Mumc+ foto online folders

Folder

Brief Resolved Unexplained Event (BRUE) ofwel Kort Opgelost Onverklaard Incident

Informatie voor ouders/verzorgers

Wat is een BRUE?

Een BRUE is een onverwacht incident bij uw kind waar geen medische verklaring voor is gevonden. Een BRUE is een diagnose die gemaakt kan worden nadat uw baby is nagekeken door een dokter en er is vastgesteld dat er geen verontrustende oorzaak was voor het incident.

Zo’n incident kan wel erg beangstigend zijn voor ouders en/of hulpverleners.  Wanneer een BRUE optreedt lijkt een baby te stoppen met ademhalen, de huidskleur kan veranderen naar bleek of blauw, de spieren kunnen stijf of slap zijn en het lijkt er op alsof uw baby zonder (sterk) stimuleren zou zijn overleden. Na een korte periode herstelt uw kind (met of zonder medische hulp) en is snel de oude. Hoewel je niet kan zeggen dat een kind die een BRUE heeft gehad geen risico heeft op toekomstige problemen, kunnen we wel zeggen dat uw baby een laag risico heeft als:

  • Hij/zij ouder is dan 60 dagen.
  • Hij/zij op tijd (dus niet voor de 37 weken) is geboren.
  • Hij/zij geen reanimatie nodig heeft gehad door een hulpverlener.
  • De BRUE minder dan een minuut heeft geduurd.
  • Dit het eerste incident was.

Veelgestelde vragen na een BRUE

V: Waarom heeft mijn baby dit incident gehad?

A: De dokter van uw baby heeft geen oorzaak gevonden nadat uw baby is nagekeken en weet niet waarom dit incident is gebeurd. Als het nogmaals gebeurt of als uw baby bijkomende problemen ontwikkelt, neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts bekijkt of het nodig is om uw baby te verwijzen naar de kinderarts.

V: Moet mijn baby in het ziekenhuis blijven?

A: Baby’s die een laag risico hebben na inschatting van uw dokter hoeven niet in het ziekenhuis te blijven. Het is veilig om uw baby mee naar huis te nemen zonder dat er bloedonderzoek of beeldvorming is verricht. Het is niet nodig om het hart en de longen te bewaken. Soms kiest de dokter ervoor om uw baby een tijdje te observeren in het ziekenhuis, en wordt dan vastgesteld dat er geen medische oorzaak is voor het incident. Ook dan is het niet nodig om hart en longen thuis te bewaken.

V: Heeft mijn baby doordat hij een BRUE heeft gehad meer kans op wiegendood?

A: Nee, hoewel de oorzaak van wiegendood niet bekend is.  Incidenten zoals een BRUE verhogen de kans op wiegendood niet. Voor alle baby’s is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren, zowel  in slaap als bij wakker zijn.  Uw baby moet niet blootgesteld worden aan een rokerige omgeving.  Bezoek de website https://www.opvoeden.nl/?s=veilig+slapen  of https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen/veilig-slapen om meer te leren hoe u een veilige slaapomgeving kan creëren voor uw omgeving.

V: Wat moet ik doen als het nogmaals optreedt?

A: Als er een nieuw incident optreedt en u bang bent dat het levensbedreigend is belt u 112. Als het niet levensbedreigend is en u wilt overleggen dan belt u uw huisarts of eventueel uw kinderarts.

V: Heeft mijn baby extra zorg nodig na een BRUE? Is mijn baby kwetsbaarder of zwakker dan een ander kind?

A: Er is geen speciale of extra zorg nodig. Blijf uw kind verzorgen en liefhebben zoals u dat altijd hebt gedaan.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021