Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Maagledigingsonderzoek

Inleiding

In overleg met uw behandeld arts heeft u afgesproken een maagledigingsonderzoek uit te laten voeren. In dit informatieblad leest u alles wat voor u van belang is in verband met dit onderzoek.

Het onderzoek wordt uitgevoerd om een indruk te krijgen hoe snel een vaste maaltijd van de maag naar de darmen getransporteerd wordt.

Voorbereiding

  • U moet tenminste acht uur vóór de start van het onderzoek nuchter blijven.
  • Sommige medicijnen hebben invloed op het resultaat van de test en moeten daarom vijf dagen voorafgaand aan de test gestopt worden. Dit zijn bijvoorbeeld: Zuurremmers / maagbeschermers, Prokinetica (domperidon, primperan), Medicatie die de stoelgang beïnvloeden (laxeermiddelen)
  • Gebruikt u medicijnen die niet zonder risico gestopt kunnen worden, zoals medicijnen voor het hart, tegen hoge bloeddruk of epilepsie, dan mag u deze vroeg in de ochtend met een klein beetje water innemen.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de functiekamer MDL-ziekten op niveau 2. Volg route G2-groen.

Om uw uitademingslucht op te vangen, blaast u in speciale zakjes. Na de eerste keer blazen, krijgt u een maaltijd (brood met roerei) te eten waarin een speciaal gemaakte stof (octanoaat) is opgelost.

Gedurende 4 uur blaast u met regelmaat in de zakjes. De eerste 2 uur van het onderzoek blaast u iedere 15 minuten, de laatste 2 uur

 

Blaast u iedere 30 minuten een zakje vol met uw uitademingslucht. De snelheid waarmee deze stof (octanoaat) via de uitademingslucht wordt uitgeademd is een maat voor de passagetijd van de maaltijd van de maag naar de dunne darm. Tijdens de test mag u niet eten en drinken.

Het onderzoek duurt ongeveer 4,5 uur. Wij adviseren u boeken, tijdschriften of een tablet mee te nemen, zodat u tijdens het onderzoek iets te doen heeft.

Mogelijke complicaties
Bij dit onderzoek doen zich gewoonlijk geen complicaties voor.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met de Functiekamer Maag-, Darm-, Leverziekten van het Maastricht UMC+ via tel. 043 – 387 53 61  (op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur) of stuur een e-mail naar functiekamer.mdl@mumc.nl.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021