_

Patiëntinformatie

MRI-Onderzoek

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de afdeling Beeldvorming voor een MRI-onderzoek. Hier vindt u alle informatie die voor u van belang is bij de voorbereiding en het onderzoek.

Dit onderzoek zal plaatsvinden op de afdeling Beeldvorming (Let op : Locatie Beeldvorming 1) van het MUMC+. Meldt u zich op de aangeven locatie. Heeft u na 17.30 uur of in het weekend een afspraak? Dan treft u geen medewerker aan bij de balie. Neem dan plaats in wachtkamer A/B , u wordt dan door de Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er) opgehaald.

Voorbereiding

U wordt verzocht 15 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn. (Dit geldt niet indien u een afspraak om 8.00 uur heeft). Voor een MRI-onderzoek is geen specifieke voorbereiding nodig. Voor een MRI-onderzoek van de bovenbuik, lever, galblaas/galwegen en/of alvleesklier mag u twee uur vóór het afgesproken tijdstip niets meer eten of drinken. U mag wel uw medicijnen blijven innemen. Voor  sommige onderzoeken krijgt u  van de MBB-er, voorafgaand aan de scan een laxeermiddel (Microlax).

Let echter wel op de volgende aandachtspunten:

  • Draag tijdens het onderzoek bij voorkeur katoenen kleding (bv pyjama, joggingbroek) waar geen metaal (rits, label, drukknoop) in is verwerkt         
  • Gebruik geen make-up (sommige make-up bevat metaal deeltjes)
  • Heeft u permanente  make-up of tatoeages dan kan ter plaatse enige roodheid of een onaangenaam gevoel ontstaan
  • Alle metalen voorwerpen dienen buiten de scanruimte te blijven (sleutels ,telefoon, sierraden, bankpasjes, hoorapparaat e.d.)

Neem voor het onderzoek contact op indien

  • u zwanger bent of denkt te zijn
  • u een pacemaker, ICD , reveal, neurostimulator, kunsthartklep of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in uw lichaam heeft                        
  • een metaalsplinter in de ogen/oogkas heeft
  • u gehoorbeentjes implantaten heeft
  • u een borstexpander/tissue expander heeft
  • u last van engtevrees heeft (iemand mag tijdens het onderzoek bij u blijven)
MRI-scanner
MRI-scanner
MRI-scanner detail
MRI-scanner

Het onderzoek

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging ,ook wel magneetscan genoemd. Bij een MRI-onderzoek worden, met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven, foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een MBB’er. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling.

 Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Deze schuift langzaam een tunnel in. Patiënten die een MRI-onderzoek moeten ondergaan zijn soms bang dat zij in het MRI-apparaat opgesloten zitten en er niet uit kunnen. Ter geruststelling: het apparaat is aan de voor- en achterkant open, en het is altijd mogelijk de onderzoekstafel uit de MRI-tunnel te schuiven, ook bij stroomuitval.

Een MRI-onderzoek kan 30 minuten tot anderhalf uur duren. Dit is afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel. Belangrijk is dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het onderzoek is pijnloos. Wel maakt de scanner een hard kloppend geluid tijdens de opnamen. Hiervoor krijgt u gehoorbescherming. Tijdens het onderzoek bestaat de mogelijkheid via een koptelefoon naar muziek te luisteren. Dit kan radio zijn of een CD die u zelf meeneemt. Ook kunt u tijdens sommige onderzoeken naar een film kijken. Via een microfoontje in het apparaat blijft u in contact  met de MBB’er. U kunt de MBB’er, in geval van nood, waarschuwen met de alarmknop in uw hand. De MBB’er die het onderzoek uitvoert, heeft ook voortdurend zicht op u.     

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de eventueel aanwezige radioloog en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

 

  

 

Contrast

 

Soms is het nodig om contrastmiddel toe te dienen. Dat gebeurt via een infuus in uw arm. Het kan zijn dat pas tijdens het onderzoek duidelijk wordt of dit nodig is. Het contrastmiddel wordt gebruikt om aanvullende informatie uit het te onderzoeken deel van uw lichaam te halen. MRI contrastmiddel bevat geen jodium. De meeste mensen merken er weinig van. Een enkele keer ontstaan wel bijwerkingen, zoals warmtebeleving, metaalsmaak, gevoel dat u moet plassen, misselijkheid en braken. Als u een van deze klachten ervaart, meld deze dan aan de MBB’er.

Na het onderzoek

Na afloop van het MRI-onderzoek kunt u naar huis of terug naar de verpleegafdeling. Als u bedlegerig bent, haalt een verpleegkundige u op.

De uitslag

U krijgt de uitslag niet direct te horen. Het verslag wordt later gemaakt door de radioloog. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak dient u zelf te maken.

Verslaglegging
Verslaglegging

Contact

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een nieuwe afspraak met u.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Afdeling Beeldvorming
Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur
043 - 387 75 00 

In het weekend en na 18.30 uur
043 - 387 6917 / 043 - 387 6958

Laatst bijgewerkt op 18 februari 2021