Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Proctoscopie

Onderzoek en behandeling bij aambeien

Voor u is een onderzoek aangevraagd. Onderstaand nemen we de procedure zelf en alle praktische zaken daaromheen met u door.

Afspraak

U ontvangt van de balie Endoscopie een afspraak wanneer het onderzoek zal plaatsvinden. Mocht de afspraak u niet schikken, belt u dan alstublieft met telefoonnummer 043-387 77 00.

Het onderzoek

U bereikt de afdeling Endoscopie in het MUMC+ via looproute G2 groen. U meldt zich bij onze balie.

In de behandelkamer stelt de arts u enkele vragen, waarna de arts in de anus gaat kijken. Dit kijken in de anus gebeurt door een soort plastic buisje in de anus te brengen. Het onderzoek is misschien een beetje vervelend, maar niet pijnlijk. De arts gebruikt een glijmiddel bij het inbrengen van dit buisje.

Behandeling

Aambeien kunnen behandeld worden door het plaatsen van rubberbandjes. Na de behandeling kunt u uw dagelijkse bezigheden gewoon hervatten. Als u aandrang heeft na de behandeling kunt u gewoon stoelgang hebben, maar het is wel verstandig om te proberen zo min mogelijk te persen en de ontlasting soepel te houden. Bij pijnklachten kunt u een paracetamol nemen.

Mogelijke bijwerkingen

U kunt last krijgen van een beetje bloedverlies de eerste dagen na de behandeling. Dit gaat vanzelf over. Ook kunt u na enkele dagen de elastiekjes in het toilet terug vinden. Dit is niet erg.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met de afdeling Endoscopie van het Maastricht UMC+ via tel. 043-3877700  (op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur) of stuur een e-mail naar endoscopie@mumc.nl.  Of u kunt contact opnemen met de polikliniek Chirurgie via tel. 043-387 45 00 / 043-387 49 00.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021