Mumc

Folder

Verzorging na verwijderen hechtingen

Uw hechtingen zijn verwijderd na een operatie.
In deze folder geven wij een advies voor een goede genezing van de wond.

Nazorg hechtingen

  • Is het litteken nat geworden bijvoorbeeld na het douchen? Dep het litteken droog, maar wrijf niet te hard.
  • Blijf nog 2 weken voorzichtig met sporten en zwaar tillen. Vooral op plekken van uw lichaam waar veel spanning zit zoals op de rug, been, borst of schouder.  Nadat de hechtingen zijn weggehaald, kunt u eventueel sporttape recht over het litteken plakken. Dit vermindert de kans op een verbreding van het litteken.
  • Soms plaatsen we oplosbare hechtingen onder de huid. Deze lossen van zelf op en hoeven niet verwijderd te worden. Toch kan er weleens een draadje boven de huid verschijnen. U kunt dit draadje bij de huisarts boven de huid af laten knippen.
  • Laat de eerste 4 weken na de ingreep het litteken met rust. Daarna mag het 1 tot 2 keer per dag gemasseerd worden met een vette zalf of crème.
  • Net geopereerde huid is veel gevoeliger voor UV straling dan normale huid. Houd het litteken daarom goed uit de zon. Gebruik ook altijd een hoge zonbeschermingsfactor (minimaal factor 30).
  • Wees geduldig. De meeste littekens worden vanzelf mooier in de eerste maanden na de ingreep. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat een litteken zijn definitieve vorm krijgt.

Contact

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen geneest een litteken niet altijd zoals gewenst. In dat geval vragen we u contact op te nemen met de poli Dermatologie. Dit kan via:
Email: poli.dermatologie@mumc.nl 
Telefoonnummer 043-3875000
Wij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 13.00 uur. Onze medewerkers bespreken dan met u of een afspraak nodig is. 

Websites

Laatst bijgewerkt op 2 november 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-1928