Balie beeldvorming 1

Folder

MRI-onderzoek

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

U krijgt een MRI op de afdeling Beeldvorming. In deze folder leest u informatie over het onderzoek en de voorbereiding.

Dit onderzoek gebeurt 
op de afdeling Beeldvorming. Volg: Beeldvorming 1 / Route 4 / Lift J / Niveau 0 (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d111). of
bij Scannexus, naast het ziekenhuis. 
In de brief met uw afspraak staat vermeld waar u moet zijn. Voor Scannexus krijgt u een aparte routebeschrijving meegestuurd. 

Meldt u zich op de aangeven locatie.
Heeft u na 17.15 uur of in het weekend een afspraak? Dan is er niemand aan de balie. Neem dan plaats in wachtkamer B/C. U wordt door de laborant opgehaald.

MRI is de afkorting voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Bij een MRI scan worden met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven foto's gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.

Voorbereiding

Kom 30 minuten voordat het onderzoek begint.

 • Komt u voor een MRI-onderzoek van de bovenbuik, lever, galblaas, galwegen of alvleesklier? Dan mag u vanaf 4 uur vóór het onderzoek niet meer eten of drinken. U mag wel uw medicijnen blijven innemen.
  Bij een onderzoek naar de galwegen krijgt u 2 glazen ananassap te drinken.
 • Komt u voor een MRI van de prostaat, rectum of onderbuik, dan krijgt u voordat de scan begint een laxeermiddel (Microlax) van de laborant. U mag wel gewoon eten en drinken voor het onderzoek.

Let ook op de volgende aandachtspunten:

 • Draag tijdens het onderzoek katoenen kleding zoals een pyjama of joggingbroek waarin géén metaal is verwerkt, zoals een rits, drukknoop of versiering.        
 • Gebruik geen make-up, dit bevat soms metaal deeltjes.
 • Heeft u permanente make-up of tatoeages? Dan kunnen deze rood worden of onaangenaam voelen.
 • Alle metalen voorwerpen moeten buiten de scanruimte blijven, zoals sleutels, telefoon, sieraden, bankpasjes, hoorapparaat.
 • Als u een glucose sensor heeft, moet u deze voor het onderzoek verwijderen.
 • Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. Dit geldt ook voor de begeleiders die meegaan in de scanruimte. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Neem voor het onderzoek contact op als

 • U zwanger bent of denkt te zijn.
 • U een pacemaker, ICD, reveal, neurostimulator, kunsthartklep of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in uw lichaam heeft.                   
 • U een metaalsplinter in de ogen heeft.
 • U een implantaat in uw oor heeft.
 • U een borstexpander of tissue expander heeft.
 • U bang bent in kleine ruimtes. Dan mag er iemand tijdens het onderzoek bij u blijven.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Deze schuift langzaam een tunnel in. Het apparaat is aan de voorkant en achterkant open en het is altijd mogelijk de onderzoekstafel uit de MRI-tunnel te schuiven, ook bij stroomuitval.

Een MRI-onderzoek kan 30 minuten tot anderhalf uur duren. Dit hangt af van het te onderzoeken lichaamsdeel. Belangrijk is dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het onderzoek is pijnloos. Wel maakt de scanner een hard kloppend geluid tijdens het maken van de afbeeldingen. Hiervoor krijgt u gehoorbescherming. Tijdens het onderzoek kunt u met een koptelefoon naar de radio luisteren als u dit wilt.  Ook kunt u tijdens sommige onderzoeken naar bewegende beelden kijken. Indien u een afspraak heeft bij Scannexus; daar is muziek en bewegend beeld helaas niet mogelijk.

De laborant bedient de MRI scan vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer.  U kunt met de laborant spreken via een microfoon in het apparaat. Tijdens het hele onderzoek kan de laborant u zien en horen. U kunt hem of haar ook altijd waarschuwen als er iets is met de alarmknop die u krijgt.     

MRI-scanner
MRI-scanner

Contrast

Soms is het nodig om contrastmiddel te geven om nog extra informatie te krijgen. Dat gebeurt via een infuus in uw arm. Soms weten wij pas tijdens het onderzoek of dit nodig is. MRI contrastmiddel bevat geen jodium. De meeste mensen merken er weinig van. Een enkele keer ontstaan wel bijwerkingen, zoals een warm gevoel , metaalsmaak in de mond, gevoel dat u moet plassen, misselijkheid en braken. Als u een van deze klachten heeft, vertel dit dan aan de laborant.

Na het onderzoek

Na afloop van het MRI-onderzoek kunt u naar huis of terug naar de verpleegafdeling.

De uitslag

U krijgt de uitslag niet direct te horen. Het verslag wordt later gemaakt door de radioloog. In een vervolgafspraak bespreekt uw arts de uitslag met u. Deze afspraak moet u zelf maken.

Contact

Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan met onze afdeling.

Afdeling Beeldvorming
043 - 387 75 00  van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur
043 - 387 6917 of 043 - 387 6958 in het weekend en na 16.30 uur

Websites

 

Laatst bijgewerkt op 19 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-303