Mumc+ foto online folders

Folder

Neustussenschot, operatie

Informatie over de opname en de nazorg

U bent verwezen naar het Electief Snijdend Centrum (ESC) van het Maastricht UMC+ (MUMC+) voor een operatie van het neustussenschot (het neusseptum). Op dit blad informeren wij u over deze ingreep.

Het neustussenschot

De neus is een deel van de ademhalingsorganen ofwel de bovenste luchtweg. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Daarnaast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming en ook het afvloeien van traanvocht verloopt via de neus. De neusfunctie kan op veel manieren worden beïnvloed. Bijvoorbeeld door een verkoudheid zoals die bij iedereen wel eens voorkomt of door een allergie (overgevoeligheid). Stoornissen in de functie van de neus kunnen verergeren door een afwijkende vorm van de inwendige anatomie (bouw) van de neus. Het meest voorkomend is een scheefstand van het neustussenschot, dat de neushelften van elkaar scheidt. Dit kan het gevolg zijn van een ongeluk of een groeistoornis en tot een grote reeks klachten leiden bijvoorbeeld:  

  • een gevoel van verstopping
  • een gestoorde ademhaling
  • hoofdpijn
    Neustussenschot afb

    Het Electief Snijdend Centrum (ESC)

    Het ESC regelt centraal de planning rond een operatie. U wordt geopereerd op het Chirurgisch Dagcentrum of op de Centrale Operatie Afdeling. U vindt het Chirurgisch Dagcentrum op niveau 2 van het MUMC+. Volg H – 2 groen. Of u voor één nacht wordt opgenomen is afhankelijk van uw lichamelijke conditie maar ook van het tijdstip van de operatie.

    Voorbereiding

    • Na uw afspraak bij uw behandelend specialist gaat u naar de Polikliniek Anesthesie. De anesthesist onderzoekt u en bespreekt met u welke anesthesie (narcose) voor u het best is.
    •  Als u bloedverdunners gebruikt, moet u een aantal dagen voor de operatie hiermee stoppen. Overleg dit met uw behandelend arts. Acetylsalicylzuur (Ascal, aspirine, acetosal), Sintromitis, Marcoumar en Plavix zijn voorbeelden hiervan.
    •  Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de dag vóór de ingreep na middernacht niets meer mag eten of drinken. U mag alleen, in overleg met de anesthesist, eventuele medicijnen met wat water innemen op de ochtend van de ingreep.

    De opnamedag

    U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van het Chirurgisch Dagcentrum of verpleegafdeling A2/ESC, afhankelijk van wat er met u is afgesproken. Een verpleegkundige brengt u naar uw kamer en informeert u over de verdere gang van zaken. Vanaf de verpleegafdeling wordt u, met bed, naar de operatie afdeling gebracht. De KNO-arts die u opereert, zal u voor de operatie nog spreken. Hierna wordt u naar de operatiekamer gebracht. Tot dit moment mag er altijd één persoon (familie/vriend) bij u zijn.

    De operatie

    De Keel-, Neus en Oorarts KNO arts legt het kraakbeen en het bot van het neustussenschot bloot via een klein sneetje binnen in de neus. Hierna zet hij het tussenschot recht. Dat wil zeggen; uitstekende stukken worden verwijderd, en kromme delen worden rechtgemaakt. Het herstelde neustussenschot wordt daarna tijdelijk op zijn plaats gehouden door tampons in de neusgaten. Aan weerszijden wordt zo het tussenschot in de juiste positie gesteund, zodat slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar kunnen groeien. Afhankelijk van de stevigheid van het gecorrigeerde tussenschot kunnen er ook nog siliconen spalkjes in de neus worden geplaatst. Dit zijn zachte flexibele plaatjes die met één hechting door het tussenschot worden vastgemaakt. U hebt geen zichtbare littekens omdat u alleen binnen in de neus bent geopereerd. Het kan soms nodig zijn dat u rond de operatie een antibioticumkuur krijgt tegen infecties. Laat het uw arts tijdig weten als u overgevoelig bent voor een bepaald antibioticum.

    Complicaties

    Bij iedere operatie, ook een operatie aan het neustussenschot, is er sprake van enig risico bijvoorbeeld:

    • een infectie of een onverwachte bloeding;
    • letsel aan de omgevende structuren zoals de neusvleugels.

    Het komt zelden voor dat er na een aantal weken een gat (perforatie) ontstaat van het neustussenschot daar waar het gecorrigeerd is. Dit kan komen omdat de bloedvoorziening van het tussenschot verstoord is tijdens de operatie. Dit gat is niet altijd operatief te herstellen. De klachten die u daarvan kunt hebben zijn:

    • een fluitend geluid bij neusademhaling;
    • het gevoel minder lucht te krijgen door de neus;
    • dat de neusrug iets inzakt doordat het kraakbeen losgemaakt wordt.

    Naar huis

    Als u één nacht in het ziekenhuis blijft kunt u de volgende dag rond 10.00 uur naar huis. U kan zich de eerste dagen thuis nog niet zo lekker voelt. Dit komt omdat u een narcose of verdoving hebt gehad. Zoals al eerder genoemd, moet u nadat de tampons zijn verwijderd, de neus goed verzorgen met zoutspoeling, neusdruppels en neuszalf (in deze volgorde!). Het kan altijd voorkomen dat er wat vers bloed of bloederig slijm uit de neus komt. Schrik daar niet van. Het stopt meestal vanzelf.

    Werken, sporten, autorijden

    U mag na de ingreep de eerste 24 uur niet zelf autorijden, omdat de narcose de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Werkhervatting is afhankelijk van uw beroep. Het duurt vier tot zes weken tot het bot en het kraakbeen weer stevig vastgegroeid zijn. Wanneer u weer mag sporten, bespreekt u met de behandelend arts.

    Controle

    Twee tot drie dagen na de operatie komt u terug op de polikliniek KNO om de tampons te laten verwijderen. Ook krijgt u een afspraak om een week later de neus te laten reinigen of de eventuele siliconenspalkjes te laten verwijderen. Daarna worden verdere afspraken met u gemaakt.

    Problemen

    Problemen die wel eens kunnen voorkomen zijn:

    • forse bloedneus;
    • zwelling van het gecorrigeerde neustussenschot;
    • temperatuurstijging boven 38,5°C.

    Wanneer er thuis problemen ontstaan neem dan contact op met de polikliniek KNO of de Spoedeisende Hulp (SEH)

    Contact

    Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt of thuis problemen ondervindt, neem dan contact met ons op:
    Polikliniek KNO                                       043-387 54 00 (tijdens kantoor uren)
    Spoedeisende Hulp (SEH)                    043-387 67 00 (buiten kantooruren en in het weekend)

    Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-268