arts.
U kunt ook bellen naar de Functiekamer MDL-ziekten van het MUMC+ op nummer 043 - 3875361. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur. Of u kunt een e-mail sturen naar functiekamer.mdl@mumc.nl.