MUMC+ getekend

Folder

Venetoclax en rituximab

Behandeling van CLL met een doelgericht middel en immunotherapie.

Samen met uw arts is ervoor gekozen om uw ziekte chronisch lymfatische leukemie (CLL) te behandelen met een doelgericht middel en met immunotherapie. De behandeling bestaat uit twee verschillende medicijnen: Venetoclax (www.cmycll.nl/alles-over-cll/medicatie/venetoclax) (www.cmycll.nl/alles-over-cll/medicatie/venetoclax)(het doelgerichte middel) en Rituximab (www.cmycll.nl/alles-over-cll/behandeling/immunotherapie) (de immunotherapie). 

Venetoclax kan bij sommige patiƫnten zeer krachtig werken. Hierdoor gaan in korte tijd heel veel zieke cellen kapot en komen er veel afvalstoffen vrij die schadelijk zijn voor het lichaam. Dit wordt tumorlyse genoemd. De kans op ernstige tumorlyse hangt af van het aantal leukocyten in het bloed, de grootte van opgezette lymfeklieren en de nierfunctie.

In deze folder krijgt u meer informatie over de behandeling. Lees deze informatie voordat de behandeling begint zorgvuldig door en stel eventuele vragen aan de verpleegkundige of uw behandelend arts.

Doelgerichte therapie

Wat is een doelgerichte behandeling?

Doelgerichte behandeling, ofwel targeted therapie, is een behandeling met medicijnen die de groei en deling van kankercellen blokkeert.

Meer informatie over doelgerichte behandeling (www.cmycll.nl/alles-over-cll/behandeling/doelgerichte-therapie).

Behandelschema

 • 1 kuur duurt 28 dagen (= 4 weken).
 • Venetoclax zijn tabletten.  
 • U neemt elke dag venetoclax tabletten. De dosering van venetoclax wordt opgebouwd totdat na 4 weken de gewenste dosering is bereikt. 
 • Gedurende deze opbouwfase is het belangrijk dat u genoeg drinkt.  U krijgt ook een medicijn (allopurinol) om het schadelijk effect van de afvalstoffen tegen te gaan.
 • De eerste weken vindt intensief bloedcontrole plaats. Nagegaan wordt of de witte bloedcellen (granulocyten) niet te laag worden.
 • Bij een hoog tumorlyse risico krijgt u extra vocht toegediend via een infuus. 

Zodra de juiste dosering venetoclax is bereikt, wordt de rituximab toegevoegd.

 • U krijgt 6 keer om de vier weken rituximab via een infuus toegediend. 

U slikt 13 maanden lang venetoclax tabletten. Daarna stopt de behandeling. 

 

Opbouwschema medicatie

Het toedienschema bestaat uit een opbouwschema en een onderhoudsschema. 

Opbouwschema
Opbouwschema

Onderhoudsschema

Onderhoudsschema
Onderhoudsschema

Bijwerkingen

Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er minder van. Het is van belang dat u de bijwerkingen aan uw behandelend arts en/of verpleegkundige meldt. Zij kunnen u eventueel medicijnen voorschrijven of adviezen geven om deze bijwerkingen tegen te gaan. De meest voorkomende bijwerkingen die kunnen optreden, zijn: 

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en braken
 • Diarree of verstopping
 • Tekort aan witte bloedcellen (granulocyten)
 • Bloedarmoede
 • Koorts en infectie. Als u koorts krijgt (temperatuur 38.5 graden of hoger of klachten heeft die passend bij een infectie) bel ons dan. Zie Contact voor ons telefoonnummer. 
 • Tijdens het eerste infuus van rituximab kunnen reacties optreden zoals een onwel gevoel, rugpijn, koorts, rillingen, lagere bloeddruk, benauwdheid, misselijkheid en/of braken. Deze bijwerkingen komen geregeld voor. Als deze bijwerkingen optreden, wordt het infuus tijdelijk gestopt. Na verdwijnen van de bijwerkingen wordt de toediening weer hervat. Deze bijwerkingen zijn niet ernstig, maar wel vervelend. Om deze bijwerkingen een beetje te verminderen, neemt u 1 uur voor het rituximab infuus 1000mg paracetamol. Vanaf het tweede infuus komen deze bijwerkingen vrijwel nooit meer voor.
MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bespreek deze dan met uw behandelend arts of verpleegkundige.                            

Werkdagen
Poli Oncologie
Telefoonnummer: 043-387 64 00
Dagcentrum Interne Ziekten 
Telefoonnummer: 043-387 42 50

Avond-, nachturen, weekenden en feestdagen
Verpleegafdeling A5 Hematologie & Oncologie 
Telefoonnummer: 043-387 65 10 of 043-387 45 10

Websites

Laatst bijgewerkt op 25 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1849