Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Proctoscopie

Onderzoek en behandeling bij aambeien

U krijgt een proctoscopie.
Hieronder leest u informatie over dit onderzoek.

Afspraak

U krijgt van de afdeling Endoscopie een datum waarop het onderzoek gebeurt.
Als u op deze datum niet kunt, belt u dan met het nummer 043-3877700.

Het onderzoek

U bereikt de afdeling Endoscopie in het MUMC+ via looproute G2 groen. U meldt zich bij onze balie.

In de behandelkamer stelt de arts u enkele vragen, waarna de arts in de anus gaat kijken. Dit kijken in de anus gebeurt door een soort plastic buisje in de anus te brengen. Het onderzoek is misschien een beetje vervelend, maar niet pijnlijk. De arts gebruikt een glijmiddel bij het inbrengen van dit buisje.

Behandeling

Aambeien kunnen behandeld worden door het plaatsen van rubberbandjes. Na de behandeling kunt u uw dagelijkse bezigheden gewoon hervatten. Als u aandrang heeft na de behandeling kunt u gewoon stoelgang hebben, maar het is wel verstandig om te proberen zo min mogelijk te persen en de ontlasting soepel te houden. Bij pijnklachten kunt u een paracetamol nemen.

Mogelijke bijwerkingen

U kunt last krijgen van een beetje bloedverlies de eerste dagen na de behandeling. Dit gaat vanzelf over. Ook kunt u na enkele dagen de elastiekjes in het toilet terug vinden. Dit is niet erg.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, vraag het dan aan uw arts. 

U kunt ook bellen met de afdeling Endoscopie van het MUMC+ op nummer 043 - 3877700 of met de afdeling Chirurgie van het MUMC+ op nummer 043-387 45 00 / 043-387 49 00. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur. Of u kunt een e-mail sturen naar endoscopie@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 1 juni 2022