U krijgt een MRI op de afdeling Beeldvorming. In deze folder leest u informatie over het onderzoek en de voorbereiding.
Dit onderzoek gebeurt op de afdeling Beeldvorming Volg: Beeldvorming 1 / Route 4 / Lift J / Niveau 0
Meldt u zich op de aangeven locatie.
Heeft u na 17.15 uur of in het weekend een afspraak? Dan is er niemand aan de balie. Neem dan plaats in wachtkamer A/B. U wordt door de laborant opgehaald.
MRI is de afkorting voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Bij een MRI scan worden met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven foto's gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.
Voorbereiding
Kom 30 minuten voordat het onderzoek begint.
Komt u voor een MRI-onderzoek van de bovenbuik, lever, galblaas, galwegen of alvleesklier? Dan mag u vanaf 4 uur vóór het onderzoek niet meer eten of drinken. U mag wel uw medicijnen blijven innemen.
Voor sommige onderzoeken krijgt u voordat de scan begint een laxeermiddel (Microlax) van de laborant.
Let ook op de volgende aandachtspunten:
- Draag tijdens het onderzoek katoenen kleding zoals een pyjama of joggingbroek waarin géén metaal is verwerkt, zoals een rits, drukknoop of versiering.
- Gebruik geen make-up, dit bevat soms metaal deeltjes.
- Heeft u permanente make-up of tatoeages? Dan kunnen deze rood worden of onaangenaam voelen.
- Alle metalen voorwerpen moeten buiten de scanruimte blijven, zoals sleutels, telefoon, sieraden, bankpasjes, hoorapparaat,...
- Als u een glucose sensor heeft, moet u deze voor het onderzoek verwijderen
Neem voor het onderzoek contact op als
- U zwanger bent of denkt te zijn.
- U een pacemaker, ICD, reveal, neurostimulator, kunsthartklep of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in uw lichaam heeft.
- U een metaalsplinter in de ogen heeft.
- U een implantaat in uw oor heeft.
- U een borstexpander of tissue expander heeft.
- U bang bent in kleine ruimtes. Dan mag er iemand tijdens het onderzoek bij u blijven.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Deze schuift langzaam een tunnel in. Het apparaat is aan de voorkant en achterkant open en het is altijd mogelijk de onderzoekstafel uit de MRI-tunnel te schuiven, ook bij stroomuitval.
Een MRI-onderzoek kan 30 minuten tot anderhalf uur duren. Dit hangt af van het te onderzoeken lichaamsdeel. Belangrijk is dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het onderzoek is pijnloos. Wel maakt de scanner een hard kloppend geluid tijdens het maken van de afbeeldingen. Hiervoor krijgt u gehoorbescherming. Tijdens het onderzoek kunt u met een koptelefoon naar de radio luisteren als u dit wilt. Ook kunt u tijdens sommige onderzoeken naar bewegende beelden kijken.
De laborant bedient de MRI scan vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer. U kunt met de laborant spreken via een microfoon in het apparaat. Tijdens het hele onderzoek kan de laborant u zien en horen. U kunt hem of haar ook altijd waarschuwen als er iets is met de alarmknop die u krijgt.

Contrast
Soms is het nodig om contrastmiddel te geven om nog extra informatie te krijgen. Dat gebeurt via een infuus in uw arm. Soms weten wij pas tijdens het onderzoek of dit nodig is. MRI contrastmiddel bevat geen jodium. De meeste mensen merken er weinig van. Een enkele keer ontstaan wel bijwerkingen, zoals een warm gevoel , metaalsmaak in de mond, gevoel dat u moet plassen, misselijkheid en braken. Als u een van deze klachten heeft, meld deze dan aan de laborant.
Na het onderzoek
Na afloop van het MRI-onderzoek kunt u naar huis of terug naar de verpleegafdeling.
De uitslag
U krijgt de uitslag niet direct te horen. Het verslag wordt later gemaakt door de radioloog. In een vervolgafspraak bespreekt uw arts de uitslag met u. Deze afspraak moet u zelf maken.
Contact
Kunt u niet komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een nieuwe afspraak met u.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons dan op:
Afdeling Beeldvorming
043 - 387 75 00 van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur
043 - 387 6917 of 043 - 387 6958 in het weekend en na 16.30 uur