Mumc+ foto online folders

Folder

Neonaten Speciaal Kinderspreekuur (NEO-SKI)

Informatie voor ouders

Het NEO-SKI spreekuur is een multidisciplinair spreekuur verzorgd door Kindergeneeskunde/Neonatologie, KNO en het Audiologisch Centrum. Dit spreekuur is bedoeld voor baby’s die vanuit de neonatale gehoorscreening verdacht worden van een gehoorverlies. Tijdens het NEO-SKI spreekuur wordt uw kind onderzocht door een kinderarts, een KNO-arts en een audioloog. Aansluitend volgt een gesprek waarin de bevindingen van de drie disciplines worden besproken.

 • Alle onderzoeken samen nemen ongeveer 1 à 2 uur tijd in beslag. Na de onderzoeken volgt een gesprek. Houdt u er rekening mee dat u in totaal gemiddeld 3 uur op onze afdeling bent. Per middag zien we drie baby’s bij drie verschillende disciplines. Ondanks een strakke planning kan er soms een wachttijd ontstaan.

  Aangezien het NEOSKI spreekuur een multidisciplinair spreekuur is en dit spreekuur maar 1 keer per maand plaatsvindt, verzoeken wij u enkel in uitzonderlijke gevallen uw afspraak af te zeggen.

 • Op de dag van het spreekuur meldt u zich bij de balie KNO op niveau 2: Volg route H-2 (groen).

  1. Audiologisch onderzoek (30 minuten)

  Tijdens het audiologisch onderzoek kunnen de volgende testen uitgevoerd worden.

  • Gehoorobservatie: Tijdens de gehoorobservatie wordt samen met u naar de reactie van uw kind op geluiden gekeken. Deze geluiden worden via een koptelefoon aan ieder oor apart aangeboden.
  • Tympanometrie: De beweeglijkheid van het trommelvlies wordt opgemeten met een dopje in het oor. Dit gebeurt om na te gaan of er vocht in het middenoor aanwezig is.
  • ​​​​​​​OAE (optioneel): Oto-akoestische emissies worden ook gemeten via een dopje in het oor. Er wordt hierbij een klikgeluid naar het slakkenhuis gestuurd. Een goed werkend slakkenhuis stuurt een geluid terug dat door het dopje opgevangen kan worden. Deze test wordt ook gebruikt tijdens de neonatale gehoorscreening.

  Welke testen afgenomen worden, is mede afhankelijk van hoe uw kind zich op dat ogenblik voelt. Een onderzoek bij een baby blijft onvoorspelbaar.

  2. Kindergeneeskunde/Neonatologie (15 minuten)
  De kinderarts/neonatoloog doet een lichamelijk onderzoek. U moet uw kind hiervoor uitkleden. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van uw kind en nagegaan of deze past bij de leeftijd van uw kind.

  3. KNO (15 minuten)
  ​​​​​​​ Het KNO-onderzoek richt zich op de inspectie van keel, neus en oren. Daarbij wordt gekeken of er een samenhang is tussen de bevindingen van de KNO-arts en het audiologisch onderzoek.

 • Nadat alle onderzoeken zijn afgerond, bespreken de audioloog, KNO-arts en kinderarts samen met u de resultaten. Er wordt besproken of er aanvullende onderzoeken nodig zijn en er wordt een (voorlopig) beleid afgesproken. Uw inbreng hierbij is van groot belang. Als u dat wenst, kan er eventueel verder onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van de slechthorendheid van uw kind.

Oor

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Audiologisch Centrum bereikbaar op telefoonnummer 043-3875400.

Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-237