mumc

Folder

Echogeleide infiltratie van een bewegingsapparaat

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Uw arts verwees u voor een infiltratie van een bewegingsapparaat. Dit kan een gewricht, pees of slijmbeurs zijn.
Een infiltratie is een inspuiting met een vloeistof. Dit is besproken met uw behandelend arts. Deze behandeling geven we om de klachten rondom het bewegen te verminderen zonder dat u daarvoor een operatie hoeft te krijgen.
De radioloog doet de infiltratie. Dit onderzoek gebeurt op de afdeling Beeldvorming van het MUMC+.
De afdeling Beeldvorming heeft verschillende locaties. Kijkt u goed op uw afspraakbrief waar u moet zijn. Meldt u zich aan de receptie van de aangegeven locatie.

Voorbereiding algemeen

Eten en drinken
U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken,
behalve als uw behandelend arts u vertelde dat u nuchter moet blijven.

Kleding
Draag kleding die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Medicijnen
Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de normale manier en tijd innemen. Kan dat niet? Dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts.

Meld het als u bloedverdunners gebruikt of kortgeleden gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte heeft, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw arts.

Als u diabetes heeft, kan de infiltratiebehandeling leiden tot een tijdelijke hyperglycemie. We raden aan om de eerste 2 dagen na de infiltratiebehandeling uw glucosespiegel vaker te controleren.

Meld bijzonderheden vooraf
Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor de behandeling

Infiltratie van het bewegingsapparaat

U heeft al een lange tijd pijnklachten aan een onderdeel van het lichaam wat met bewegen te maken heeft (het bewegingsapparaat). Om uw klachten te verminderen spuit de radioloog een vloeistof in een onderdeel van het bewegingsapparaat. De radioloog bepaalt met een echoapparaat de plaats waar de vloeistof moet worden toegediend. De vloeistof bestaat uit een mengsel van een verdovende vloeistof en een ontstekingsremmer (corticosteroïd).

Duur van de behandeling
Een infiltratie duurt ongeveer 15 minuten.

Risico's
Elke ingreep heeft risico's en dat geldt ook voor een echogeleide infiltratie. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer treden er complicaties op, zoals een bloeduitstorting rond de plek van de ingreep of een infectie.

Na het onderzoek

U mag na de behandeling naar huis.
De plaats van de infiltratie kan in het begin wat stijf en opgeblazen aanvoelen. De pijnstiller werkt ongeveer 8 uur. De ontstekingsremmer begint pas na 2 dagen te werken, met de verwachting dat vanaf dat moment de pijn zal afnemen. De periode dat de ontstekingsremmer werkzaam is kan verschillend zijn, maar in het algemeen maximaal een paar maanden.

Omdat u last kunt hebben van het gebied waar de infiltratie is gedaan, raden wij u af om een auto te besturen. Daarnaast kan een autoverzekeraar problemen hebben met het feit dat u na deze behandeling zelf een auto bestuurt.

De Uitslag

In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de resultaten met u. Deze afspraak moet u zelf maken.

Contact

Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan zo snel mogelijk met de afdeling Beeldvorming. 

Afdeling Beeldvorming
Telefoonnummer: 043 - 387 75 00
We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1820