balie radiologie

Folder

MRI-onderzoek Uterus/Cervix

Onderzoek van de baarmoeder/baarmoederhals op de afdeling beeldvorming

U krijgt een MRI-onderzoek op de afdeling Beeldvorming.  In deze folder leest u informatie over het onderzoek en de voorbereiding.

Dit onderzoek gebeurt op de afdeling Beeldvorming. Volg: Beeldvorming 1/Route 4/Lift J/Niveau 0

Kom 30 minuten voordat het onderzoek begint. Meldt u zich aan de balie van Beeldvorming 1. Heeft u na 17.15 uur of in het weekend een afspraak? Dan is er niemand aan de balie. U kunt dan gaan zitten in wachtkamer B/C. U wordt door de laborant opgehaald.

MRI is de afkorting voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Bij een MRI scan worden met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven foto's gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.

Voorbereiding

U krijgt voordat de scan begint een laxeermiddel (Microlax) van de laborant. Ook krijgt u via een infuus in uw arm een medicijn om de darmbeweging te ontspannen. Verder is er voor dit onderzoek geen voorbereiding nodig.

Let wel op de volgende aandachtspunten:

 • Draag tijdens het onderzoek gemakkelijke kleding zoals een joggingbroek en een T-shirt waar géén metaal in verwerkt is,  zoals een rits, label, drukknoop of versiering.          
 • Gebruik geen make-up, dit bevat soms metaal deeltjes.
 • Heeft u permanente make-up of tatoeages? Dan kunnen deze rood worden of onaangenaam voelen.
 • Alle metalen voorwerpen moeten buiten de scanruimte te blijven zoals sleutels, telefoon, sieraden, bankpasjes, hoorapparaat.
 • Als u een glucose sensor heeft, dan moet u die voor het onderzoek af doen.
 • Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. Dit geldt ook voor de begeleiders die meegaan in de scanruimte. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

 

MRI scanner
MRI scan

Wat u altijd moet melden

 • als u zwanger bent of denkt te zijn
 • als u een pacemaker, ICD, reveal, neurostimulator, kunsthartklep of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in uw lichaam heeft                      

 • als u een metaalsplinter in de ogen heeft 

 • als u een implantaat in uw oor heeft

 • als u een borstexpander of tissue expander heeft

 • als u bang bent in kleine ruimtes (iemand mag dan tijdens het onderzoek bij u blijven).

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Deze schuift langzaam een tunnel in. Het apparaat is aan de voor- en achterkant open en het is altijd mogelijk de onderzoekstafel uit de MRI-tunnel te schuiven, ook bij stroomuitval.

Dit MRI-onderzoek kan 30 minuten tot 1 uur duren. Dit hangt af van het te onderzoeken lichaamsdeel. Belangrijk is dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het onderzoek is pijnloos. Wel maakt de scanner een hard kloppend geluid tijdens het maken van de afbeeldingen. Hiervoor krijgt u gehoorbescherming. Tijdens het onderzoek kunt u met een koptelefoon naar de radio luisteren als u dit wilt.  Ook kunt u tijdens sommige onderzoeken naar bewegende beelden kijken. Indien u een afspraak heeft bij Scannexus; daar is muziek en bewegend beeld helaas niet mogelijk.

De laborant bedient de MRI scan vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer.  U kunt met de laborant spreken via een microfoon in het apparaat. Tijdens het hele onderzoek kan de laborant u zien en horen. U kunt hem of haar ook altijd waarschuwen als er iets is met de alarmknop die u krijgt.    

Contrast

Soms is het nodig om contrastmiddel te geven om nog extra informatie te krijgen. Dat gebeurt via een infuus in uw arm. Soms weten wij pas tijdens het onderzoek of dit nodig is. MRI contrastmiddel bevat geen jodium. De meeste mensen merken er weinig van. Soms ontstaan wel bijwerkingen, zoals een warm gevoel, metaalsmaak in de mond, gevoel dat u moet plassen, misselijkheid en braken. Als u een van deze klachten heeft, vertel dit dan aan de laborant.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kunt u naar huis of terug naar de verpleegafdeling.

Doordat u misschien last kunt krijgen van duizeligheid en wazig zien door de medicijnen die u kreeg, kunt u tijdelijk niet autorijden. Neem iemand mee of laat u ophalen.

De uitslag

U krijgt de uitslag niet direct te horen. Het verslag wordt gemaakt door de radioloog en naar uw arts gestuurd. In een vervolgafspraak bespreekt deze de uitslag met u. De afspraak hiervoor moet u zelf maken.

Contact

Kunt u niet komen of heeft u vragen? Bel dan met onze afdeling.

Afdeling beeldvorming
043-3877500
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

 

Laatst bijgewerkt op 21 december 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1852