balie radiologie

Folder

MRI onderzoek van de dunne darm

Onderzoek bij volwassenen op de afdeling Beeldvorming

U krijgt een MRI scan van de dunne darm op de afdeling Beeldvorming. In deze folder leest u alle informatie over de voorbereiding en het onderzoek. 

Dit onderzoek gebeurt op de afdeling Beeldvorming Beeldvorming 1 / Route 4 / Lift J / Niveau 0

Meldt u zich 1 uur voor het onderzoek aan de balie. Zo hebben we voldoende tijd om u goed voor te bereiden.
Heeft u na 17.15 uur of in het weekend een afspraak? Dan is er niemand aan de balie. U kunt dan gaan zitten in wachtkamer B/C. U wordt door de laborant opgehaald.

Wat is een MRI van de dunne darm

Bij dit onderzoek wordt de dunne darm zichtbaar gemaakt met behulp van contrastvloeistof.  Deze vloeistof krijgt en drinkt u 1 uur voor het onderzoek. Met sterke magneetvelden en radiogolven worden foto’s gemaakt van organen en weefsels. 

Voorbereiding

Het is voor het onderzoek belangrijk dat uw darmen zo leeg mogelijk zijn.

 • Vanaf 4 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten, drinken en roken. 
 • U krijgt voor het onderzoek 1,5 liter Mannitol te drinken. Dit is een soort contrastmiddel. U heeft 1 uur de tijd om dit op te drinken. Deze vloeistof kan laxerend werken en buikkrampen geven. U kunt gewoon naar het toilet gaan. Heeft u een allergie voor macrolieten? Meld dit dan aan de laborant.
 • Uw medicijnen kunt u gewoon innemen.  
 • Draag tijdens het onderzoek gemakkelijke kleding zoals een T-shirt en een joggingbroek waar geen metaal in zit, zoals een rits of knoop.         
 • Gebruik geen make-up, dit bevat soms metaal deeltjes.
 • Heeft u permanente make-up of tatoeages? Dan kunnen deze rood worden of  onaangenaam voelen.
 • Alle metalen voorwerpen moeten buiten de scanruimte te blijven zoals sleutels, telefoon, sieraden, bankpasjes, hoorapparaat.
 • Als u een glucose sensor heeft, dan moet u die voor het onderzoek afdoen.
 • Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. Dit geldt ook voor de begeleiders die meegaan in de scanruimte. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het kwijtraken van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

 • als u zwanger bent of denkt te zijn
 • als u een pacemaker, ICD, reveal, neurostimulator, kunsthartklep of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in uw lichaam heeft
 • als u een metaalsplinter in de ogen heeft
 • als u een implantaat in uw oor heeft
 • als u een borstexpander of tissue expander heeft
 • als u bang bent in kleine ruimtes. Iemand mag dan tijdens het onderzoek bij u blijven.
MRI scanner
MRI scanner

Het onderzoek

U krijgt eerst een infuus in uw arm geprikt. Hierdoor spuit de laborant een medicijn om de darmen te ontspannen. Door dit medicijn kunt een tijdje wazig gaan zien.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Deze schuift langzaam een tunnel in.  Belangrijk is dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het onderzoek is pijnloos. U krijgt een koptelefoon zodat u minder last heeft van het hard kloppende geluid van de MRI-scan. U kunt via de koptelefoon naar de radio luisteren als u dit wilt.  Ook kunt u tijdens sommige onderzoeken naar bewegende beelden kijken. 

De laborant bedient de MRI scan vanuit de ruimte naast de onderzoekskamer.  U kunt met de laborant spreken via een microfoon in het apparaat. Tijdens het hele onderzoek kan de laborant u zien en horen. Met de alarmknop kunt hem of haar ook altijd waarschuwen.    

Het apparaat is aan de voor- en achterkant open. Het is altijd mogelijk de onderzoekstafel uit de MRI-tunnel te schuiven, ook bij stroomuitval.

Het dunne darmonderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Contrast

Tijdens het onderzoek krijgt u contrastmiddel toegediend. Het contrastmiddel maakt bloedvaten of weefsel beter zichtbaar. Dat gebeurt via het infuus in uw arm.  MRI contrastmiddel bevat geen jodium. De meeste mensen merken er weinig van. Soms ontstaan wel bijwerkingen, zoals een warm gevoel, metaalsmaak in de mond, gevoel dat u moet plassen, misselijkheid en braken. Als u een van deze klachten heeft, vertel dit dan aan de laborant.

Na het onderzoek

Na het MRI-onderzoek kunt u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen.

Na het onderzoek zit er nog vocht in uw darmen. Ga daarom vóórdat u naar huis gaat naar het toilet. Heeft u een stoma? Neem dan een extra stomazakje mee. Neem voor de zekerheid ook extra ondergoed mee .

Doordat u misschien wat duizelig bent en wazig ziet door de medicijnen die u kreeg, kunt u tijdelijk niet autorijden. Neem iemand mee of laat u ophalen.

De uitslag

U krijgt de uitslag niet direct te horen. Het verslag wordt later gemaakt door de radioloog. Dit duurt 3 tot 5 werkdagen. In een vervolgafspraak bespreekt uw arts de uitslag met u. 

Contact

Kunt u niet komen of heeft u nog vragen? Bel dan met onze afdeling Beeldvorming.

Afdeling Beeldvorming
043 - 387 75 00
maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur

043 - 387 69 17 of 043 - 387 69 58 
weekend en werkdagen na 16.30 uur

Websites

Laatst bijgewerkt op 19 december 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-309