Mumc+ foto online folders

Folder

Trommelvliesbuisjes

Informatie voor de ouders

In overleg met de behandelend arts is besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes te plaatsen. Het trommelvlies is de scheidingswand tussen het uitwendige oor en het middenoor. Geluid wordt via de gehoorgang en het trommelvlies op de gehoorbeentjes overgedragen. De gehoorbeentjes zitten in het middenoor. Wanneer er teveel slijm in het middenoor komt, gaat dit druk uitoefenen op het trommelvlies en kan uw kind minder gaan horen en kunnen er vaker oorontstekingen optreden. Om deze problemen weg te nemen, worden trommelvliesbuisjes geplaatst. In dit blad krijgt u meer informatie hierover.

De operatie

​​​​​​Om de druk op het trommelvlies te verminderen, krijgt uw kind buisjes. Er wordt een klein sneetje gemaakt in het trommelvlies. Als het nodig is, wordt het vocht uit het middenoor gezogen. Hierna wordt het buisje als een boordenknoopje in het sneetje van het trommelvlies geplaatst. Het ene uiteinde van het buisje steekt in het middenoor, terwijl het andere uiteinde zich in de gehoorgang bevindt. Op deze wijze kan er lucht in en uit het middenoor stromen en herstelt de druk in het oor. De ingreep en het verblijf op de uitslaapkamer duren ongeveer één uur. Zodra uw kind voor de eerste keer wakker is, brengt een verpleegkundige uw kind van de uitslaapkamer naar een gewone kamer. Daar kunt u de zorg overnemen tot uw kind goed wakker is. Dit duurt ongeveer twee uur. Voor uw vertrek komen de KNO-arts en de anesthesioloog (de “slaapdokter”) nog langs om uw kind te onderzoeken. Als alles in orde is, kunt u daarna naar huis. Vóór u naar huis gaat, maken we indien nodig een afspraak voor controle in de polikliniek KNO.

Voorbereiding

Tijdens de opnamedag brengt een verpleegkundige u en uw kind naar een kamer. Hier wordt de temperatuur en het gewicht gecontroleerd. Uw kind krijgt een bedjasje en een polsbandje. Op het polsbandje staat de naam en de afdeling vermeld. Na een wachtperiode gaat uw kind naar de operatiekamer. Deze operatiekamer ligt ook in het Dagcentrum. Uw kind krijgt narcose toegediend door in een kapje te blazen. Het plaatsen van trommelvliesbuisjes gebeurt onder algehele narcose. Meer uitleg over de narcose vindt u in de tekst ‘Anesthesie bij kinderen’. Een van de ouders mag mee totdat het kind slaapt. Er wordt aan de ouder die meegaat, gevraagd een speciale schort over de kleding aan te trekken. De andere ouder wacht in de opnamekamer of in de wachtkamer.

    Door op de volgende punten te letten, kunt u uw kind goed voorbereiden op deze dag in het ziekenhuis:

    • Vertel uw kind de dag ervoor wat het bewust mee gaat maken.
    • Tijdens de ingreep mag uw kind geen sieraden dragen en geen nagellak op hebben.
    • Neem voor uw kind een knuffeldier en een speeltje mee naar het ziekenhuis.
    • U hoeft geen pyjama mee te nemen. Het is wel makkelijk om voor de terugreis een handdoek bij u te hebben.
    • Vergeet de afsprakenkaart niet.
    • Overleg bij twijfel even met uw huisarts en bel voor een eventuele verplaatsing van de operatie met bureau Opname (043-387 73 30).
    Afb1

    Mogelijke complicaties

    Na deze ingreep ontstaan zelden problemen. Na de behandeling voelt uw kind niets meer van de buisjes of van de ingreep. Soms komt er nog wel een druppel bloed uit de gehoorgang. De buisjes zijn na ongeveer negen maanden uit het trommelvlies gegroeid. Omdat de buisjes erg klein zijn, merkt uw kind hier niets van. Soms gaat het uitgroeien van de buisjes gepaard met een beetje bloedverlies. Het gaatje dat door de buisjes ontstaat, sluit zich bijna altijd vanzelf.

    Weer thuis

    Weer thuis mag uw kind gewoon weer eten en drinken. Geef het wel, in verband met eventuele nawerking van de narcose, licht verteerbaar eten zoals kippensoep of een cracker met kaas. Het is verstandig uw kind na de ingreep even thuis te houden. De volgende dag kan het weer gewoon starten met de dagelijkse gang van zaken. Wij raden aan om uw kind pas na twee weken te laten starten met zwemmen. Hou die periode de oren zo goed mogelijk droog. U kunt bijvoorbeeld bij het douchen of baden de oren afsluiten met watjes gekneed in vaselinezalf, of oordopjes. Verder moeten de oren gewoon open blijven. Het is niet nodig een muts of sjaal te dragen. Als uw kind een loopoor krijgt, moet u contact opnemen met de Polikliniek KNO. Ongeveer 8 weken na het plaatsen van het buisje, controleert de KNO-arts de oren van uw kind. Daarna worden er, zolang het buisje nog in het trommelvlies zit, iedere 6 maanden controles uitgevoerd. Als er tussendoor andere problemen optreden, zoals een spraakachterstand of herhaalde oorontstekingen, kunt u eerder een afspraak maken bij de KNO-arts.

    Contact

    Als u na het lezen van deze tekst nog vragen heeft, neem dan contact met ons op. De medewerkers van het Chirurgisch Dagcentrum beantwoorden uw vragen graag.

    Als de operatie moet worden uitgesteld, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan het Bureau Opname.

    • Chirurgisch Dagcentrum                            043 - 387 14 00
    • Bureau Opname                                            043 - 387 73 30
    • Spoed Eisende Hulp                                     043 - 387 67 00
    • Polikliniek KNO                                              043 - 387 54 00
    Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-260