Hoofdingang Maastricht UMC+

Folder

Bloeddrukmeting 24uurs

Om een goed beeld te krijgen van uw bloeddruk kan uw behandelende arts een 24-uurs bloeddrukmeting aanvragen bij het Circulatie Laboratorium. Dit laboratorium bevindt zich in de Poli Hart+Vaat Centrum, niveau 1, route 5-1 blauw.

Voorbereiding

Draag bij voorkeur een shirt/trui met ruime mouwen. Dit maakt het aansluiten van de bloeddrukmanchet makkelijker.

Onderzoek

Voor dit onderzoek krijgt u een bloeddrukmeter mee naar huis vooreen periode van 24 uur. Om uw bovenarm wordt een bloeddruk-manchet bevestigd die verbonden is met de bloeddrukmeter. De bloeddrukmeter wordt in een beschermend tasje gedaan dat door een draagriem of een riem om uw lichaam wordt bevestigd. Overdag (tussen 07:00-23:00u) wordt uw bloeddruk elke 15 minuten gemeten, en ’s nachts (23:00-07:00u) elke 30 minuten. Overdag is voor en na de meting een piepgeluidje te horen. Bij de nachtmeting is dit uitgeschakeld.
Als een meting niet lukt, da nvolgtl na drie minuten een nieuwe meting . Lukt deze meting ook niet, dan wordt pas weer op het volgende meetmoment gemeten.

Om een goed beeld te krijgen van uw bloeddruk is het belangrijk dat u gedurende het onderzoek zoveel mogelijk uw normale dagelijkse werkzaamheden blijft doen. Het is belangrijk dat u, tijdens de meting, even stil blijft staan of zitten en uw arm rustig laat hangen of neerlegt op  de tafel. Hoe rustiger u uw arm houdt, hoe sneller de meting verloopt.

Bij een aantal beroepen is het niet mogelijk om tijdens de 24-uurs meting te werken. Denk hierbij aan beroepen zoals politieagent, brandweerman of vrachtwagenchauffeur.

De bloeddrukmeter mag absoluut niet in aanraking komen met water. Dit betekent dat u deze periode van 24 uur niet mag douchen of zwemmen. U mag de meter niet zelf uitzetten of afkoppelen. De bloeddrukmeter wordt door een medewerker van het Circulatie Laboratorium afgekoppeld en uitgelezen op de afgesproken tijd.

De uitslag

Als u meteen na dit onderzoek naar de aanvragende arts gaat, krijgt u de uitslag meteen mee. Is uw afspraak pas dagen/weken later bij uw arts, dan sturen wij de uitslag naar uw arts. U krijgt de uitslag dan bij uw volgende afspraak.

Contact

Heeft u vragen over het onderzoek of schikt de door ons voorgestelde onderzoeksdatum niet voor u, dan kunt u onze medewerkers van het Circulatie Laboratorium tijdens kantooruren bereiken via

Polikliniek Hart+Vaat Centrum
T: 043 387 27 27
E: poli.hvc@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 4 augustus 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-371