MUMC+

Folder

Neusbijholten, operatie

U hebt samen met uw arts besproken dat u wordt opgenomen voor een operatie aan de
neusbijholten. In dit blad vindt u informatie over onder andere de operatie, de complicaties en de
leefregels na de operatie.

Voorbereiding

Als u bloedverdunners gebruikt, moet u deze enkele dagen voor de ingreep niet meer innemen. Overleg dit met uw behandelend arts en de anesthesist. Voorbeelden van bloedverdunners zijn:

  • Acetylsalicylzuur (Ascal, aspirine, acetosal)
  • Sintromitis
  • Marcoumar
  • Plavix

Soms is het nodig dat u een antibioticumkuur krijgt tegen infecties. Laat uw arts tijdig weten als u overgevoelig bent voor een bepaald antibioticum tijdens uw afspraak op de polikliniek KNO. Bij de anesthesioloog bespreekt u welke verdoving u krijgt en of u nuchter moet zijn voor de operatie.

De operatie

De arts bekijkt met een endoscoop de inhoud van de neus om zo het probleem op te sporen en te behandelen. De operatie wordt uitgevoerd via de neusgaten, daarom hebt u geen littekens aan de buitenkant van de neus. De ingreep op de operatiekamer en het verblijf op de uitslaapkamer (Recovery) duurt ongeveer twee en een half uur. Zodra u wakker bent, gaat u terug naar uw kamer. In principe verblijft u één nacht in het ziekenhuis.

Neustussenschot afb

Na de operatie

Het kan zijn dat er, na de operatie, tampons in de neus zitten. Dit is om een eventuele bloeding tegen te gaan. De dag na de operatie mag u naar huis. U mag de eerste 24 uur na de operatie niet zelf autorijden, omdat de verdoving de rijvaardigheid kan beïnvloeden. U krijgt een recept mee voor:

  • zoutwater om te spoelen
  • neusdruppels
  • neuszalf 

Complicaties

Net als bij elke andere operatie kunnen ook bij een operatie aan de neusbijholten complicaties optreden zoals een infectie of een onverwachte bloeding. Ook is het mogelijk dat er letsel ontstaat aan de oogkas, de traanbuis, de oog- of reukzenuw of de schedelbasis. Tot slot is het mogelijk dat u koorts krijgt boven de 38,5°C. In de praktijk komen complicaties bij een operatie aan de neusbijholten weinig voor.

Weer thuis

Twee tot drie dagen na de operatie komt u terug op de polikliniek KNO om de tampons te laten verwijderen. Ook krijgt u een afspraak om een week later uw neus te laten reinigen. Daarna worden verdere afspraken met u gemaakt. Nadat de tampons zijn verwijderd, is het belangrijk dat u de neus thuis goed verzorgt met zoutspoeling, neusdruppels en neuszalf (in deze volgorde!). Dit om te voorkomen dat er bloedingen optreden en er niet te harde korsten in de neus gevormd worden. Het kan altijd gebeuren dat er bloed of bloederig slijm uit de neus komt. Schrik daar niet van. Het stopt meestal vanzelf. U mag de eerste dagen na de operatie de neus niet snuiten. In principe kunt u alles eten en drinken na de operatie maar eet de eerste dagen niet te warm en drink geen alcohol. Na ongeveer vier tot zes weken kunt u verbetering verwachten. Als u voor neuspoliepen bent geopereerd, komen deze meestal weer terug. Omdat aan de eigenschappen van het neusslijmvlies door de operatie niets verandert. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het neusslijmvlies weer poliepen kan maken. Vaak is het advies om na de operatie een neusspray te gebruiken. Het kan zijn dat u zich de eerste dagen thuis nog niet zo lekker en fit voelt. Dit komt omdat u een verdoving hebt gehad. Wanneer u weer aan het werk kunt of mag sporten, bespreekt u het beste met uw behandelend arts.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, stel deze dan aan uw behandelend arts of neem contact op met de Polikliniek KNO. Wanneer er thuis problemen ontstaan, neemt u contact op met:

  • Polikliniek KNO  043 - 387 54 00 (tijdens kantooruren)
  • Spoedeisende Hulp (SEH)  043 - 387 67 00 (buiten kantooruren en in het weekend)
Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-238