


Folder
Gehooronderzoek na doorverwijzing vanuit de neonatale gehoorscreening
Onderzoek naar de werking van de gehoorzenuw en de auditieve hersenstam bij uw kind.
Uw kind komt voor gehooronderzoek naar het Maastricht UMC+ (MUMC+). Tijdens het onderzoek kijken we naar de werking van de gehoorzenuw en auditieve hersenstam. Hieronder krijgt u informatie over deze onderzoeken.
De BERA (Brainstem Evoked Respons Audiometry) geeft informatie over de gehoordrempel bij de hoge tonen en vertelt meer over hoe goed de gehoorzenuw het geluidssignaal doorgeeft.
De ASSR (Auditory Steady State Response) geeft informatie over de gehoordrempel bij de lage, midden en hoge tonen.
Gehooronderzoek na doorverwijzing vanuit de neonatale gehoorscreening
-
- Doe op de dag van het onderzoek geen olie in het badje van uw kind en wrijf geen lotion of zalf op het gezicht van uw kind. Tijdens het onderzoek krijgt uw kind namelijk elektroden op het voorhoofd en achter de oren geplakt. Lotion of olie kan zorgen voor een slecht contact.
- Voor het onderzoek is het van belang dat uw kind slaapt. Neem daarom voldoende voeding mee. Er is op het audiologisch centrum mogelijkheid om uw kind in alle rust te voeden. Ook is er een magnetron op de afdeling aanwezig.
- Neem verder ook eigen spulletjes van uw kind mee (trappelzak, knuffel, etc.) als dit kan helpen uw kind beter te laten inslapen.
- Schakel tijdens het onderzoek uw mobiele telefoon uit. De signalen van een mobiele telefoon kunnen de meting verstoren
-
Op de dag van het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Keel-, Neus- en Oor (KNO)/ Audiologisch Centrum op niveau 2: Volg H - groen.
Vervolgens neemt u plaats in de wachtkamer van het Audiologisch Centrum. De audioloog of de audiologie assistent haalt u daar op en vertelt u wat er gaat gebeuren.
Tijdens het onderzoek ligt uw kind in de kinderwagen of op het onderzoeksbed. Er worden vier elektroden op zijn/haar hoofd bevestigd: twee op het voorhoofd en één achter elk oor. Deze elektroden zijn via dunne snoertjes verbonden met een meetkastje. Dit kastje is vervolgens ook weer aangesloten op een apparaat in een aangrenzende ruimte, welke de reactie van het slakkenhuis, de gehoorzenuw en de hersenstam registreert bij elk geluid. Uw kind krijgt deze geluiden te horen via een koptelefoon of oordopjes. Hierbij hoort uw kind een serie klikkende geluiden aan één oor en een ruis aan het andere oor. Deze serie wordt vervolgens ook bij het andere oor herhaald.
Voor een betrouwbare meting is het van belang dat uw kind slaapt. Wij realiseren ons dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Er wordt voldoende tijd voor het onderzoek ingepland zodat uw kind rustig in slaap kan vallen. Het onderzoek zelf duurt 1 tot 2 uur. Soms vinden er nog enkele korte aanvullende onderzoeken plaats. Houd er rekening mee dat u ongeveer een halve dag aanwezig bent op het audiologisch centrum. -
De audioloog bespreekt met u de resultaten de dag zelf of via een telefonisch consult enkele dagen later. Tijdens dit gesprek worden de vervolgstappen met u besproken.
Contact
Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact met ons op:
Audiologisch Centrum 043-3875400