


Folder
Vroege infecties bij baby's
Naar huis na observatie in verband met een verhoogde kans op infectie bij jouw baby
Uw baby heeft een grotere kans op een infectie. Daarom moest uw baby even op de kinderafdeling blijven. Uw baby mag nu naar huis. In deze folder leest u belangrijke informatie over deze (mogelijke) infectie en hoe u deze kunt herkennen.
Wat is een infectie?
Een infectie betekent dat een ziekteverwekker het lichaam is binnen gekomen. Een ziekteverwekker is bijvoorbeeld een virus, bacterie, parasiet of schimmel. De reactie van het lichaam is een ontsteking.
Wat is een neonatale infectie?
Als een baby in de eerste dagen na de geboorte ziek wordt, spreken we van een vroege vorm van infectie bij een pasgeboren baby. In medische woorden: ‘een early on-set neonatale infectie’. Pasgeboren baby’s kunnen hiervan in korte tijd heel erg ziek worden. Soms is het nodig dat een baby op de afdeling neonatologie of intensive care van het ziekenhuis blijft. Heel soms kan het kindje overlijden.
Hoe krijgt de baby een infectie?
De kans dat een baby een infectie krijgt is groter als:
- De moeder koorts heeft tijdens de bevalling.
- De moeder drager is van een groep-B-streptokokken (GBS). Dit zijn bacteriën die in de darmen, vagina of baarmoedermond voorkomen. Baby’s kunnen besmet raken tijdens de geboorte. De moeder krijgt antibiotica waardoor de kans op besmetting kleiner is, maar niet helemaal weg.
Waaraan herkent u een infectie?
De baby kan langzaam of soms heel snel ziek worden. Houd uw baby goed in de gaten om kenmerken op tijd te herkennen.
Kenmerken van een infectie:
- Grauwe kleur
- Ander gedrag (bijvoorbeeld ontroostbaar huilen of lusteloosheid)
- Slecht drinken
- Te lage (lager dan 36°C) of te hoge (hoger dan 38°C) lichaamstemperatuur
- Snel of kreunend ademhalen waarbij de neusvleugels bewegen.
Wat moet u doen bij een infectie?
Ziet u bij uw baby een of meer van deze kenmerken? Neem dan meteen contact op met uw huisarts of verloskundige.
Een infectie hoeft niet ernstig te zijn. Toch wordt uw baby altijd opgenomen als de arts denkt dat uw kindje een infectie heeft. De arts kan de baby dan verder onderzoeken en behandelen. Dit onderzoek bestaat uit bijvoorbeeld een bloedkweek en bloedonderzoek. Soms is verder onderzoek nodig om na te gaan of uw baby een hersenvliesontsteking heeft. Uw arts vertelt u alles wat u moet weten.
Contact
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw verloskundige of huisarts.