Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Voedingssonde: MIC-KEY button en Gastrotube

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een MIC-KEY button of een gastrotube in te laten brengen. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband met deze ingreep.

De ingreep vindt plaats op de afdeling Endoscopie van het Maastricht UMC+. U volgt route G naar niveau 2. Vanaf de receptie in de Serrehal loopt u naar het poliplein. Op het poliplein gaat u rechtsaf, met de lift of trap een etage hoger naar niveau 2 . Daar gaat u rechtsaf naar de afdeling Endoscopie.

De MIC-KEY button en gastrotube zijn voedingssondes, die door de buikwand, via een bestaande fistel in de maag geplaatst worden. Deze voedingssondes kunnen alleen geplaatst worden ter vervanging van een bestaande PEG- of PRG-sonde.

MIC-KEY button

De MIC-KEY button (dit is een merknaam) is gemaakt van siliconen. Aan het uiteinde van de sonde in de maag zit een opblaasbare ballon en op de buik (het externe basisdeel) zit een voedingspoort en een ballonventiel. Met behulp van een verlengslang kunnen via de voedingspoort de benodigde hoeveelheden voeding en vocht de maag ingebracht worden. Via het ballonventiel wordt de ballon in de maag met vloeistof gevuld. De verschillende onderdelen van de MIC-KEY button worden hieronder verder uitgelegd. De MIC-KEY button is beschikbaar in verschillende maten. Zowel de diameter van de voedingssonde als de lengte worden aangepast aan elke patiënt. De uiteindelijke maat van de sonde wordt pas bepaald tijdens de plaatsing.

De MIC-KEY button bestaat uit de volgende onderdelen:

Het ballonventiel (1 in figuur):

De siliconenballon wordt met water gevuld en geleegd via het ballonventiel. In dit ballonventiel bevindt zich een mechanisme, dat er voor zorgt dat het water niet zomaar via het ventiel kan teruglopen. Het ventiel mag alleen gebruikt worden bij het controleren van de balloninhoud en bij het vervangen van de button. Het is niet de bedoeling dat er voeding of medicatie via het ballonventiel gegeven wordt.

De voedingspoort (2 in figuur):

De voedingspoort is de opening die toegang geeft tot de maag. Met behulp van een verlengslang die op deze voedingspoort gekoppeld kan worden, kunt u vocht, voeding en eventueel medicatie toedienen. Deze verlengslang moet u altijd na gebruik goed schoonmaken. In de voedingspoort zit ook een klepje, dat er voor zorgt dat er geen maaginhoud terug naar buiten kan lopen, als het afsluitdopje open staat.

Het externe basisdeel (dat wat u op de buik ziet) (3 in figuur):

Het externe basisdeel houdt de voedingssonde op zijn plaats. Daarnaast zorgt dit door middel van een afsluitdopje ervoor, dat de voedingspoort geopend en gesloten kan worden. De onderkant van het basisdeel moet zich net boven het huidoppervlak bevinden. Op deze manier blijft de huid eromheen bereikbaar voor frisse lucht. Een goede afstand vanaf de huid is twee millimeter, ongeveer de dikte van een twee Euro munt.

De ballon (4 in figuur):

De voedingssonde wordt door een met vloeistof gevulde ballon in de maag op zijn plaats gehouden.

MIC-KEY

Gastrotube

Een gastrotube ziet er aan de buitenkant bijna hetzelfde uit als een PEG-sonde, maar heeft een extra poort voor het vullen van de ballon. De gastrotube is er ook in verschillende diameters. De uiteindelijke maat wordt ook hier pas bepaald tijdens de plaatsing.

gastrotube

Toepassing MIC-KEY button en gastrotube

MIC-KEY buttons zijn door hun vaste lengte alleen geschikt voor slanke patiënten. Bij patiënten met fors overgewicht of ook ernstige spasmen (lastige wisseling button) kan best een gastrotube geplaatst worden. Een belangrijk voordeel van de MIC-KEY button bij jonge en actieve patiënten, is, dat de button vrijwel niet zichtbaar is bij sporten/zwemmen.

Inbrengen van MIC-KEY button

De eerste MIC-KEY button wordt altijd in het ziekenhuis geplaatst. Daarvoor wordt eerst de PEG - sonde verwijderd door middel van een gastroscopie. Hierna krijgt u een tijdelijke sonde, die in de fistelopening geplaatst wordt, totdat de uiteindelijke MIC-KEY button geplaatst kan worden. U kunt de MIC-KEY bestellen bij de firma waar u uw voeding en verzorgingsmateriaal van krijgt.

Zorg ervoor dat u altijd een reserve MIC-KEY button in huis hebt!

Inbrengen van gastrotube

Ook de eerste gastrotube wordt in het ziekenhuis geplaatst volgens dezelfde procedure als het plaatsen van een MIC-KEY button (zie boven “inbrengen MIC-KEY button”).

Zorg ervoor dat u altijd een reserve gastrotube in huis hebt!

Een MIC-KEY button of gastrotube moet elke drie tot acht maanden vervangen worden, afhankelijk van de instructie van de leverancier/ fabrikant.

Verzorging MIC-KEY button of gastrotube

 • Was uw handen met water en zeep. Droog ze daarna goed af.
 • Inspecteer de huid rondom de fistel op irritatie, infectie of drukplekken.
 • Maak de huid rondom de insteekopening goed schoon met een gaasje en lauwwarm water (zonder zeep). Daarna goed drogen (niet föhnen).
 • Draai de MIC-KEY button of gastrotube eenmaal per dag goed rond.
 • Controleer voor en na iedere voeding of de voedingspoort goed doorgankelijk is door met 20 mlililiter water door te spuiten.
 • Controleer de ballon (eens in de twee weken): Plaats een lege spuit op het ventiel van de ballonpoort.Trek de ballon met de spuit leeg. Zuig vijf milliliter (of hoeveelheid volgens voorschrift) water op met de spuit. Plaats deze weer op de ballonpoort en spuit rustig in. Trek voorzichtig aan de MIC-KEY button of gastrotube om te controleren of deze goed gefixeerd is.

Mogelijke complicaties

 • Lekkage langs de fistel.
 • De MIC-KEY button of gastrotube is verstopt.
 • Irritatie of ontsteking rondom de fistelopening.
 • Drukplek rondom de fistelopening.
 • Bloeden van de fistel.

Bij problemen met de MIC-KEY button of gastrotube kunt u zich telefonisch melden bij de PEG- verpleegkundige via de Endoscopieafdeling. Deze kan adviezen gegeven of kan u uitgenodigen op de PEG-poli.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de PEG- verpleegkundige via de afdeling Endoscopie van het Maastricht UMC+ via tel. 043 – 387 77 00  (op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur) of stuur een e-mail naar pegpolimdl@mumc.nl.

Bij problemen met de MIC-KEY button of gastrotube kunt u contact opnemen met de afdeling Endoscopie van het Maastricht UMC+ via telefoonnummer 043-387 77 00 (op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur).

Bij spoedeisende problemen buiten deze uren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp via telefoonnummer 043-387 67 00 (na 16.30 uur en in het weekend).

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021