Binnenkort krijgt u een behandeling voor marisken.
In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling. Maar het kan zijn dat uw situatie anders is dan hier is uitgelegd.
Wat zijn marisken?
Marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus. Een ander woord voor mariske is ‘skin tag’ of ‘huidflapje’.
Marisken zijn geen aambeien maar ze ontstaan vaak nadat u aambeien heeft gehad.
Marisken komen voor bij vrouwen en bij mannen. Je ziet ze vooral na de pubertijd. Ze geven meestal geen klachten en zijn compleet onschuldig. Marisken bloeden normaal niet.
Door de aanwezigheid van marisken rondom de anus kan het lastig zijn de anus na het ontlasten goed schoon te houden. Er kunnen ontlastingsresten achterblijven bij de huidplooien, deze kunnen voor jeuk en irritatie zorgen.

Behandeling
Het is niet nodig om marisken altijd te behandelen.
Als u steeds anale jeuk heeft of als ze cosmetische bezwaren geven, dan kan de chirurg ze verwijderen. De operatie gebeurt als de marisken klein en rustig zijn en wordt uitgevoerd onder lokale verdoving tijdens het aambeien spreekuur.
Voorbereiding
Op het aambeienspreekuur krijgt u uitleg van de behandelend chirurg over de operatie.
De operatie
De chirurg verdooft eerst de skin tag. Daarna snijdt hij de huidflapjes met een chirurgisch mes nauwkeurig weg.
Om het risico op een infectie zo klein mogelijk te houden, dekken we de wondjes niet af.
Als verband krijgt u een inlegkruisje.
De operatie duurt ongeveer 15 minuten.
Complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie een nabloeding, pijn of een wondinfectie mogelijk. Complicaties na deze operatie zijn zeldzaam.
Na de operatie
Na de ingreep brengen we u naar de wachtkamer. Hier wacht u 15 minuten. Dan controleert u het inlegkruisje op bloedverlies. Als de wonde niet meer bloedt, mag u het ziekenhuis verlaten.
U mag dezelfde dag naar huis. Het is prettig als iemand u na de ingreep naar huis kan brengen maar u mag ook alleen naar huis gaan.
Leefregels
- De eerste dagen na de operatie kunnen de open wondjes voor pijnklachten zorgen. Als u naar de wc gaat, kan dit pijnlijk zijn of een brandend gevoel geven.
Hiervoor kunt u paracetamol innemen. Als dit onvoldoende helpt en er zijn voor u geen bezwaren voor het gebruik van ibuprofen of brufen, dan kunt u deze naast de paracetamol gebruiken:- paracetamol 500 mg, maximaal 8 per 24 uur (= 4x per dag 2 tabletten)
- ibuprofen 400 mg, maximaal 3 per 24 uur (= 3x per dag 1 tablet)
- Het is belangrijk dat u de wondjes goed schoon houdt. Spoel de wondjes daarom iedere dag een paar keer schoon onder de douche. Of neem een zitbad. U mag zeep gebruiken in bad of onder de douche. Doe dit totdat de wondjes dicht zijn.
- U kunt na 1 of 2 dagen terug gaan werken.
Controle
Na zes tot acht weken bellen wij u voor controle. Deze afspraak maken we voor u na de ingreep.
Wanneer neemt u direct contact op?
- Bij heftig bloedverlies
- Bij abnormale zwelling en pijn in het behandelde gebied
- Bij koorts boven 38,5°C
Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.
Telefoonnummer 043 387 49 00
Buiten kantoortijden belt u met de Spoedeisende Hulp
Telefoonnummer 043-387 67 00
Verhinderd?
Kunt u om dringende redenen niet naar uw poliklinische afspraak komen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Chirurgie.
Vragen en contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts of met de polikliniek Chirurgie.
Polikliniek Chirurgie
Telefoonnummer +31(0)43 387 49 00, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur
Emailadres: poli.chirurgie@mumc.nl