Dermatoscopie

Folder

Basaalcelcarcinoom

Wat is een basaalcelcarcinoom en welke behandelingen zijn er?

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Het basaalcelcarcinoom (BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt een BCC in zijn of haar leven. Het begint in de bovenste laag van de huid, kan doorgroeien naar de diepere lagen maar breidt zich vrijwel nooit uit naar andere delen van het lichaam.  Deze folder is bedoeld om uw kennis te vergroten over het BCC en een indruk te geven welke onderzoeken en behandelmogelijkheden er zijn.

Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom?

De belangrijkste oorzaak van het krijgen van een BCC is blootstelling aan de zon. Overmatige zonblootstelling in combinatie met zonverbrandingen op jongere leeftijd verhogen het risico op een BCC.  Mensen met een lichte huid hebben een groter risico om een BCC te krijgen dan mensen met een donkere huid.

Welke klachten geeft een BCC en hoe ziet het er uit?

Vaak geeft een BCC geen klachten en wordt het toevallig gezien. Het lijkt meestal op een klein wondje of bultje dat maar niet geneest. Soms kan een BCC spontaan bloeden.

Een BCC ontstaat vaak in gebieden die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht of de oren.

Er zijn drie verschillende  typen:

  • Vaak gaat het om een langzaam groeiend rood glanzend bultje met soms wat bloedvaatjes erin. In het bultje kan een niet genezend wondje ontstaan.

  • Deze vorm komt vooral voor op de huid van borst en rug en lijkt op een eczeemplek, maar jeukt gewoonlijk niet. Meestal heeft de plek een typische glans die bij fel licht goed te zien is.

  • Deze vorm heeft sprieterige uitlopers in de huid. De grens tussen de tumor en de normale huid is vaak niet goed te onderscheiden. Het uiterlijk kan op een nodulair BCC lijken, alleen ligt de sprieterig groeiende tumor vaak vlakker op de huid en is moeilijker te herkennen.

BBC’s zaaien zelden uit maar blijven wel groeien. Daarom dat behandeling geadviseerd wordt.

Hoe weet uw arts of u een BCC heeft?

Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist kan vaak al aan het plekje zien dat het om een BCC gaat. Om een plekje beter te kunnen beoordelen zal er met een dermatoscoop gekeken worden (zie foto). Dit is een soort vergrootglas waarmee het plekje nauwkeuriger kan worden bekeken. Als het vermoeden bestaat op een BCC, neemt men een huidbiopt om dit vermoeden te bevestigen. Hierbij wordt onder plaatselijke (lokale) verdoving een stukje van de huid afgenomen. Dit biopt zal door een patholoog worden bekeken. De patholoog kijkt of het om een BCC gaat en om welke groeiwijze het gaat (zie eerder). Afhankelijk van deze uitslag en de groeiwijze zullen met u de verschillende behandelmogelijkheden worden besproken. U kunt dan samen met uw arts een keuze maken.

Dermatoscopie

Welke behandelingen zijn er?

De behandeling is afhankelijk van de groeiwijze van het BCC. Hieronder vindt u de verschillende behandelingen voor het BCC.  Niet alle behandelingen zijn geschikt voor de verschillende varianten van het BCC.

Operatie: Het basaalcelcarcinoom wordt weggesneden. Uw huid wordt op de plek waar de arts snijdt, verdoofd met prikjes in en rondom de plek. Om zeker te zijn dat de plek helemaal weg is, wordt het weggenomen stukje huid altijd door de patholoog  onderzocht.

Fluorouracil crème (= Efudix): Dit is een crème die de groei remt van de basaalcelcarcinoom cellen. Deze crème moet u gedurende 4 weken, 2x per dag aanbrengen op het BCC. Er ontstaat eerst roodheid en korstvorming (een soort schaafwond) daarna groeit er gezonde huid terug.

Imiquimod crème (=Aldara):  Imiquimod zet plaatselijk in de huid het afweersysteem aan, waardoor het BCC wordt opgeruimd. Deze crème moet u 1x per dag, 5 dagen in de week, gedurende 6 weken smeren.  Er ontstaat eerst roodheid en korstvorming (een soort schaafwond) daarna groeit er gezonde huid terug.

Foto dynamische therapie (PDT): Bij deze behandeling wordt eerst een crème aangebracht op het BCC. Deze crème maakt de kwaadaardige cellen gevoelig voor het licht. Na 3 uur wordt het BCC belicht met een speciale lamp. Hierdoor gaan de kankercellen dood. Deze behandeling moet 2x worden uitgevoerd met 1 week tussenpauze.

Bestraling (radiotherapie) : Bestraling is een effectieve en intensieve behandeling. Bestraling moet meerdere keren gebeuren en gebeurt meestal alleen als snijden niet mogelijk is.

Mohs'micrografische chirurgieDit is een vorm van snijden, waarbij zo min mogelijk gezonde huid weggehaald wordt, maar het BCC wel helemaal wordt verwijderd. Dit kan belangrijk zijn:

- In het gezicht, als er te weinig ruimte is om na het verwijderen van het BCC de wond mooi te kunnen sluiten.

- In het gezicht, als te veel weefsel weghalen, cosmetische en functionele bezwaren oplevert.

- In het gezicht, als de grenzen van het BCC niet goed te zien zijn en het daarom niet duidelijk is hoe groot het BCC is.  

Na de behandeling

Overmatige zonblootstelling verhoogt het risico op het krijgen van een BCC. Het is daarom belangrijk uw huid goed te beschermen tegen de zon. Zie onderstaande adviezen.

Over het algemeen hoeft u na de behandeling van het BCC niet op controle te blijven. Uw arts zal eventuele nacontrole met u bespreken. Wel is het belangrijk u huid zelf goed in de gaten te houden gezien het risico op een 2e of 3e huidtumor.

Wanneer u huidafwijkingen heeft die groeien, bloeden, van vorm of kleur veranderen, maak dan opnieuw een afspraak bij uw dermatoloog of verpleegkundig specialist om uw huid te controleren.

zonnebrand

Verstandig omgaan met de zon

Een beetje zonlicht is goed voor iedereen. Ultraviolette stralen zorgen voor een goed gevoel en de aanmaak van vitamine D. Dit is nodig voor sterke botten. Teveel zonlicht kan verbranding veroorzaken en schadelijk zijn.

Algemene tips om u huid te beschermen tegen de zon:

  • Ga niet onbeschermd in de volle zon tussen 11:00 en 15:00 uur.
  • Gebruik een zonnebrandcreme minimaal factor 30 en/of draag bedekkende kleding.
  • Zorg voor extra bescherming als u dichter bij de evenaar komt en in de bergen.
  • Zorg voor extra bescherming op het water, in de sneeuw en op droog zand.
  • Vermijd de zonnebank.
  • Let op de sterkte van de zon, de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

De polikliniek is bereikbaar op onderstaand telefoonnummer:

Polikliniek Dermatologie:                  043 - 3875000 (tijdens kantooruren)

Websites

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-196