


Folder
Fludarabine – cyclofosfamide – rituximab (FCR)
De behandeling van CLL met een combinatie van chemotherapie en immunotherapie.
Samen met uw arts is besloten om uw ziekte, Chronisch Lymfatische Leukemie (CLL) te behandelen met chemotherapie en immunotherapie. Deze behandeling bestaat uit drie verschillende medicijnen: Cyclofosfamide en Fludarabine (beide chemotherapie) en Rituximab ( immunotherapie).
Hoe werkt chemo-immunotherapie?
Kankercellen delen sneller dan de meeste gezonde cellen.
Chemotherapie is een behandeling die de groei van snel delende cellen verstoort door cytostatica. Cytostatica zijn medicijnen die kankercellen doden of de celdeling remmen. Bij CLL wordt chemotherapie vrijwel altijd in combinatie met immunotherapie toegepast.
Immunotherapie is een behandeling, waarbij je afweersysteem (of immuunsysteem) actief wordt gemaakt om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem kan de kankercellen herkennen en opruimen.
Behandelschema
- 1 kuur (of cyclus) duurt 28 dagen ( = 4 weken).
- U krijgt op 3 opeenvolgende dagen medicijnen toegediend.
- Voordat een nieuwe kuur start, wordt uw bloedbeeld gecontroleerd.
- U krijgt maximaal 6 kuren.
Fludarabine en cyclofosfamide zijn tabletten. U krijgt op dag 1, dag 2 en dag 3 een tablet. Rituximab wordt op dag 1 via een infuus toegediend.
Na de behandeling krijgt U ondersteunende medicijnen. U krijgt een medicijn tegen misselijkheid en braken (metoclopramide). Een ander medicijn helpt om infecties te voorkomen (cotrimoxazol). Het is belangrijk dat U deze medicijnen correct inneemt volgens de bijsluiter. Informatie over medicijnen | Apotheek (mumc.nl)
Toedienschema

Locatie
U meldt zich op de polikliniek Oncologie. Als de behandeling kan starten, begeleidt een medewerker van het Oncologiecentrum u naar het Dagcentrum. U wordt behandeld op het Dagcentrum. Het Dagcentrum bevindt zich op niveau 4. Dit is een verdieping lager dan de polikliniek Oncologie. Zie voor meer informatie Dagcentrum Interne Ziekten | Maastricht UMC+ (mumc.nl)
Bijwerkingen
Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er minder van. Het is van belang dat u de bijwerkingen aan uw behandelend arts en/of verpleegkundige meldt. Zij kunnen u eventueel medicijnen voorschrijven of adviezen geven om deze bijwerkingen tegen te gaan.
De meest voorkomende bijwerkingen die kunnen optreden, zijn:
- Vermoeidheid
- Misselijkheid en braken. U mag maximaal 4 keer per dag een tablet metoclopramide tegen misselijkheid en braken innemen.
- Veranderende smaak
- Koorts en infectie. Als u koorts krijgt (temperatuur 38.5 graden of hoger of u heeft klachten die passen bij een infectie) bel ons dan. Zie Contact voor ons telefoonnummer
- Tijdens het eerste infuus van rituximab kunnen reacties optreden zoals een onwel gevoel, rugpijn, koorts, rillingen, lagere bloeddruk, benauwdheid, misselijkheid en/of braken. Deze bijwerkingen komen geregeld voor. Als deze bijwerkingen optreden, wordt het infuus tijdelijk gestopt. Na verdwijnen van de bijwerkingen wordt de toediening weer hervat. Deze bijwerkingen zijn niet ernstig, maar wel vervelend. Om deze bijwerkingen een beetje te verminderen, neemt u 1 uur voor het rituximab infuus 1000mg paracetamol. Vanaf het tweede infuus komen deze bijwerkingen vrijwel nooit meer voor.
Veilig omgaan met lichamelijke afvalstoffen
Wanneer u met celremmende medicijnen, zoals cytostatica (chemotherapie) en/of doelgerichte medicijnen wordt behandeld, dan zullen de chemische stoffen uit de medicijnen via excreta uit uw lichaam verdwijnen. Excreta is een medische term voor alles wat het lichaam uitscheidt: urine, ontlasting, wondvocht, bloed, traanvocht, transpiratie, sperma, braaksel en speeksel. Dit worden ook wel uitscheidingsproducten genoemd.
Direct (huid)contact van met name middelen uit een chemokuur in uitscheidingsproducten kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. En voor de gezondheid van uw naasten. De chemische stoffen blijven een aantal dagen na de kuur schadelijk. Het verschilt per middel hoe lang dit is. Het kan variëren van 1 dag tot 7 dagen.
De risico's zijn voor u en uw omgeving klein, omdat u thuis slechts gedurende korte tijd in aanraking komt met deze medicijnen. Toch is het goed om een aantal maatregelen te nemen. Zo kunt u de risico's tot een minimum beperken. Om uw omgeving te beschermen adviseren wij u rekening te houden met bepaalde maatregelen.
Welke dit zijn leest u in de folder: ‘Hygiënemaatregelen bij celremmende medicatie’.
Beschermende maatregelen ten aanzien van excreta:
- Cyclofosfamide: ? dagen
- Fludarabine: ? uur

Contact
Werkdagen
Poli Oncologie T: 043-387 64 00
Dagcentrum Interne Ziekten T: 043-387 42 50
Avond-, nachturen, weekenden en feestdagen
Verpleegafdeling A5 Hematologie & Oncologie T: 043-387 65 10 / 043-387 45 10