Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Manometrie slokdarm

Inleiding

In overleg met uw behandelend arts heeft u afgesproken een drukmeting van de slokdarm uit te laten voeren. In dit informatieblad leest u alles wat voor u van belang is in verband met dit onderzoek.

De slokdarm transporteert het voedsel van de keel naar de maag en wordt zowel bovenaan als onderaan begrensd door een sluitspier. Na het slikken opent de bovenste sluitspier zich. Met behulp van zwaartekracht en bewegingen van de slokdarm gaat het voedsel naar de maag, waar de onderste sluitspier zich ontspant. Het meten van de druk in de slokdarm geeft belangrijke informatie over het functioneren van de beide sluitspieren en de slokdarm.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u drie dagen voordat het onderzoek plaatsvindt, stopt met het innemen van medicijnen die u gebruikt in verband met de slokdarm.

Als het onderzoek ’s ochtends plaatsvindt, moet u nuchter naar de afdeling komen. Dat wil zeggen dat u de avond voorafgaand aan het onderzoek vanaf 19.00 uur niets meer mag eten en vanaf 22.00 uur niets meer mag drinken.

Vanaf 22.00 uur is ook roken niet meer toegestaan omdat dit de onderzoeksresultaten kan beïnvloeden.

Als het onderzoek na 12.00 uur ’s middags plaatsvindt, mag u ’s morgens een licht ontbijt nuttigen. Een licht ontbijt bestaat uit twee beschuiten en een kopje thee of koffie (zonder melk). Tot 10.00 uur mag u nog wat drinken.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de Functiekamer MDL-ziekten op niveau 2. Volg G2 – groen.

Bij een drukmeting van de slokdarm wordt een slangetje via de neus tot in de maag gebracht. Tijdens het inbrengen mag u water drinken, zodat het makkelijk naar binnenglijdt. Wanneer het slangetje in de maag ligt, moet u een aantal maal wat water doorslikken. Aansluitend wordt het slangetje verwijderd. Tijdens het onderzoek wordt de spierdruk gemeten.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. De uitslag krijgt u van uw eigen specialist tijdens het volgende bezoek aan de polikliniek.

Na het onderzoek kunt u weer medicijnen innemen.

Mogelijke complicaties
Bij dit onderzoek doen zich gewoonlijk geen complicaties voor.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met de Functiekamer Maag-, Darm-, Leverziekten van het Maastricht UMC+ via tel. 043 – 387 53 61  (op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur) of stuur een e-mail naar functiekamer.mdl@mumc.nl.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021