MUMC

Folder

Gastroscopie met rubberbandligatie

Onderzoek van de slokdarm en maag met afknellen van spataderen in de slokdarm

Rubberbandligatie

Een rubberbandligatie is het afknellen van spataderen in uw slokdarm. De arts plaatst via de endoscoop kleine bandjes (elastiekjes) om uw spataderen. Deze elastiekjes knellen de bloedtoevoer naar de spatader af. Het afgeknelde weefsel sterft uiteindelijk af en er ontstaat een litteken. Hierdoor vult de spatader zich niet meer met bloed en is er minder kans op een (nieuwe) spataderbloeding. 

Het is verplicht dat u een begeleider meeneemt naar het onderzoek. Uw begeleider brengt u na het onderzoek naar huis. U mag de rest van de dag niet autorijden of zonder begeleider wandelen of fietsen.

Het voorgesprek

De arts regelde voor u een gastroscopie.
De arts heeft u uitgelegd hoe dit onderzoek gaat en welke problemen daarbij soms kunnen ontstaan.

De arts heeft ook gevraagd of u bloedverdunners gebruikt.
De arts vertelde u of u hiermee moet doorgaan of stoppen.
Het kan ook zijn dat u tijdelijk een andere bloedverdunner moet gebruiken.

Heeft u vragen over het onderzoek, uw medicijnen of de voorbereiding?
Vraag het aan de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

gastroscopie
Gastroscopie © Van der Zon - Visueel. Deze illustratie is met toestemming overgenomen van de Maag Lever Darm Stichting.

Afspraak

U krijgt van de afdeling Endoscopie een datum waarop het onderzoek gebeurt.
Als u op deze datum niet kunt, belt u dan met het nummer 043-3877700.

Voorbereiding op het onderzoek

 • Omdat u sedatie (een roesje) krijgt, moet u een begeleider meenemen.
  Regelt u dat alstublieft op tijd, want zonder begeleider kan het onderzoek niet doorgaan.
 • U moet nuchter zijn:
  • Bij een onderzoek in de ochtend:
   U mag niet meer eten, drinken en roken vanaf middernacht.
  • Bij een onderzoek in de middag:
   U mag niet meer eten, drinken en roken vanaf 8 uur ’s ochtends.
   U mag vóór 8 uur nog wel een cracker of beschuitje eten. 
 • Medicijnen mag u wel innemen met wat water.
 • Nuchter betekent niet eten, niet drinken en niet roken.
 • Als u uw medicijnen wilt/moet innemen na het onderzoek, dan moet u die van thuis meenemen. Wij hebben deze niet op voorraad. 
 • U krijgt ​​​​​op de uitslaapkamer een sandwich en koffie/thee. Wanneer u allergieën of voedingsintoleranties hebt, vragen wij u om zelf een boterham mee te nemen. 

Sedatie (een roesje)

Bij het aanvragen van het onderzoek is besloten dat u tijdens het onderzoek een "roesje" krijgt. Dit is een slaapmiddel waardoor u het onderzoek makkelijker ondergaat. Het is géén narcose. U bent niet "weg" en u valt niet echt in slaap, maar we kunnen het onderzoek dan zonder problemen uitvoeren. De meeste mensen kunnen zich na afloop weinig of niets meer van het onderzoek herinneren.

Omdat sommige mensen minder diep gaan ademen, sluiten we u aan op de monitor. Hiermee bewaken we uw hartslag, bloeddruk en zuurstof-gehalte.

De rest van de dag mag u:

 • niet fietsen of auto rijden
 • geen belangrijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld bij een notaris
 • geen alcohol drinken

Dag van het onderzoek

U bereikt de afdeling Endoscopie in het MUMC+ via looproute G2 groen. U meldt zich bij onze balie 30 minuten vóór het begin van het onderzoek.

Op de behandelkamer controleren wij nog een keer uw naam en geboortedatum. Daarna krijgt u een polsbandje waar dit op staat.
Hierna gaat u liggen op het bed. U krijgt een infuusnaald en we sluiten u aan op de monitor.

We doen een “time out” om nóg een keer te controleren of we bij de juiste persoon het juiste onderzoek gaan doen. We vragen nog een keer naar bloedverdunners, een allergie voor medicijnen, pacemakers of implantaten in een heup of knie. Dit is ook een goed moment dat u aan ons nog dingen kunt vragen.

Hierna begint het onderzoek.

Begeleiding

U moet een begeleider meenemen. Regel dit alstublieft op tijd.
De begeleider wacht tijdens het onderzoek in de wachtkamer én brengt u naar huis. De begeleider mag niet bij het onderzoek zijn.

Als u geen begeleider heeft, kan het onderzoek niet doorgaan.  

Het onderzoek

Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenkant van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Dit gebeurt via de mond met een endoscoop. Een endoscoop is een dunne, flexibele slang met aan het uiteinde een camera en een lampje.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Tijdens de gastroscopie ligt u op uw linkerzij op de onderzoeksbank. Als u een kunstgebit heeft, moet u dat uitdoen. Soms krijgt u een drankje dat voorkomt dat uw maag slijm vormt tijdens het onderzoek.

De arts verdooft uw keel met een spray. Deze spray zorgt dat u minder hoeft te kokhalzen tijdens het onderzoek.

