MUMC

Folder

Gastroscopie met pneumodilatatie van de slokdarm

Onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm met oprekking van de slokdarm.

Pneumodilatatie

Een pneumodilatatie van de slokdarm is het groter maken van de onderste sluitspier van de slokdarm. Dit gebeurt met een met lucht gevulde ballon. Dit is nodig als deze sluitspier vernauwd of gespannen is (achalasie). De druk van de sluitspier tussen slokdarm en maag wordt door pneumodilatatie minder. Hierdoor kan voedsel makkelijker van de slokdarm naar de maag. De plaats van de sluitspier wordt duidelijk met een gastroscopie (zie verder bij “het onderzoek”) en röntgendoorlichting.

Het is verplicht dat u een begeleider meeneemt naar het onderzoek. Uw begeleider brengt u na het onderzoek naar huis. U mag de rest van de dag niet autorijden of zonder begeleider wandelen of fietsen.

Het voorgesprek

De arts regelde voor u een gastroscopie met pneumodilatatie van de slokdarm. De arts heeft u uitgelegd hoe dit onderzoek gaat en welke problemen daarbij soms kunnen ontstaan.

De arts heeft ook gevraagd of u bloedverdunners gebruikt.
De arts vertelde u of u hiermee moet doorgaan of stoppen.
Het kan ook zijn dat u tijdelijk een andere bloedverdunner moet gebruiken.

Heeft u vragen over het onderzoek, uw medicijnen of de voorbereiding?
Vraag het aan de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Afspraak

U krijgt van de afdeling Endoscopie een datum waarop het onderzoek gebeurt.
Als u op deze datum niet kunt, belt u dan met het nummer 043-3877700.

gastroscopie
Gastroscopie © Van der Zon - Visueel. Deze illustratie is met toestemming overgenomen van de Maag Lever Darm Stichting.

Voorbereiding op het onderzoek

 • Omdat u sedatie (een roesje) krijgt, moet u een begeleider meenemen.
  Regelt u dat alstublieft op tijd, want zonder begeleider kan het onderzoek niet doorgaan.
 • Uw slokdarm en maag moeten leeg zijn. U mag 1 dag voor het onderzoek alleen helder vloeibaar drinken (koffie en thee zonder melk, appelsap, bouillon, etc.)
 • U moet nuchter zijn:
  • Bij een onderzoek in de ochtend:
   U mag niet meer drinken en roken vanaf middernacht.
  • Bij een onderzoek in de middag:
   U mag niet meer drinken en roken vanaf 8 uur ’s ochtends.
   U mag vóór 8 uur nog wel heldere vloeistoffen drinken zoals thee, koffie zonder melk, appelsap en heldere bouillon.
 • Medicijnen mag u wel innemen met wat water.
 • Nuchter betekent niet eten, niet drinken en niet roken.

Begeleiding

U moet een begeleider meenemen. Regel dit alstublieft op tijd.
De begeleider wacht tijdens het onderzoek in de wachtkamer én brengt u naar huis. De begeleider mag niet bij het onderzoek zijn.

Als u geen begeleider heeft, kan het onderzoek niet doorgaan.  

Dag van het onderzoek

U bereikt de afdeling Endoscopie in het MUMC+ via looproute G2 groen. U meldt zich bij onze balie 30 minuten vóór het begin van het onderzoek.

Op de behandelkamer controleren wij nog een keer uw naam en geboortedatum. Daarna krijgt u een polsbandje waar dit op staat. Hierna gaat u liggen op het bed. U krijgt een infuusnaald en we sluiten u aan op de monitor.

We doen een “time out” om nóg een keer te controleren of we bij de juiste persoon het juiste onderzoek gaan doen. We vragen nog een keer naar bloedverdunners, een allergie voor medicijnen, pacemakers of implantaten in een heup of knie. Dit is ook een goed moment dat u aan ons nog dingen kunt vragen.

Hierna begint het onderzoek.

Sedatie (een roesje)

Bij het aanvragen van het onderzoek is besloten dat u tijdens het onderzoek een "roesje" krijgt. Dit is een slaapmiddel waardoor u het onderzoek makkelijker ondergaat. Het is géén narcose. U bent niet "weg" en u valt niet echt in slaap, maar we kunnen het onderzoek dan zonder problemen uitvoeren. De meeste mensen kunnen zich na afloop weinig of niets meer van het onderzoek herinneren.

