Mumc+ foto online folders

Folder

Nagelriemonderzoek/ capillaroscopie

Een nagelriemmicroscopie ofwel een capillaroscopie is een onderzoek waarbij de kleine bloedvaatjes in de nagelriem met behulp van een microscoop worden bekeken.

Nagelriemonderzoek

 

Een nagelriemonderzoek wordt ook wel capillaroscopie genoemd.

Het onderzoek wordt meestal gedaan bij mensen die klachten hebben die passen bij het Raynaud fenomeen.

Wat is het Raynaud fenomeen


Als u last heeft van het fenomeen van Raynaud vernauwen in bepaalde situaties uw bloedvaten te veel om voldoende bloed door te laten.
Uitlokkende factoren zijn onder andere:

  • koude;
  • stress;
  • het gebruik van zwaar gereedschap;
  • het gebruik van bepaalde medicijnen.

Kenmerkend voor ‘Raynaud’ zijn de koude temperaturen, verdoofd aanvoelende handen en tenen met een witte, later blauwe en daarna soms rood/paarse verkleuring. Soms zijn ook de oorlellen, het puntje van de neus en of de tong aangedaan.
Het fenomeen van Raynaud kan gepaard gaan met pijnklachten en een beperking in het dagelijkse functioneren.
​​​​​​​Roken kan de Raynaud klachten verergeren. We adviseren u dan ook te stoppen met roken. Als u dit moeilijk vindt kunt u hiervoor een afspraak met uw huisarts maken.

Als u last heeft van het fenomeen van Raynaud terwijl u verder gezond bent, heeft u het primaire fenomeen van Raynaud. Deze klachten zijn vervelend maar vaak onschuldig.

Soms gaat het fenomeen van Raynaud gepaard met een onderliggende immunologische en/of reumatologische aandoening. Het fenomeen van Raynaud is dan een symptoom van de onderliggende aandoening. Men spreekt dan van secundaire Raynaud.

De bevindingen van de capillaroscopie helpen, vaak in combinatie met de uitslagen van andere onderzoeken, onderscheid te maken tussen primaire en secundaire Raynaud klachten. Het onderzoekt draagt dus bij aan de diagnosestelling van een eventuele onderliggende aandoening.

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw vingers op kamertemperatuur zijn. Wij vragen u om minimaal 15 minuten voor de afspraak aanwezig te zijn.
  • Minimaal 4 weken vooraf aan het onderzoek geen nagellak dragen.
  • Minimaal 4 weken vooraf aan het onderzoek niet nagelbijten.
  • Minimaal 4 weken vooraf aan het onderzoek niet naar de manicure gaan.
  • U mag minimaal 1 uur voor het onderzoek niet roken.
  • Vermeld aan de onderzoeker of u een allergie heeft.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de arts of Verpleegkundig Specialist Immunologie of Reumatologie.

U gaat aan de onderzoekstafel zitten en legt uw handen (als dit mogelijk is) plat op de tafel. Meestal wordt het licht in de ruimte gedimd om een beter beeld te krijgen. De arts of verpleegkundig specialist brengt een druppeltje olie aan op de nagelriemen. Daarna wordt een cilindervormige microscoop zachtjes op de nagel gedrukt. De capillarmicroscoop maakt op een computerscherm de capillairen (kleine bloedvaatjes) zichtbaar. Ze worden 200 keer vergroot. Hiervan worden foto’s gemaakt. Alle vingers, behalve de duimen worden onderzocht. Het onderzoek duurt 15-20 minuten en wordt meestal als pijnloos ervaren. U kan wel een drukkend gevoel op de nagels voelen.

Uitslag

De Verpleegkundig Specialist of arts bekijkt en beoordeelt de bloedvaatjes in de nagelriemen.

De uitslag wordt met u besproken en de verwijzer ontvangt een brief met de bevindingen.

Contact

Bij vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Immunologie of Reumatologie via de polikliniek Interne Geneeskunde                                                      043-3875100

Contact gegevens afdeling Immunologie
Email: immunologen.internegeneeskunde@mumc.nl  
Graag uw bericht, met vermelding van uw naam en geboortedatum sturen t.a.v. Suzanne Bazen (Verpleegkundig Specialist Immunologie) en of Drs. Potjewijd (Internist-Klinisch Immunoloog)

Contact gegevens afdeling Reumatologie
Email afdeling Reumatologie: reumaverpleegkundigen.int@mumc.nl
Graag uw bericht, met vermelding van uw naam en geboortedatum sturen.

 

 

Bronnen

E. Ton, PPT Carvasz congres 24-11-2017 geraadpleegd op 15.06.2020 van:  http://www.nvhvv.nl/userfiles/Presentaties%20CarVasZ%202017/Sessie%205_1_Nagelriemcapillairoscopie_E_%20Ton.pdf

Zorgpad Systemisch sclerose geraadpleegd op 15.06.2020 van: https://www.nvr.nl/richtlijnen/nvr-richtlijnen-standpunten-en-zorgpaden/

Patiënten folder reumafonds Fenomeen van Raynaud (2016)

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-350