balie radiologie

Folder

MRI adenosine onderzoek van het hart

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

MRI scanner
MRI scanner

U krijgt een MRI-onderzoek op de afdeling Beeldvorming. Hier vindt u alle informatie over het onderzoek en de voorbereiding.

Dit onderzoek gebeurt op de afdeling Beeldvorming. Volg Beeldvorming 1 (24/7 & MRI) / Verheylaan / Route 4 / Lift J / Niveau 0.

Kom 30 minuten voor het begin van het onderzoek. Meldt u zich aan de balie van de afdeling. 

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Bij dit onderzoek worden, met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven, foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. Bij een MRI-scan van het hart kunnen we de pompfunctie en doorbloeding van de hartspier bekijken. 

Voorbereiding

Voor  dit MRI onderzoek moet u een dieet-voorschrift volgen. Dit dieet is verderop opgenomen in deze folder.

Let op de volgende aandachtspunten:

 • Draag tijdens het onderzoek katoenen kleding zoals een pyjama of een  joggingbroek waar géén metaal is in verwerkt zoals een rits, label, drukknoop of versiering.          
 • Gebruik geen make-up, dit bevat soms metaal deeltjes.
 • Heeft u permanente make-up of tatoeages? Dan kunnen deze rood worden of onaangenaam voelen.
 • Alle metalen voorwerpen moeten buiten de scanruimte te blijven zoals sleutels, telefoon, sieraden, bankpasjes, hoorapparaat enz.
 • Als u een glucose sensor heeft, dan moet u die voor het onderzoek verwijderen.
 • Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. Dit geldt ook voor de begeleiders die meegaan in de scanruimte. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Dieetvoorschrift

De dag van het onderzoek mag u een licht ontbijt. 24 uur vóór het onderzoek mag u de volgende producten niet gebruiken:

 • koffie, thee, cola
 • cafeïne houdende drankjes
 • chocolade
 • bananen
 • roken en tabakswaren

Medicijngebruik

De volgende medicijnen mogen 24 uur voor het onderzoek niet worden ingenomen:
Coffeïne houdende pijnstillers, Viagra (Sildenafil), Persantin (Dipyridamol) en Asantin (Dipyridamol/Acetylsalicylzuur), Selokeen, Bètablokkers en Metropolol

Plastabletten (diuretica) die u normaal in de ochtend inneemt, neemt u op de dag van het onderzoek pas na het onderzoek in. Heeft u vragen over uw medicijngebruik, neem dan op tijd contact op met uw arts.

Neem voor het onderzoek contact op indien

 • u (ernstige) astma of andere ernstige longklachten (COPD) heeft, aangezien  Adenosine dan niet kan worden gebruikt.
 • u zwanger bent of denkt te zijn
 • u een pacemaker, ICD, reveal, neurostimulator, kunsthartklep of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in uw lichaam heeft                        
 • een metaalsplinter in de ogen heeft
 • u gehoorbeentjes implantaten heeft
 • u een borstexpander of een tissue expander heeft
 • u last van engtevrees heeft (iemand mag tijdens het onderzoek bij u blijven)

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek maken we vaak gebruik van een contrastvloeistof en het medicijn Adenosine. Dit betekent dat u twee infusen in de arm krijgt. Bij voorkeur in de elleboogholte en onderarm.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Deze schuift langzaam een tunnel in. U krijgt ECG-plakkers op uw borst om het hartritme te meten. Door het nauwkeurig meten van het hartritme hebben we minder last van de beweging van het hart. De plakkers zijn eenvoudig weer te weg te nemen. Het kan zijn dat er wat borsthaar weggeschoren wordt.

Dan krijgt u nog een plaat, die als antenne fungeert, over uw borstkas geplaatst. U krijgt een koptelefoon zodat u minder last heeft van het hard kloppende geluid van de MRI-scan. Tijdens het onderzoek kunt u luisteren naar de radio als u dit wilt. Ook kunt u tijdens sommige onderzoeken naar bewegende beelden kijken. 

De laborant bedient de MRI scan vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer. U kunt spreken met de laborant via een microfoon in het apparaat. Tijdens het hele onderzoek kan de laborant u zien en horen. Met de alarmknop kunt hem of haar ook altijd waarschuwen.    

Tijdens het onderzoek krijgt u vaker ademhalingsinstructies. Bewegingen door de ademhaling kunnen de afbeeldingen verstoren. Het kan voorkomen dat u uw adem tot twintig seconden moet inhouden.

Adenosine

Adenosine is een veilig medicijn dat tijdens het onderzoek via een infuus zal worden gegeven. Adenosine verwijdt de kransslagaderen en zo wordt een inspanningssituatie nagebootst. Het inspuiten van Adenosine duurt een paar minuten.

Adenosine kan bijwerkingen geven zoals pijn op de borst, hartslagverandering, hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid, misselijkheid en een vol gevoel in het hoofd. Deze symptomen zijn onschuldig en verdwijnen binnen een minuut nadat het infuus met Adenosine is gestopt.

Een MRI-onderzoek van het hart met Adenosine duurt 60 minuten.

Contrast

Bij dit onderzoek maken we naast Adenosine ook gebruik van contrastvloeistof.  MRI contrastmiddel bevat geen jodium. De meeste mensen merken er weinig van. Soms ontstaan wel bijwerkingen, zoals een warm gevoel, metaalsmaak in de mond, gevoel dat u moet plassen, misselijkheid en braken. Als u een van deze klachten heeft, vertel dit dan aan de laborant.

Let op

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.

Patiënten die een MRI-onderzoek moeten ondergaan, zijn soms bang dat zij in het MRI-apparaat opgesloten zitten en er niet uit kunnen. Ter geruststelling: het apparaat is aan de voor- en achterkant open, en het is altijd mogelijk de onderzoekstafel uit de MRI-tunnel te schuiven, ook bij stroomuitval.

Na het onderzoek

Als het onderzoek klaar is, haalt de laborant u uit de scan. Alle hulpmiddelen zoals koptelefoon, antenne, plakkers en infuus worden verwijderd.  Als u door het onderzoek nog ergens last van heeft, vertel dat dan aan de laborant. Er kan dan nog even overlegd worden met de radioloog.

De uitslag

U krijgt de uitslag niet direct te horen. Het verslag wordt later gemaakt door de radioloog. In een vervolgafspraak bespreekt uw arts de uitslag met u. Deze afspraak dient u zelf te maken.

Contact

Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan met onze afdeling.

Afdeling Beeldvorming
Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur
043 - 387 75 00

 

Websites

Laatst bijgewerkt op 19 december 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-307