Maastricht UMC+

Folder

Centraal veneuze getunnelde katheter: het verwijderen van

Verwijderen van uw CVL

Op verzoek van uw behandelend specialist is er voor u een afspraak gemaakt voor het verwijderen van uw centraal veneuze getunnelde katheter (CVL).

Voorbereiding

Het verwijderen van een CVL gebeurt onder lokale verdoving. U hoeft voor de ingreep dus niet nuchter te blijven. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt zal uw specialist met u bespreken of u hier (tijdelijk) mee moet stoppen.

Verwijderen van de CVL

De verpleegkundige roept u de spreekkamer binnen. Eenmaal binnen wordt u verzocht uw bovenlichaam vrij te maken en op de behandeltafel te gaan liggen. De verpleegkundige verwijderd de pleister van de CVL en eventueel ook de hechtingen. Het gebied rondom de insteekopening wordt ontsmet met een middel op basis van alcohol.

De arts zal het gebied rondom de insteekopening verdoven middels enkele prikjes rond de insteekopening. Zodra de verdoving goed is ingewerkt wordt de CVL losgemaakt van de huid. Eenmaal helemaal los zal de arts de CVL verwijderen (dit gebeurt in een vloeiende beweging die u verder niet voelt) en de verpleegkundige zal in de hals de plek waar de CVL uit de ader gaat afdrukken gedurende 10 tot 15 minuten.

Het wondje van de insteekopening (daar waar de CVL uit de huid komt) blijft verder open, zodat eventuele bacteriƫn die rond de insteekopening zitten geen infectie kunnen veroorzaken. Op dit wondje komt een eilandpleister.

Na de ingreep moet u nog 15 minuten in de wachtkamer plaatsnemen. De verpleegkundige komt dan nog een keer controleren of er geen sprake is van een nabloeding. Als de controle verder goed is kunt u gewoon naar huis.

Nazorg

De eilandpleister mag na 24 uur verwijderd worden waarna u ook weer mag douchen. Na het douchen het wondje even naspoelen zodat alle zeepresten weg zijn. Het wondje kunt u weer afdekken met een kleine pleister.

Probeer de eerste 24 uur druk verhogende houdingen (bukken, zwaar tillen of persen) zoveel mogelijk te vermijden.

Heel soms komt het voor dat het wondje in het bloedvat toch nog nabloedt, ook al is er bij het verlaten van de polikliniek geen nabloeding te zien. Om het bloeden te stoppen kunt u het beste met enkele vingers in de hals drukken (zoals de verpleegkundige deed na het verwijderen van de CVL). Na 10-15 min haalt u de vingers weer weg en kijkt u of er nog bloed uit de insteekopening komt. Is dit het geval dan drukt u nogmaals af. Mocht het bloeden niet stoppen, dan neemt u contact met ons op

Contact

Heeft nog vragen? Neem dan contact op met: 

  • Polikliniek Hart+Vaat Centrum (werkdagen 8.30-17.00 uur)
    T: 043 387 27 27
    E: polikliniek.hartenvaatcentrum@mumc.nl
  • Spoedeisende Hulp (buiten kantooruren)   
    T: 043 387 67 00 (vraag naar de dienstdoende vaatchirurg)

Website

Laatst bijgewerkt op 15 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-377