_

Patiëntinformatie

MRI-Enterografie (tot 12 jaar)

Onderzoek op de afdeling Beeldvorming

Algemeen

Uw kind is door de behandelend arts doorverwezen voor een MRI-scan van de dunne darm. Dit onderzoek zal plaatsvinden op de afdeling Beeldvorming (Volg; Beeldvorming 1 (24/7 & MRI) / Verheylaan / Route 4 / Lift J / Niveau 0) van het MUMC. Meldt u zich 15 minuten voor uw afspraak op de aangeven locatie.

Heeft u na 17.15 uur of in het weekend een afspraak? Dan treft u geen medewerker aan bij de balie. Neem dan plaats in wachtkamer A/B , u wordt door de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) opgehaald.

Op dit blad vindt u als ouder en/of verzorger alle algemene informatie waarmee u uw kind kunt voorbereiden op het onderzoek. Een ouder kind kan deze informatie ook zelf lezen en zo meer te weten komen over het onderzoek. Voor uw kind is het bezoek aan het ziekenhuis waarschijnlijk een spannende gebeurtenis. Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Lees daarom deze informatie goed door en vertel uw kind:

 • hoe het onderzoek verloopt
 • hoe lang het duurt
 • dat de tafel waarop uw kind ligt in een open tunnel wordt geschoven
 • dat er in de tunnel licht brandt
 • dat de onderzoeksruimte gewoon verlicht is
 • dat uw kind tijdens het onderzoek heel stil moet liggen
 • dat het apparaat tijdens het onderzoek een hard kloppend geluid maakt
 • dat het maken van een MRI-scan geen pijn doet
 • dat als uw kind tijdens het onderzoek contractvloeistof toegediend krijgt, dit via een infuus wordt toegediend. Het aanprikken van het infuus gebeurt op de kinderafdeling of kinderdagbehandeling en kan pijnlijk zijn. Als uw kind last heeft van ernstige angstgevoelens, kunt u gebruik maken van speciale begeleiding of extra uitleg door een pedagogisch medewerker van de kinderafdeling.

Voorbereiding

Het is voor het onderzoek belangrijk dat de darmen van uw kind zo leeg mogelijk zijn. Bij kinderen tot 2 jaar gelieve rekening te houden met de "laatste" voeding/maaltijd voor het onderzoekstijdstip, dus niet vlak voor het onderzoek nog (laten) eten. Is uw kind 2 jaar of ouder dan mag hij/zij vier uur voor het afgesproken tijdstip niet meer eten. Uw kind mag wel iets drinken, zoals heldere bouillon, thee of koffie (zonder melk en suiker) en water.

U en uw kind  worden verzocht 1 uur voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn. Om de dunne darm goed af te beelden, krijgt uw kind  voor het onderzoek 15% Mannitol te drinken. Daar heeft u kind dan 1 uur de tijd voor. Deze vloeistof kan laxerend werken. (denkt u aan eventueel extra benodigde luiers) Het is geen bezwaar om naar het toilet te gaan. Mocht uw kind  een allergie voor macrolieten hebben, meldt dit dan aan de MBB'er. Eventuele medicijnen kan uw kind gewoon blijven innemen. (www.kinderwebsite.mumc.nl)

Houdt u rekening met de volgende zaken:

 • Zorg ervoor dat uw kind  tijdens het onderzoek katoenen kleding (bv pyjama, joggingbroek) draagt, waar geen metaal(rits, label, drukknoop) in is verwerkt. Er mag geen metaal aan de kleding van uw kind zitten.  
 • Verwijder oog make-up bij uw kind (sommige make-up bevat metaaldeeltjes)
 • Gedurende het onderzoek moet uw kind stil liggen, dit kan lang duren (30-45 minuten)
 • Zorg ervoor dat u en uw kind geen metalen voorwerpen mee in de scanruimte nemen (sleutels, telefoon, sierraden, bankpasjes, hoorapparaat e.d.) Alle metalen voorwerpen dienen buiten de scanruimte te blijven.
 • Neem een CD/DVD mee waar uw kind graag naar luistert/kijkt

Neem voor het onderzoek contact op indien u of uw kind

 • zwanger bent of denkt te zijn
 • een pacemaker, ICD , reveal, neurostimulator, kunsthartklep of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in het lichaam heeft                        
 • een metaalsplinter in de ogen/oogkas heeft
 • gehoorbeentjes implantaten heeft
 • een borstexpander/tissue expander heeft
 • last van engtevrees heeft (iemand mag tijdens het onderzoek bij u blijven)

Het onderzoek

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging ,ook wel magneetscan genoemd. Bij een MRI-onderzoek worden, met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven, foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een MBB'er. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling.

