Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Levertransplantatie - algemene informatie voor uw naasten

De wachtlijstperiode

De wachtlijstperiode is ook voor uw naasten een spannende tijd. U weet niet wanneer u een oproep voor een levertransplantatie krijgt en hoe uw toekomst eruit ziet. Dat kan ook bij uw naasten allerlei gevoelens oproepen. Een aantal praktische dingen kunt u alvast met uw naasten regelen voordat u een oproep krijgt.

 • Regel alvast het vervoer naar het Klinikum in Aken. De laatste uren voor een ingrijpende operatie brengen altijd extra spanningen met zich mee. Daarom is het beter niet zelf te rijden. Regel het vervoer met een taxibedrijf of met familie of vrienden. Neem vooraf contact op met uw zorgverzekeraar over vergoedingsmogelijkheden voor vervoerskosten in deze omstandigheden.

 

 • Regel alvast de opvang voor uw kinderen. Als u jonge kinderen heeft, is het belangrijk alvast opvang voor hen te regelen. Regel ook vervangende opvang: degene die de opvang in eerste instantie verzorgt, kan net afwezig zijn of wegens onvoorziene omstandigheden niet beschikbaar zijn. Een oproep kan 24 uur per dag komen!
 • Verlof voor uw partner. Uw partner of mogelijk een andere directe naaste die u begeleidt, zal rondom de levertransplantatie niet in staat zijn te werken. Het is verstandig hierover tijdig afspraken te maken met een eventuele werkgever.
 • Eén contactpersoon voor uw familie. Het is verstandig één persoon te vragen na de transplantatie contact te onderhouden met uw familie en vrienden om hen te informeren over uw gezondheid.
 • Regel alvast opvang voor eventuele huisdieren.

Parkeergelegenheid

Er is voldoende parkeergelegenheid in de parkeerplaatsen van het Klinikum.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie kunnen uw naasten wachten in de familiekamer van de verpleegafdeling Chirurgie van het Klinikum te Aken.

Restaurant

Voor ontbijt, lunch en diner kunnen uw naasten terecht in het restaurant van het Klinikum. Hiervoor moet u een pasje aanvragen bij de informatiebalie aan hoofdingang. U kunt geld op het pasje laden en vervolgens met het pasje betalen aan de kassa van het restaurant.

Aandachtspunten voor familieleden: is dit geregeld?

 • Is het vervoer naar het Klinikum in Aken geregeld?
 • Is de opvang voor de kinderen geregeld? Denk ook aan schoolvakanties en mogelijke afwezigheid van de personen die de opvang op zich nemen. Een oproep kan 24 uur per dag komen!
 • Is er een lijstje of staat een tas klaar met spullen voor de eerste dagen: toiletspullen, pyjama, ochtendjas, pantoffels? Ook voor de naasten?
 • Is de opvang voor huisdieren geregeld
 • Zijn er goede afspraken met de werkgever gemaakt?
 • Zijn de polisvoorwaarden van zorgverzekeraar goed bekeken?

Tegemoetkoming in de kosten

Reis- en verblijfskosten kunnen bij een langdurige opname flink oplopen en komen doorgaans voor uw eigen rekening. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt (een deel van) de kosten van uw verblijf. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u proberen via de belastingaangifte (een deel van) het bedrag terug te krijgen.

Wij raden u aan vóór de transplantatie de polis van uw zorgverzekeraar goed te lezen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Dat kan vervelende verrassingen achteraf voorkomen.

Het Medisch Maatschappelijk Werk van het Maastricht UMC+ kan ondersteuning bieden bij het aanvragen van financiële ondersteuning.

Contact

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar leverziekten.mdl@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021