Mumc+ foto online folders

Folder

Ouder- kind communicatiecursus

Voor ouders van jonge kinderen met een vertraagde spraak- en
taalontwikkeling.

Het Audiologisch Centrum van het Maastricht UMC+ biedt een ouder-kind communicatiecursus aan. Deze is bedoeld voor ouders van jonge kinderen met een vertraagde spraak- en taalontwikkeling.

Ouder- kind communicatiecursus

 • De ouder- kind communicatiecursus is gebaseerd op de Hanen methode. Deze methode gaat ervan uit dat jonge kinderen met een taalachterstand het meest vooruitgaat als hun ouders bij de behandeling betrokken worden. Dit omdat ieder kind taal leert in zijn dagelijkse omgeving. Een goed contact tussen ouders en hun kind is hierbij het uitgangspunt om de communicatievaardigheid van een kind te verbeteren. Logopedisten bij het Audiologisch Centrum die deze cursus geven, zijn gecertificeerde Hanen therapeuten. Zij hebben ervaring met het werken met jonge kinderen en het begeleiden van hun ouders. Meer informatie over de Hanen filosofie vindt u op www.hanen.org

 • Ouders van jonge kinderen (tussen 1,5 en 4 jaar):

  • met een taalachterstand of een taalontwikkelingsstoornis (al dan niet geassocieerd met andere ontwikkelingsproblematiek);
  • met een communicatieprobleem;
  • die nog niet of nauwelijks praten of in maximaal twee-woordzinnen spreken;
  • met taalproblemen waarvan ouders niet goed weten hoe ze de taal van hun kind kunnen stimuleren;
  • waarbij ouders het contact met hun kinderen willen verbeteren of een hulpvraag hebben over de communicatie met hun kind.
 • Uw kind heeft een verwijzing naar het Audiologisch Centrum nodig van uw huisarts, de KNO arts of ander medisch specialist. Daarna krijgt u een uitnodiging voor een intakegesprek thuisgestuurd.
  De ziektekostenverzekeraar vergoedt deze behandeling.

 • Tijdens deze cursus leren ouders, van jonge kinderen tussen 1,5 en 4 jaar met communicatie problemen, eenvoudige strategieën die zij kunnen gebruiken om hun kind te helpen beter te communiceren. Daarnaast leren ouders de taalontwikkeling van hun kind te stimuleren. Ze leren dagelijkse situaties bewust om te buigen tot ideale taalmomenten, aangepast aan het taalniveau van het kind op dat moment. Hierbij wordt rekening gehouden met de hulpvraag van ouders, hun individuele leerstijlen, de zorgen en interesses van de ouders.

   

   

   

 • Bij de eerste afspraak krijgt u een intakegesprek met de logopedist van het Audiologisch Centrum. U vindt het Audiologisch Centrum op niveau 2. Volg H Niveau 2 (groen).

  De cursus duurt zeven weken, één uur per week.

  • Twee bijeenkomsten samen met uw kind; bij deze bijeenkomsten worden er video opnames gemaakt van de ouder-kind interactie, en u ontvangt individuele begeleiding.
  •  Vijf bijeenkomsten alleen voor u als ouder (kinderen zijn hierbij niet aanwezig); afhankelijk van de hulpvraag kunnen deze in een groep of individueel plaats vinden.

   Het is zinvol als beide ouders deelnemen aan de cursus. Eventueel kan ook één ouder, samen met een andere volwassene die nauw betrokken is bij het kind, deelnemen.

   Aan het einde van de cursus bespreken wij samen met de ouders of de behandeling voldoende resultaat heeft opgeleverd, of dat een vervolgtraject gewenst is.

   ​​​​​​​Deze cursus is niet geschikt voor alle communicatieve problemen. Tijdens het intakegesprek wordt uw hulpvraag besproken. Als blijkt dat deze cursus niet past bij uw hulpvraag, dan kunnen de logopedisten samen met u kijken naar andere mogelijkheden van hulpverlening.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.
Audiologisch Centrum op telefoonnummer 043-387 5400 op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur, of mail naar ac@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-235