Omdat sommige mensen minder diep gaan ademen, sluiten we u aan op de monitor. Hiermee bewaken we uw hartslag, bloeddruk en zuurstof-gehalte.

De rest van de dag mag u:

 • niet fietsen of auto rijden,
 • geen belangrijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld bij een notaris
 • geen alcohol drinken.
 • Als u uw medicijnen wilt/moet innemen na het onderzoek, dan moet u die van thuis meenemen. Wij hebben deze niet op voorraad. 
 • U krijgt ​​​​​op de uitslaapkamer een sandwich en koffie/thee. Wanneer u allergieën of voedingsintoleranties hebt, vragen wij u om zelf een boterham mee te nemen. 

Het onderzoek

Bij een gastroscopie bekijkt de arts via de mond de binnenkant van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Hiervoor gebruikt de arts een endoscoop. Dat is een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een camera en een lampje.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Tijdens een gastroscopie ligt u op uw linkerzij op de onderzoeksbank.  
Als u een kunstgebit heeft, moet u die uitdoen.
Soms krijgt u een drankje dat voorkomt dat uw maag slijm vormt tijdens het onderzoek.

De arts verdooft uw keel met een spray. Deze spray zorgt dat u minder kokhalst tijdens het onderzoek.

Een verpleegkundige plaatst een bijtring tussen uw kaken om uw gebit en de endoscoop te beschermen. De arts brengt de endoscoop door de ring in uw keel. Daarna vraagt de arts u om te slikken. Doordat u de flexibele slang zelf inslikt, komt deze makkelijk in de slokdarm.

Daarna brengt de arts de ballon op de goede plaats in de slokdarm. De arts controleert met röntgendoorlichting de plaats.  

Na het groter maken van de sluitspier bekijkt de arts het resultaat met een gastroscoop. Om het gewenste doel te halen gebeurt het onderzoek meestal na een aantal weken nog een keer. 

Mogelijke complicaties

Een gastroscopie met pneumodilatatie van de slokdarm is over het algemeen een veilig onderzoek.

Heel soms kunnen er toch complicaties gebeuren, zoals bijvoorbeeld een bloeding van de slokdarm of maag. Naast een bloeding kan er tijdens het onderzoek een scheurtje (perforatie) van de slokdarm ontstaan. Een luchtweginfectie of een longontsteking kan het gevolg zijn van het zich verslikken in de maaginhoud. Omdat u nuchter bent tijdens de behandeling, is het risico heel klein. De meeste complicaties gebeuren tijdens het onderzoek en kunnen ook tijdens het onderzoek behandeld worden.

Er is een kans dat u pijn heeft na het onderzoek. Deze pijn is meestal na een paar uur of een dag verdwenen. Bij pijn mag u paracetamol innemen. 

Na afloop van het onderzoek

U moet na afloop van het onderzoek nog ongeveer 1 uur blijven liggen.
Wanneer u goed wakker bent, krijgt u van ons iets te eten en drinken.

U krijgt een kaartje mee naar huis met het nummer dat u kunt bellen als u thuis problemen krijgt.
Gebruikt u normaal bloedverdunners? Dan staat op het kaartje ook een advies voor de bloedverdunners.

Uitslag van het onderzoek en verdere behandeling

Na het onderzoek krijgt u een kaartje mee naar huis waarop staat bij wie en wanneer u de uitslag en eventuele verdere behandeling krijgt.

Het kan zijn dat de huisarts het onderzoek heeft aangevraagd. Dan moet u zelf een afspraak bij de huisarts maken om de uitslag te bespreken. De huisarts krijgt binnen 14 dagen na het onderzoek bericht van ons.

Opleiding

In het MUMC+ werken ook artsen in opleiding tot maag-darm-leverarts (MDL-arts). Het kan zijn dat een MDL-arts in opleiding het onderzoek bij u doet. In dat geval is er altijd óók een ervaren MDL-arts bij het onderzoek.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, vraag het dan aan uw arts. 

U kunt ook bellen met de afdeling Endoscopie van het MUMC+ op nummer 043 - 3877700. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur. 
Of u kunt een e-mail sturen naar endoscopie@mumc.nl

Websites

Laatst bijgewerkt op 20 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1791