_

Patiëntinformatie

MRI-Enterografie ( > 12 jaar)

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Algemeen

U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de afdeling Beeldvorming voor een MRI-onderzoek. Hier vindt u alle informatie die voor u van belang is bij de voorbereiding en het onderzoek.  Dit onderzoek zal plaatsvinden op de afdeling Beeldvorming (Volg; Beeldvorming 1 (24/7 & MRI) / Verheylaan / Route 4 / Lift J / Niveau 0) van het MUMC+. Meldt u zich op de aangeven locatie. Heeft u na 17.15 uur of in het weekend een afspraak? Dan treft u geen medewerker aan bij de balie. Neem dan plaats in wachtkamer A/B, u wordt dan door de Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er) opgehaald.

Voorbereiding

Het is voor het onderzoek belangrijk dat uw darmen zo leeg mogelijk zijn, daarom moet u vanaf vier uur voor de afspraaktijd nuchter zijn. U wordt verzocht 1 uur voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn. Om de dunne darm goed af te beelden, krijgt u voor het onderzoek 1,5 liter 15% Mannitol te drinken. Daar heeft u dan 1 uur de tijd voor. Deze vloeistof kan laxerend werken. Het is geen bezwaar om tussendoor naar het toilet te gaan. Mocht u een allergie voor macrolieten hebben, meld dit dan aan de MBB'er. Uw medicijnen kunt u gewoon blijven innemen.  Let echter wel op de volgende aandachtspunten:

  • Draag tijdens het onderzoek bij voorkeur katoenen kleding (bv pyjama, joggingbroek) waar geen metaal (rits, label, drukknoop) in is verwerkt         
  • Gebruik geen make-up (sommige make-up bevat metaal deeltjes)
  • Heeft u permanente  make-up of tatoeages dan kan ter plaatse enige roodheid of een onaangenaam gevoel ontstaan
  • Alle metalen voorwerpen dienen buiten de scanruimte te blijven (sleutels, telefoon, sierraden, bankpasjes, hoorapparaat e.d.)

Neem voor het onderzoek contact op indien

  • u zwanger bent of denkt te zijn
  • u een pacemaker, ICD, reveal, neurostimulator, kunsthartklep of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in uw lichaam heeft                        
  • een metaalsplinter in de ogen/oogkas heeft
  • u gehoorbeentjes implantaten heeft
  • u een borstexpander/tissue expander heeft
  • u last van engtevrees heeft (iemand mag tijdens het onderzoek bij u in de kamer blijven)

Het onderzoek

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Bij een MRI-onderzoek worden, met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven, foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een MBB'er. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Deze schuift langzaam een tunnel in. Het dunne darmonderzoek duurt ongeveer 40 minuten. De MBB'er prikt u een infuus. Via dit infuus geeft de MBB'er u een medicijn (Buscopan) om de darmen te ontspannen. Hierdoor kunt u gedurende een tijdje wazig gaan zien. Belangrijk is dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het onderzoek is pijnloos. Wel maakt de scanner een hard kloppend geluid tijdens de opnamen. Hiervoor krijgt u gehoorbescherming. Tijdens het onderzoek bestaat de mogelijkheid via een koptelefoon naar muziek te luisteren. Dit kan radio zijn of een CD die u zelf meeneemt. Ook kunt u tijdens sommige onderzoeken naar een film kijken. Via een microfoontje in het apparaat blijft u in contact met de MBB'er. U kunt de MBB'er, in geval van nood, waarschuwen met de alarmknop in uw hand. De MBB'ers die het onderzoek uitvoeren, hebben ook voortdurend zicht op u.

Patiënten die een MRI-onderzoek moeten ondergaan zijn soms bang dat zij in het MRI-apparaat opgesloten zitten en er niet uit kunnen. Ter geruststelling: het apparaat is aan de voor- en achterkant open, en het is altijd mogelijk de onderzoekstafel uit de MRI-tunnel te schuiven, ook bij stroomuitval.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de eventueel aanwezige radioloog en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Contrast

Tijdens het onderzoek krijgt u contrastmiddel toegediend. Dat gebeurt via het infuus in uw arm. Het contrastmiddel wordt gebruikt om aanvullende informatie uit het te onderzoeken deel van uw lichaam te halen. MRI contrastmiddel bevat geen jodium. De meeste mensen merken er weinig van. Een enkele keer ontstaan wel bijwerkingen, zoals warmtebeleving, metaalsmaak, gevoel dat u moet plassen, misselijkheid en braken. Als u een van deze klachten ervaart, meld deze dan aan de MBB'er.

Mri-Pink
MRI-scanner

Na het onderzoek

Na afloop van het MRI-onderzoek kunt u naar huis of terug naar de verpleegafdeling. Als u bedlegerig bent, haalt een verpleegkundige u op.

Na het onderzoek zit er nog vocht in uw darmen. Daarom is het aan te raden vóór dat u naar huis gaat naar het toilet te gaan. Heeft u een stoma? Neem dan een extra stomazakje mee. Ook is het aan te raden om extra ondergoed mee te nemen.

Door eventueel optreden van duizeligheid en wazig zien door toedienen van buscopan, kunt u tijdelijk last ondervinden van dagelijkse bezigheden zoals autorijden. U wordt daarom geadviseerd niet zelf met de auto naar huis te rijden. Zorg er voor dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.

U kunt weer gewoon eten en drinken

De uitslag

U krijgt de uitslag niet direct te horen. Het verslag wordt later gemaakt door de radioloog. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak dient u zelf te maken.

Contact

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een nieuwe afspraak met u.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Afdeling Beeldvorming
043 - 387 75 00 , maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur

043 - 387 69 17 of 043 - 387 69 58 , weekend en werkdagen na 18.30 uur

Laatst bijgewerkt op 2 november 2021