MUMC+

Folder

Zorg na ontslag uit het ziekenhuis

Uw behandelend team binnen het Maastricht UMC+ streeft ernaar om u naar huis te laten gaan zodra dat kan. Soms is er na de behandeling in het ziekenhuis wel extra zorg nodig. Dat heet nazorg.

Het Transferpunt

Als u extra zorg nodig heeft, overlegt uw arts met de verpleegkundigen van het Transferpunt. Zij zijn deskundigen op het gebied van nazorg en helpen u graag bij het regelen van zorg na uw opname in het ziekenhuis.

Wat kunt u of uw mantelzorger zelf doen?

Wij willen u graag zo lang mogelijk zelfstandig, veilig en gezond thuis laten wonen. Daarom kijken we of u of uw mantelzorger zelf bepaalde handelingen kunt aanleren. Uw mantelzorger kan een familielid of vriend zijn die u helpt bij uw verzorging.
Als dat nodig is kan de ‘Academie voor Patiënt en Mantelzorger’ in het Maastricht UMC+ u daarbij helpen. Zij kunnen u bepaalde handelingen aanleren die u thuis zelf kunt doen of samen met een familielid of met hulpmiddelen. Hierdoor bent u niet afhankelijk van een thuiszorgorganisatie.

Aanvullende zorg

Misschien heeft u na uw ziekenhuisopname, uw bezoek aan de polikliniek of spoedeisende hulp toch nog aanvullende zorg nodig. Denk hierbij aan thuiszorg of een opname in een zorginstelling zoals een herstelkliniek, verpleegtehuis of hospice.
Als dat zo is, dan helpt de verpleegkundige van het Transferpunt u daarbij. Wij doen ons uiterste best om te zoeken naar de zorg die het beste bij u past. We houden daarbij zoveel mogelijk rekening met uw wensen en de wensen van uw mantelzorger, maar zijn ook gebonden aan het aanbod dat er op dat moment is.

Nazorg na een vooraf geplande behandeling of operatie

Als we verwachten dat u zorg nodig zult hebben na een behandeling of operatie die vooraf is gepland, dan verwijzen we u door naar een speciale verpleegkundige.
Zij bespreekt met u en uw mantelzorger:

  • wat u zelf kunt doen
  • of u thuiszorg nodig heeft
  • of u tijdelijk moet gaan herstellen in een herstelkliniek

Beschikbaarheid

Als u moet worden opgenomen in een zorginstelling, kan het zijn dat u niet terecht kunt in de zorginstelling waar u het liefste naar toe wilt.
Als u naar huis gaat met thuiszorg, dan kan het zijn dat het hen niet altijd lukt om te komen op het tijdstip dat u het beste uitkomt.
Wij snappen dat dit heel vervelend voor u kan zijn en doen er alles aan om zoveel mogelijk met uw wensen rekening te houden. Maar helaas lukt dit niet altijd. Uitgangspunt is dat u de beschikbare zorg dient aan te nemen, als er op dat moment geen andere mogelijkheid is. Wachten in het Maastricht UMC+ totdat er een plaats vrij is waar u het liefst naar toe wilt, kan helaas niet. Er is op dat moment geen medische indicatie meer om u in het ziekenhuis te houden, maar er zijn wel andere patiënten die onze zorg dringend nodig hebben. Mogelijk kunt u op een later moment wel alsnog worden overgeplaatst naar uw plek van voorkeur.

Contact

Als u vragen heeft kunt u ons altijd bellen:

Transferpunt MUMC+: telefoonnummer 043-3877966

Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur

Website

Voor meer informatie, zie de website van het mumc.nl  en zoek op zorg na ontslag , of scan hier de QR code.

QR code zorg na ontslag
Laatst bijgewerkt op 20 maart 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1767