Mumc+ foto online folders

Folder

Evenwichtsonderzoek bij kinderen

Evenwichtsteam, afdeling KNO

Uw kind is door zijn/haar behandelend arts doorverwezen voor een evenwichtsonderzoek. In dit blad krijgt u informatie over dit onderzoek.
U vindt de polikliniek KNO op niveau 2, volg H-2 groen.

Balie poli KNO MUMC
 • Uit onderzoek is gebleken dat evenwichtsproblemen vaker voorkomen bij kinderen dan voorheen werd gedacht. Momenteel vindt er al veel onderzoek plaats om de werking van evenwicht bij volwassenen volledig in kaart te brengen, maar bij kinderen is dit tot nu toe nog niet (structureel) gebeurd.
  Juist bij kinderen blijkt het evenwicht van belang, zoals bijvoorbeeld bij leren lopen en schrijven (motoriek), maar ook bij de taalontwikkeling en ruimtelijke oriëntatie (cognitie).
  Sommige kinderen hebben een verhoogde kans op evenwichtsproblemen, zoals bijvoorbeeld kinderen met gehoorverlies.

 • Het evenwichtsonderzoek in het MUMC+ is een gespecialiseerd onderzoek, dat ongeveer een half uur tot een uur in beslag neemt, afhankelijk van de medewerking en leeftijd van uw kind. Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen, maar het is niet altijd nodig (of mogelijk) om alle onderdelen te doen.
  Meestal worden enkele plakkers met electroden rond de ogen van uw kind geplakt. Het aanbrengen van de plakkers neemt slechts enkele minuten in beslag. Uw kind (of u met uw kind) gaat op een vaste stoel in een speciale donkere ruimte zitten om naar verschillende lichtpunten of bewegende beelden op een scherm te kijken. Het kan zijn dat uw kind een speciale bril op krijgt. U bent zelf ook aanwezig in die ruimte. Daarna beweegt de stoel waar uw kind (of u met uw kind) op zit langzaam heen en weer. Op deze manier krijgen we inzicht in de werking van de evenwichtsorganen. Het onderzoek is kindvriendelijk en uw kind wordt er doorgaans niet duizelig van.

 • U mag zich aanmelden bij de balie van de poli KNO van het MUMC+. Men zal u dan in de juiste wachtkamer laten plaatsnemen. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de evenwichtsafdeling, deze ligt naast de poli KNO. U mag tijdens alle testen bij uw kind blijven.
  U vindt de polikliniek KNO op niveau 2, volg H-2 groen.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met: Polikliniek Keel, Neus en Oorheelkunde 043 - 387 54 00.

 

 

Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022