Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Ursodeoxycholzuur

Fabrieksnaam: Ursochol / Ursofalk

Uw arts heeft met u gesproken over een behandeling met ursodeoxycholzuur. In dit blad krijgt u aanvullende informatie over dit medicijn.

6-mercaptopurine

Algemene informatie

Ursodeoxycholzuur verbetert de doorstroming van gal via de galblaas naar de darm, het lost galstenen op en beschermt de levercellen.

Het medicijn wordt gegeven bij:

 • ernstige leverziekten, zoals ontsteking van lever en galwegen en bij galstuwing;
 • bij jeuk en bij galstenen; ook om galstenen te voorkomen;
 • bij cystische fibrose (taaislijmziekte);
 • bij snel afvallen door mensen met ernstig overgewicht.

Het effect van dit medicijn is bij ernstige leverziekten na enkele weken tot maanden. Bij Galstenen kan het tot twee jaar duren voordat de galstenen weg zijn.

Hoe werkt ursodeoxycholzuur?

Ursodeoxycholzuur vermindert de hoeveelheid cholesterol in de gal. Ook bevordert het de afvoer van gal via de galwegen. Ook heeft het een beschermende werking op de levercel.

Hoe gebruikt u ursodeoxycholzuur?

Neem het medicijn in tijdens of vlak na de maaltijd. Dan is de werking het beste.

 • Bij één keer per dag: bij het avondeten. Soms raadt de arts aan dit medicijn twee uur ná de avondmaaltijd of één uur voor de nacht in te nemen. Gebruik het dan wel met wat voedsel of een glas melk.
 • Bij twee keer per dag: bij ontbijt en avondeten.
 • Bij drie keer per dag: bij alle maaltijden.

Wat zijn de bijwerkingen van ursodeoxycholzuur?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
 • Diarree, kleverige ontlasting. Als u hier veel last van heeft, kan uw arts de dosis tijdelijk verlagen. Overleg met uw arts als last blijft houden van diarree.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
 • Verkalking van galstenen. De galstenen van cholesterol krijgen in zeldzame gevallen een buitenlaagje van kalk. Dit laat ze moeilijker oplossen. U merkt deze bijwerking zelf niet, maar ursodeoxycholzuur werkt dan niet.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan galbulten en jeuk. Overleg dan met uw arts. Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor ursodeoxycholzuur

Gebruikt u nog andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Autorijden, alcohol drinken, dieet

Autorijden; dit medicijn heeft geen invloed op de rijvaardigheid.

Alcohol; alcohol belast de lever, drink daarom geen alcohol als u een leveraandoening heeft. Medicijnen; gebruikt u het medicijn tegen galstenen, drink dan niet meer dan één glas alcohol per dag en niet op alle dagen van de week.

Dieet; bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Bent u zwanger?

Overleg altijd met uw arts! Over het gebruik tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Gebruik het medicijn liever niet de eerste drie maanden van de zwangerschap.

 • Bij gebruik tegen galstuwing dan mag u in de laatste zes maanden van uw zwangerschap dit medicijn gebruiken. Uw arts zal u en uw baby dan controleren.
 • Bij gebruik tegen galstenen kunt u meestal tijdelijk stoppen met dit medicijn. Overleg met uw arts.
 • Bij gebruik tegen ernstige leverziekte overlegt u met uw arts of u dit medicijn moet doorgebruiken.

Borstvoeding

U kunt dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Dit is echter niet schadelijk voor het kind.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Als u te vroeg stopt kunnen galstenen en andere klachten wel weer terugkomen. Stop dus alleen in overleg met uw arts.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ via tel. 043-387 51 00 (tijdens kantooruren).

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021