De MBB'er komt u  en uw kind na 1 uur ophalen uit de wachtkamer. De MBB'er begeleidt u en uw kind naar de kleedkamer. Daar moet u alle metalen voorwerpen achterlaten. Vervolgens brengt de MBB'er u en uw kind naar de onderzoekskamer. Hier staat het MRI-apparaat. Uw kind neemt plaats op de onderzoekstafel of wordt daar door u opgelegd. Deze tafel schuift langzaam een tunnel in. De tunnel is aan de voor- en achterkant open. Het dunne darmonderzoek duurt ongeveer 40 minuten. Via het ingebrachte  infuus geeft de MBB'er uw kind  een medicijn (Buscopan) om de darmen te ontspannen. Hierdoor kan uw kind gedurende een tijdje wazig gaan zien.

Om afbeeldingen te kunnen maken, wordt een zogenaamde spoel gebruikt. Deze spoel komt op de buik van uw kind te liggen. Het is de bedoeling dat uw kind zo ontspannen en stil mogelijk blijft liggen; wanneer hij of zij beweegt, mislukken de foto’s. We maken verschillende opnamen. Iedere opname duurt enkele minuten (maximaal 5). Ook tussen de opnamen door moet uw kind zo stil mogelijk blijven liggen. Op het moment dat de scan begint, verlaat de MBB'er de ruimte. Hij of zij kan u tijdens het onderzoek vanachter een ruit zien en houdt contact via een intercom.

Tijdens de opnamen maakt het apparaat een hard kloppend geluid. Hiervoor krijgen u en uw kind gehoorbescherming. Het maken van de opnamen duurt 30 tot 45 minuten. Tijdens het onderzoek bestaat de mogelijkheid via een koptelefoon naar muziek te luisteren. Dit kan radio zijn of een CD die u zelf meeneemt. Ook kan uw kind  tijdens het onderzoek naar een DVD- film kijken. Via een microfoontje in het apparaat blijft uw  kind in contact  met de MBB'er. Uw kind kan de MBB'er, in geval van nood, waarschuwen met de alarmknop in zijn/haar hand. De MBB'er die het onderzoek uitvoeren, hebben ook voortdurend zicht op u en uw kind.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de eventueel aanwezige radioloog en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Contrastmiddel

Tijdens het onderzoek krijgt uw  kind contrastmiddel toegediend. Dat gebeurt via het infuus in de arm van uw kind . Het contrastmiddel wordt gebruikt om aanvullende informatie uit het te onderzoeken deel van uw lichaam te halen. MRI contrastmiddel bevat geen jodium. De meeste mensen merken er weinig van. Een enkele keer ontstaan wel bijwerkingen, zoals warmtebeleving, metaalsmaak, gevoel van moeten plassen, misselijkheid en braken. Als uw kind een van deze klachten ervaart, meld deze dan aan de MBB'er.

Hoe kunt u uw kind begeleiden tijdens het onderzoek?

 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn, kinderen voelen zich rustiger als de ouder rustig is.
 • Richt uw aandacht op uw kind, het heeft uw steun nodig. 
 • Leg, als dat nodig is, tijdens de voorbereiding op het onderzoek nog eens uit wat er gaat gebeuren.
 • Stel gerust vragen aan uw arts of de MBB’er wanneer u of uw kind iets niet begrijpt.

Patiënten  die een MRI-onderzoek moeten ondergaan zijn soms bang dat zij in het MRI-apparaat opgesloten zitten en er niet uit kunnen. Ter geruststelling: het apparaat is aan de voor- en achterkant open, en het is altijd mogelijk de onderzoekstafel uit de MRI-tunnel te schuiven, ook bij stroomuitval.

Na het onderzoek

Na afloop van het MRI-onderzoek mag u met uw kind naar huis of terug naar de verpleegafdeling. Als uw kind bedlegerig is, haalt een verpleegkundige u op.

Na het onderzoek zit er nog vocht in de darmen van uw kind. Daarom is het aan te raden vóórdat u met uw kind naar huis gaat naar het toilet te gaan . Heeft uw kind een stoma? Neem dan een extra stomazakje mee.

 Uw kind kan weer gewoon eten en drinken.

De uitslag

U krijgt de uitslag niet direct te horen. Het verslag wordt later gemaakt door de radioloog. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak dient u zelf te maken.

Contact

Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Beeldvorming. Dan maken wij een nieuwe afspraak met u.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Afdeling Beeldvorming
043 - 387 75 00
Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur

In het weekend en na 18.30 uur
043 - 387 6917 / 043 - 387 6958

Laatst bijgewerkt op 2 november 2021