MUMC+

Folder

Idiopathic respiratory distress syndrome (IRDS)

IRDS is de afkorting voor idiopathic respiratory distress syndrome. IRDS is een stoornis in de longfunctie. Doordat de longen van te vroeg geboren baby’s nog onrijp zijn, wordt er nog geen of te weinig surfactant aangemaakt. Surfactant is een stof die ervoor zorgt dat de longblaasjes aan het eind van de uitademing niet samenvallen (dichtklappen). Als longblaasjes wel dichtklappen moet uw kind harder werken bij het inademen. Dit is te vergelijken met het opblazen van een zeer stugge ballon. Deze longblaasjes moeten goed open blijven zodat uw kind voldoende zuurstof kan opnemen in de longen.

Symptomen

 • Neusvleugelen (de neusvleugeltjes gaan snel op en neer bij het ademen)
 • Grauwe, bleke kleur
 • Kreunen
 • Snelle ademhaling
 • Intrekken van de borstkas

Diagnose

Door middel van een röntgenfoto kunnen we vaststellen of uw kind IRDS heeft en in welke mate.

Behandeling

De behandeling van IRDS bestaat als eerste uit het ondersteunen van de ademhaling. Dit kan op verschillende manieren: 

 • Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) 
  Hierbij wordt een constante positieve druk in de longetjes geblazen via een neusbril of neuskapje.  Dit helpt om de longblaasjes open te houden. Daarnaast kan op de manier extra lucht of zuurstof gegeven worden.
 • Kunstmatige beademing
  Als CPAP onvoldoende ondersteuning biedt kiezen we voor kunstmatige beademing, waarbij de beademingsmachine de ademhaling van uw kind tijdelijk (gedeeltelijk) overneemt  via een buisje dat via de neus of mond in de luchtpijp wordt ingebracht (intuberen). Naast het ondersteuning van de ademhaling dienen we soms ook surfactant toe. Dit hangt af van de ernst van de benauwdheid en hoeveel ademhalingsondersteuning er nodig is. 

Surfactant
Naast het ondersteunen van de ademhaling kan ook surfactant toegediend worden. Of dit nodig is hangt af van hoe benauwd uw kind is en hoeveel ademhalingsondersteuning er nodig is. Het kan op verschillende manieren toegediend worden.

Complicaties

 • Klaplong
 • Bronchopulmonale dysplasie (BPD)

Verwachting

In de eerste week na de geboorte gaat uw kind zelf surfactant aanmaken (ook als uw kind te vroeg geboren is). Vaak herstellen ze dan vanzelf. Het ene kind herstelt hierbij sneller dan het andere. Dit is ook afhankelijk van de zwangerschapsduur van het kind en eventuele complicaties.

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft, bespreek deze dan met de behandelend arts en de verpleegkundige.

Laatst bijgewerkt op 21 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1784