Een verpleegkundige plaatst een bijtring tussen uw kaken om uw gebit en de endoscoop te beschermen. De arts brengt de endoscoop door de ring in uw keel. Vervolgens vraagt de arts u om te slikken. Doordat u de flexibele slang als het ware inslikt, komt deze makkelijk in de slokdarm terecht. Vanaf dit punt bestuurt de arts de endoscoop verder.

De arts kijkt met de endoscoop of de slokdarmspataderen goed te behandelen zijn. Soms is er door eerdere behandelingen al veel littekenweefsel in uw slokdarm ontstaan. Dan kan het zijn dat een behandeling niet meer nodig is, of niet meer mogelijk is.

Als de arts besluit een rubberbandligatie uit te voeren dan verwijdert hij eerst de endoscoop uit uw slokdarm. Dan maakt hij het apparaat met de bandjes (elastiekjes) vast op de endoscoop. De arts brengt de endoscoop opnieuw in uw slokdarm en plaatst de bandjes (elastiekjes) om uw spataderen. 

Mogelijke complicaties

Een gastroscopie is over het algemeen een veilig onderzoek.
Heel soms kunnen de volgende complicaties gebeuren:

 • De kans op problemen met ademen of met het hart wordt groter. We controleren u hierop continu via een knijper op uw vinger of aan uw oor. Ook controleren we elke vijf minuten uw bloeddruk.
 • Als er nog voedsel in uw maag zit, kunt u dit tijdens het onderzoek ‘opboeren’ en u hierin verslikken. Als het voedsel in de luchtpijp komt, is er risico op een luchtweg-infectie.
 • Door krachtig opboeren tijdens het onderzoek of door moeilijk passeren van de endoscoop, kan het slijmvlies soms beschadigen. Dit kan een kleine bloeding geven.
 • Er is een kans dat u keelpijn heeft na het onderzoek. Deze pijn is meestal na een dag verdwenen.
 • Als de endoscoop moeilijk de keel passeert of als er een vernauwing in de slokdarm is, kan een scheurtje of schaafwondje in de slokdarm ontstaan.

Bij rubberbandligatie is er kans op een bloeding. Meestal ontstaat een bloeding 1 tot 2 weken na de behandeling. Deze bloeding ontstaat door bloedverlies uit een slokdarmzweertje dat kan ontstaan door het afknellen van de spatader. Een bloeding ontstaat bij ongeveer 1,5% van de behandelingen. Een bloeding kan ernstig zijn. Dit hangt met name/vooral af van de ernst van uw leverziekte. 

Het is belangrijk dat u direct contact opneemt met het ziekenhuis als u na de behandeling:

 • zwarte, stinkende ontlasting heeft of rood bloedverlies bij de ontlasting bemerkt
 • bloed overgeeft
 • een duizelig, zweterig, klam gevoel krijgt of een duidelijk lagere bloeddruk meet dan normaal

Na afloop van het onderzoek

U moet na afloop van het onderzoek nog ongeveer 1 uur blijven liggen.
Wanneer u goed wakker bent, krijgt u van ons iets te eten en drinken.

U krijgt een kaartje mee naar huis met het nummer dat u kunt bellen als u thuis problemen krijgt.
Gebruikt u normaal bloedverdunners? Dan staat op het kaartje ook een advies voor de bloedverdunners.

Opleiding

In het MUMC+ werken ook artsen in opleiding tot maag-darm-leverarts (MDL-arts). Het kan zijn dat een MDL-arts in opleiding het onderzoek bij u doet. In dat geval is er altijd óók een ervaren MDL-arts bij het onderzoek.

Uitslag van het onderzoek en verdere behandeling

Na het onderzoek krijgt u een kaartje mee naar huis waarop staat bij wie en wanneer u de uitslag en eventuele verdere behandeling krijgt.
Uw polidokter bespreekt het vervolg behandelplan met u. Om het gewenste doel te halen, kan het zijn dat het onderzoek meerder keren moet gebeuren. Als u een gevoelige of pijnlijke slokdarm heeft na het onderzoek, kunt u paracetamol gebruiken. Dit mag ook als u levercirrose heeft (niet meer dan 3 gram per dag). Bij een slechte voedingstoestand of alcoholgebruik, mag u niet meer dan 2 gram paracetamol per dag gebruiken.

De eerste 24 uur na de behandeling mag u alleen zacht of gemalen voedsel eten. Hierdoor is de kans op gevoeligheid en het losraken van de bandjes kleiner. De eerste dagen na de behandeling kunt u beter geen harde of grote stukken voedsel doorslikken. Let erop dat u goed op uw voedsel kauwt. 

De bandjes laten na een paar dagen of weken vanzelf los. Ze verdwijnen via de ontlasting uit uw lichaam. De bandjes zijn zo klein dat u hier niks van voelt. De kans is klein dat u de bandjes in uw ontlasting ziet. 

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, vraag het dan aan uw arts. 
U kunt ook bellen met de afdeling Endoscopie van het MUMC+ op nummer 043 - 3877700. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur. Of u kunt een e-mail sturen naar endoscopie@mumc.nl

Websites

Laatst bijgewerkt op 3 april 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1793